Hopp til innhold

Bruker Wikipedia for å bli kjendis

Norges største leksikon er brukergenerert og åpent for alle. Det byr på utfordringer for dem som skal kontrollere hva som står der.

Morten Wiik Larsen, Jarle Vines

Morten Wiik Larsen, medieansvarlig i Sandnes Ulf får opplæring av Wikipedia-sjef Jarle Vines.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Det er mange som skriver en artikkel om seg selv, men det er ikke sikkert vi lar den bli. Hvis det er en kjent person og kildene er korrekte er det greit, men det er som regel mindre kjente personer som ønsker å bli kjente som gjør det, sier Jarle Vines, leder for Wikimedia Norge, støttestiftelsen til Wikipedia Norge.

Jarle Vines

Jarle Vines, styreleder for Wikimedia Norge, stiftelsen som driver norske Wikipedia.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Han, og omtrent 70 andre frivillige administrerer nettstedet som i løpet av få år har blitt Norges største leksikon, og tredje største nettside.

– Mange vil ha en Wikipediaartikkel om seg. Det er veldig stas. Er du deltager i Paradise hotell får du ikke en artikkel på Wikipedia, men vinner du, så kanskje, sier Vines.

Får ikke slette artikler om seg selv

Wikipedia er et leksikon basert på brukermedvirkning. Hvem som helst kan skrive nye artikler, redigere eksisterende artikler eller legge til ny informasjon, men det betyr ikke at den blir liggende.

– For at noe skal få en artikkel på Wikipedia skal det ha en viss notabilitet, en allmenn interesse. Har det ikke det blir det fjernet, sier Vines.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Prinsippet virker også motsatt vei. Har noe en allmenn interesse skal det skrives om det på Wikipedia, uavhengig om den/de artikkelen handler om ønsker det. Ifølge Vines er det mange som kontakter Wikipedia for å få slette artikkelen om seg selv, men det er det ikke gitt at de får.

– Hvis noen har gjort noe dumt ønsker de selvsagt at alle skriverier om det forsvinner. Har vi gode kilder på det, og det er av allmenn interesse forblir det stående, sier Vines.

Viktig å fremstå godt på Wikipedia

Sandnes Ulfs profil på Wikipedia
Foto: Wikipedia

Wikipedia har fått en viktig posisjon når det kommer til informasjonsinnhenting og dermed også PR og markedsføring. Siden er som regel på topp når noen skriver inn navnet på en kjent person i google. Derfor er det viktig for de fleste å fremstå gunstig på nettleksikonet.

– Nyopprykkede Sandnes Ulf er et godt eksempel på dette. Mange søker nå informasjon om klubben, men artikkelen om laget er ikke god nok, sier Vines.

Artikkelen om Sandnes Ulf på Wikipedia er markert med et varslingsbanner om at den trenger en opprydning. "Artikkelen fremstår mer som en fanside enn en leksikonartikkel", står det.

– Det bør være i klubbens interesse å gå inn og rydde på denne siden for å fremstå profesjonelt også på Wikipedia, sier Vines.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jarle Vines, Morten Wiik Larsen

Jarle Vines viser Sandnes Ulfs medieansvarlig Morten Wiik Larsen hvordan man legger ut bilder til fri bruk gjennom Wikimedia Commons.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Første eliteserielag med oppdatert lagbilde

Jarle Vines bor selv i Sandnes og drar derfor på besøk til Ulfhuset ved Sandnes idrettspark for å ta klubbens medieansvarlig Morten Wiik Larsen i lære.

Lagbilde Sandnes Ulf

Nå ligger Sandnes Ulfs lagbilde på Wikipedia.

Foto: Sandnes Ulf

– Planen er å pusse opp her. Det ser ikke så bra ut, og det er selvfølgelig viktig for klubben å fremstå på en god måte på Wikipedia, sier Wiik Larsen.

De to mennene setter seg ned på et møterom foran en datamaskin. Planen er å laste opp klubbens nylig tatte lagbilde på Wikimedia Commons for fri deling og fri bruk.

– Nå blir Sandnes Ulf det første eliteserielaget noensinne med et oppdatert lagbilde foran sesongen. Det er vel en god forutsetning for å klare seg i eliteserien, smiler Vines.

Drar på fototurné

Jarle Vines

Jarle Vines er selv en ivrig fotograf på Wikipedias vegne. Her i aksjon på trening med Sandnes Ulf.

Foto: Eirin Larsen / NRK
Kari Traa

Dette bildet tok Jarle Vines av Kari Traa under VM i saueklipping i 2008.

Foto: Jarle Vines
Liv Ullmann

Dette bildet fikk Jarle Vines tatt av Liv Ullmann da hun besøkte Sandnes i 2010.

Foto: Jarle Vines
Hanne Sørvaag

Dette bildet av Hanne Sørvaag lå ute på Wikipedia før det ble byttet ut.

Foto: Jarle Vines

Å skaffe bilder som kan brukes fritt er en av de største utfordringene Vines har som Wikipediasjef. Han er selv fotograf og synes det letteste er å ta bildene selv.

– Når jeg har tid og mulighet drar jeg på fototurné for å ta bilder av for eksempel nyvalgte ordfører, artister eller fotballspillere, sier Vines.

Bilder som kan benyttes på Wikipedia må være uten rettigheter. De må ha fri lisens. Den letteste måten å være sikker på dette er om bildet er lastet opp via Creative commons eller Wikimedia commons. Det er svært få som gjør dette, selv oppfordret, så Vines tar de fleste bildene selv.

– Nå når jeg tar på med Wikipedia-skjorten går det som regel greit, og de fleste er positive. For tre-fire år siden var situasjonen en helt annen. Mange visste ikke hva Wikipedia var og ønsket ikke å bli tatt bilde av, sier han.

– Ventet tre timer i et fjøs på Kari Traa

Vines, med brukernavnet Jarvin, har blant annet tatt bilde av Kari Traa, Ian Rush, dronning Sonja, Thor Hushovd og Angélique Kidjo.

– Jeg manglet et bilde av Kari Traa, så da jeg hørte at hun kom VM i saueklipping 2008 i Bjerkreim bestemte jeg og kona mi oss for å dra dit. Vi ventet tre timer i et stinkende fjøs og kona ble ganske lei. Da hun endelig kom var det mange som villa snakke med henne, men jeg fikk tatt bilde til slutt. Det var en langtekkelig seanse, sier Vines.

Men han er vant med å vente ikledd Wikipedia-skjorten.

– Også da jeg skulle ta bilde av Liv Ullmann i Sandnes i 2010 ventet jeg i tre timer. Da hun først kom var hun ikke sminket, og sa først at jeg ikke fikk ta bilde. Da hun så hvor skuffet jeg ble fikk jeg lov likevel, forklarer han.

– Jeg tror hun fikk bilde byttet selv

Men ikke alle er fornøyde med bildene Vines tar. Ifølge han selv var Hanne Sørvåg veldig misfornøyd med bildet som flankerte artikkelen om henne.

– Det bildet jeg tok av Hanne Sørvåg lå på Wikipedia i to år, men så var det noen som la inn et nytt bilde av henne, sier Vines.

Han er ganske sikker på at vedkommende som la det inn handlet på oppdrag for henne.

– I utgangspunktet er det helt greit å bytte ut et bilde hvis man ikke er fornøyd, men da må lisensen være i orden. Det nye bildet av Sørvaag står forresten med meg som fotograf. Det må jeg endre, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Wikipedia brukes som «dovegg»

Alle kan legge ut bilder på Wikipedia og alle kan skriver nye artikler og redigere eksisterende innhold. Som et sosialt medie baserer leksikonet seg på brukergenerert innhold og er avhengige av at folk bidrar.

I dag er det kun 150 personer som bidrar aktivt til å bygge opp leksikonet, men omtrent 2000 som har bidratt en eller flere ganger. Dette byr på utfordringer for Jarle Vines og de omtrent 70 andre som kontrollerer hva som havner der.

– Spesielt på hverdager mellom klokka 11.00 og 12.30 blir Wikipedia brukt som «dovegg». Da er det tydelig at mange skoleelever i varierende alder har friminutt og synes det er morsomt å opprette en artikkel for å dele at «Mette Hansen har store pupper og er kjempekåt», sier Vines.

Stenger ute de som saboterer

– Det hender ofte at det skrives usannheter om kjente personer. Det skrives for eksempel jevnlig at kjente politikere er pedofile eller har begått ulike kriminelle handlinger, sier Vines.

– Dette er et vedlikeholdsarbeid vi godt kunne vært foruten, men det er en pris vi er villige til å betale. Likevel burde innsatsen vår heller blitt brukt på å skrive nye artikler, legger han til.

Vines og de andre moderererne har merket seg dette tidsrommet, og følger ekstra godt med på nye endringer som blir gjort i dette tidsrommet.

– Vi følger med. Hvis noen sprer uriktig eller usaklig informasjon to-tre ganger blir IP-adressen deres blokkert, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jarle Vines

Her sitter Jarle Vines med listen over nye redigeringer på Wikipedia. Trykker han 'patruljert' blir endringen godkjent, men han kan også redigere og slette nye innlegg.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Wikipedia oppdateres før politiet vet

Ifølge Jarle Vines er det å fjerne sladder og forsøk på morsomheter som tar mest tid, men Wikipedia misbrukes også på mer alvorlige måter. Når en kjent person dør blir det som regel lagt ut på Wikipedia lenge før det er bekreftet av mediene, og noen ganger også før politiet vet det.

– Mennesket har noen primitive interesser. De må bare få det ut, sier Vines.

Da Knut Torbjørn Eggen døde ble dødsbudskapet spredt på Wikipedia lenge før det var bekreftet fra noe hold. Da ble det travelt for kontrollørene.

– Det var et veldig styr, og det ble masse redigering. Det poppet opp ny informasjon hele tiden. Når det kommer en slik hendelsesnyhet blir den slettet med en gang hvis det ikke er en kilde på den, forklarer han.

Også i ettertid trenger artikler om avdøde personer ekstra moderering.

– Vi tillater ikke, og sletter alle spekulasjoner rundt dødsårsak som ofte kommer i ettertid. Det blir kontrollert og tatt hånd om, sier Vines.

– Bli med og rediger sidene du bryr deg om

Til tross for at flere brukere krever mer moderering står flere skribenter øverst på ønskelisten hos Vines.

– Målet er å nå en halv million artikler og passere 2000 faste skribenter innen 2015. Hvis Wikipedia blir brukt på rett måte er det et fantastisk verktøy, sier han.

Nå oppfordrer han alle Norges kommuner, fotballklubber, kulturtilbud og kjente personer til å bidra til å heve standarden på nettleksikonet.

– I dag er Wikipedia er svært viktig markedsføringselement for alle, men det er det dessverre få som har forstått. Muligheten ligger der. Det er bare å trykke «rediger» og bidra med mer informasjon, sier Jarle Vines.

Wikipedia, rediger

Her finner du knappen som lar deg redigere Wikipediaartikler.

Foto: Wikipedia