Hopp til innhold

E-boka tar over markedet

I England har salget av papirbøker falt drastisk det siste året. Nå forbereder den norske bokbransjen seg på endring.

iPad med ebok

E-boka spiser stadig mer av markedet.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Fra februar 2011 til februar i år har salget av bøker i fysisk format falt med 13 prosent i England. Dårligst ut kommer skjønnlitteratur for voksne, hvor salget er redusert med hele 24 prosent.

– Vi ser nå at skjønnlitteratur for voksne faller fortere enn resten av markedet, sier David Walter til BBC.

Han er analytiker i NielsenBookScan, selskapet som har lagt frem tallene.

– Voksenlitteraturen faller nok mest fordi det er sjangeren det blir utgitt flest bøker elektronisk, sier han.

Barnebøkene holder igjen tallet litt, og faller kun ni prosent. Grunnen er blant annet at salget har blitt holdt oppe av den økende populariteten til «War horse». Boka fra 1982 har igjen blitt en kjempesuksess, etter at Steven Spielberg lagde en Oscar-nominert film av den.


Papirboka forsvinner ikke

Kristenn Einarsson

Administrerende direktør i Den norske foreleggerforening, Kristenn Einarsson.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Salget av e-bøker vi øke kraftig i årene som kommer. Vi jobber nå med kartlegging av bransjen, og legger frem en rapport 20. mars, sier Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Den norske forleggerforening til NRK.no

Foreningen følger salgsutviklingen, og ser at det spesielt er i USA og England endringene i markedet viser seg. Norske tall viser at boksalget fortsatt går som normalt, men at det bare er et tidsspørsmål før vi kan merke en endring også her.

– Land som England og USA ligger et par år foran oss med e-boksalget, så vi kan ikke sammenligne oss med de riktig ennå, sier Einarsson.

Han tror at nettbokhandler blir stadig viktigere i årene som kommer, og vil øke i takt med at salget av e-bøkene tar av. Han tror ikke det tradisjonelle bokhandlene forsvinner, men flere kommer til å måtte minske i volum.

– Papirboka kommer heller ikke til å forsvinne, og den lever i beste velgående ennå. Det blir litt som å sammenligne papirbøker og e-bøker med nettaviser og papiraviser. Begge klarer seg, mener han.

En bransje i endring

Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen, sier til NRK.no at bransjen er forberedt på at det blir en endring i fremtiden.

– Det skjer en bevegelse i kanalvalget til folk, og det er vi forberedt på, sier hun.

Hun forteller at hele bokbransjen ønsker e-bøkene hjertelig velkommen, og at Bokhandlerforeningen først og fremst ønsker at folk skal fortsette å lese. Men om salget av papirbøker synker, kan det skape problemer for bokhandlene. Særlig i distriktene.

– Bokhandlene er en viktig veileder inn i litteraturens verden. Der får man full tilgang til å se en mengde titler, noe som ikke er like lett på nett, sier hun.

Må holde på bredden

Norge er helt i verdenstoppen på bredde i boksalget. De synlige bestselgerne er bare spissen av det som selges, og hele 70 prosent av det norske boksalget går under kategorien Stensen kaller bredde.

– Det blir den største utfordringen på nett, og holde på bredden. Kunden blir mer overlatt til seg selv. Det er ikke like lett å finne de mer ukjente titlene, og man får ingen veiledning av noen, som man gjør i butikk, sier Stensen.

Bokhandlerforeningens mest sentrale oppgave er å formidle og synliggjøre litteraturen, og det gjøres best i en bokhandel, mener Stensen.

– Men vi er forberedt på forandring, og skal jobbe så hardt vi kan for at den overgangen som kommer til å skje skal gå så smertefritt som mulig, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober