NRK Meny
Normal

Pakistan blokkerer Facebook ut mai

Pakistanske myndigheter har gitt ordre om å stenge tilgangen til Facebook i forbindelse med at det avholdes en Muhammed-tegnekonkurranse på nettsamfunnet i morgen.

South Park

Det er en episode av TV-serien South Park hvor profeten Muhammed fremstilles som en bjørn som er bakgrunnen for morgendagens aksjon.

Foto: Comedy Central

Markeringen kom i stand etter at skaperne av TV-serien South Park ble drapstruet på et islamistisk nettsted etter å ha fremstilt profeten Muhammed som en bjørn i en episode tidligere i vår.

Den Seattle-basert tegneserietegneren Molly Norris tok dermed initiativ for å støtte South Park-skaperne. Norris tegnet sin egen vitsetegning med «Everybody Draw Muhammed Day», et initiativ der hun ber alle om å tegne profeten og spre bildet så langt de klarer.

Over 14.000 mennesker har sluttet opp om morgendagens Facebook-arrangementet og allerede har det strømmet på med mer eller mindre obskøne framstillinger av både profeten Muhammed og Jesus.

Morris selv tar nå avstand fra Facebook-konkurransen og ber på sin blogg om at markeringen avblåses.

– Kjære troende muslimer. Jeg er så lei meg for at folk tok dette seriøst, skriver Morris.

Blasfemisk konkurranse

I Pakistan har konkurransen vakt oppsikt, og en domstol har nå tatt grep i forkant av morgendagens markering.

– Domstolen nå regjeringen ordre om å øyeblikkelig stenge tilgangen til Facebook fram til 31. mai på grunn av denne blasfemiske konkurransen, sier Azhar Siddique i islamske juristers forum til nyhetsbyrået Reuters.

En talsmann for det pakistanske televerket bekrefter at alle nettoperatørene har fått beskjed om å stenge tilgangen til nettsider som viser de omstridte karikaturene.

Ikke redd for ekstremister

En av nettoperatørene som nå må stenge tilgangen til disse sidene sier de tror domstolens beslutning vil ha en utilsiktet effekt:

– En blokkering av hele nettsiden kommer til å irritere brukerne, siden denne sosiale nettsiden (Facebook red. anm) er så populær, sier sjefen i selskapet Nayatel.

Onsdag kunne man fortsatt få tilgang til Facebook-siden hvor markeringen holdes.

Ifølge arrangørene bak ønsker de ikke å krenke den vanlig muslim, men vise at de ikke er redde for ekstremister som truer med å skade folk på grunn av deres tegninger av profeten Muhammed.