NRK Meny
Normal

– Alle skal tegne Muhammed

Skaperne av TV-serien «South Park» ble drapstruet etter Mohammed-spøk. Nå skal flere tusen tegne profeten til støtte for TV-serien. Det synes karikaturforkjemperen Vebjørn Selbekk er positivt.

Vebjørn og Molly

Slik så hjemmesiden til Molly Norris ut i dag, etter at hun tok innover seg den enorme pågangen hennes fiktive kampanje sto på trykk på hennes egne hjemmesider. Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk er positiv til reaksjonene som er kommet.

Showet varslet at de skulle vise tegninger av profeten Muhammed. Like etter mottok showets produsenter et anonymt bilde av liket av den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh, og TV-selskapet Comedy Central reagerte med å ta ut bildet de hadde lovet å vise.

Avgjørelsen har skapt furore i USA.

For to dager siden startet en Seattle-basert tegneserietegner et initiativ for å støtte South Park-skaperne. Molly Norris tegnet sin egen vitsetegning med «Everybody Draw Muhammed Day», et initiativ der hun ber alle om å tegne profeten og spre bildet så langt de klarer.

Avsender var «CItizens Against Citizens Against Humour (CACAH)», og «Draw Muhammed Day» ble satt til 20. mai.

Bare en vitsetegning

– Som tegner ble jeg opprørt over avgjørelsen, og jeg ville gå mot Comedy Centrals avgjørelse om ikke å trykke tegninger, sier Molly Norris til nyhetsbyrået AP.

Det spredde seg til Facebook, der en støttegruppe nå teller over fem tusen medlemmer, og til internasjonale nyheter, der nesten 1900 artikler har dukket opp de siste dagene.

Men så hadde Norris bare tenkt å lage en vitsetegning, og det som så ut som et veloverveid ideologisk initiativ var rett og slett bare funnet på. Også gruppen CACAH var funnet på.

Mye kan tyde på at dette har gått for fort for Norris, som på sine hjemmesider nå undres over hvor fort hennes poster er blitt spredd på internett.

– Det var ikke min mening at dette bildet jeg lagde skulle spre seg så fort som det gjorde, og det er ikke min mening å bli fokus for noen som helst slags «gruppe». Jeg praktiserer bare det første grunnlovstillegget (retten til ytringsfrihet, journ. anm.) ved å tegne det jeg har lyst til. Men denne tegningen ser ut til å truffet et ømt punkt, skriver hun.

Til tross for at hun nå ta et lite steg tilbake fra sin egen tegning, fortsetter engasjementet å vokse, verden over.

Selbekk: – Positivt

Som redaktør i den kristne avisen Magazinet var Vebjørn Selbekk blant de første som trykket faksimiler av de opprinnelige, danske Muhammedkarikaturene som utløste store, voldelige demonstrasjoner i hele den muslimske verden.

– Når du ser slike initiativ som dette, hva tenker du da?

– Jeg ser vel på dette som en humoristisk reaksjon på de truslene som ble framsatt mot South Park-skaperne, og jeg synes kanskje dette er den riktige måten å reagere på - med humor, og også å spre dette på flere, så det ikke bare er noen få som blir sittende med alle truslene og alt ubehaget som er knyttet til å forsvare ytringsfriheten vår på dette området, sier Vebjørn Selbekk til nrk.no.

– Du snakker om frykt og ubehag. Hva skjedde med ditt liv etter at du publiserte Muhammedtegningene?

– Det vil jo være med oss så lenge vi lever, både jeg og familien min, man blir merket for livet med det vi gjennomgikk, med 50 drapstrusler, politibeskyttelse og alt det som skjedde i disse hektiske vinterukene i 2006, og jeg kan godt forstå hvordan skaperne av South Park føler det når de har fått disse truslene. Jeg synes som sagt at det er positivt at man får et slags grasrotopprør mot trusler og vold, og jeg synes også det er interessant at det nå sprer seg så fort gjennom de sosiale mediene, det kan jo bli en veldig stor sak dette, sier han.

– Skal du delta selv?

– Mine tegneferdigheter er rimelig dårlige, jeg får begrense meg til en verbal støtte istedet, sier han.

– Grunn til indignasjon

Helge Rønning er professor ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han mener det er grunn til indignasjon både hos religionskritikerne og hos muslimene.

– Jeg mener nok at indignasjonen fra dem som hevder retten til å drive religionskritikk er like viktig som den indignasjonen som kommer fra den muslimske siden. Jeg tror at dette er en holdning som går dypere enn hvorvidt disse tegningene er blasfemiske eller ikke, sier han til nrk.no.

Helge Rønning

Professor Helge Rønning.

Foto: Universitetet i Oslo

– Jeg oppfatter dette som en kamp om grunnleggende ytringsfrihetsspørsmål. Det er krefter som ikke er villig til å gå inn i diskusjon om de grunnleggende ytringsfrihetsprinsippene, og deres fremmarsj kan medføre en økt uvilje til å ta opp religiopnskontroversielle emner, og det oppfatter jeg som svært farlig. I den vestlige verden har blasfemi vært en viktig del av den religionskritiske tradisjonen, sier han.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP