Hopp til innhold

NRK fjerner Michael Jackson fra spillelistene

NRK har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radioens spillelister i to uker fra og med fredag 8. mars.

Leaving Neverland

«Leaving Neverland» er en kontroversiell dokumentarfilm der Michael Jackson beskyldes for å ha misbrukt unge gutter seksuelt. Første del ble sendt på kanalen HBO i USA søndag.

Beslutningen kommer etter en dokumentarfilm om Jackson der han anklages for grove overgrep.

– Michael Jackson har hatt en enorm populærkulturell betydning, og er en viktig artist for et stort publikum. Det er vanskelig å si nå om NRK kommer til å slutte å spille musikken hans helt, men vi må se på hvordan publikum fremover reagerer på innholdet i dokumentaren, sier musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne.

Han sier at det er spillelistene i P1, P13 og P1+ som blir berørt. På TV er det ingen planer om å sende musikk av Jackson de nærmeste ukene.

– NRK har gjort dette for å vise hensyn til folks følelser, sier Ytre-Arne.

Ytre-Arne sier at NRK skal se på «om påstandene som kommer frem gjør at publikum vender artisten Michael Jackson ryggen».

Egon Holstad reagerer sterkt på at NRK har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radioens spillelister i to uker. Kommentatoren i iTromsø kritiserer musikksjefen i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne. Se debatten her.

Egon Holstad reagerer sterkt på at NRK har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radioens spillelister i to uker. Kommentatoren i iTromsø kritiserer musikksjefen i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne. Se debatten her.

Kan likevel spille

Selv om Jackson fjernes fra spillelistene, kan musikken likevel bli spilt på radioen dersom den enkelte programleder velger det.

Ytre-Arne sier at det i så fall vil være opp til hver enkelt programleder å forklare publikum hvorfor musikken blir spilt.

Michael Jackson i 2005

Michael Jackson i 2005

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Sendes på NRK

Det er de grove anklagene i den første halvdelen av den todelte Michael Jackson-dokumentarfilmen «Leaving Neverland» som gjør at NRK fjerner musikken.

Første halvdel av den HBO-produserte serien ble sendt i USA søndag.

I dokumentaren står James Safechuck og Wade Robson, begge i trettiårene, fram med påstander om at Michael Jackson misbrukte dem seksuelt som barn.

De ble venner med den avdøde popartisten da de var sju og ti år gamle, og beskriver i detalj hvordan han begikk seksuelle overgrep mot dem.

Programmet, som har ført til sterke reaksjoner på sosiale medier, sendes på NRK søndag 10. mars.

– BBC har sluttet

Ifølge The Times har også BBC Radio 2 sluttet å spille Michael Jackson.

Den siste Jackson-låten som ble spilt på kanalen var «Rock With You» lørdag 23. februar.

BBC har ikke selv bekreftet at de har utestengt Jackson, skriver The Telegraph.

Kanalen sier i stedet at Jackson ikke har vært aktuell og derfor ikke er blitt spilt.

– Vi vurderer all musikk på eget grunnlag, og vurderingene blir alltid tatt med tanke på relevant publikum og kontekst, står det i uttalelsen fra BBC.

Samtidig har boet til Michael Jackson saksøkt HBO for dokumentaren. De krever 100 millioner dollar i erstatning.

Kristian Valen

– Det NRK nå gjør er å være veldig politisk korrekt, sier Kristian Valen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Kristian Valen er overrasket

Kristian Valen opptrådte på en minnestund familien til Michael Jackson etter hans død.

Minnestunden het «Forever Michael» og Valen har i årevis vært en stor fan av Jackson.

Han opptrådte foran Michaels mor i juni 2010 på Beverly Hilton Hotel og fortalte henne hvor mye sønnen har betydd for ham.

– Jeg er meget overrasket over at NRK gjør dette. Dette er en drastisk konklusjon. I Norge er man uskyldig til det motsatte er bevist og Michael Jackson er ikke dømt, sier Kristian Valen til NRK.

Kristian Valen understreker at han ikke har sett dokumentaren, men at han har erfart at andre artister er blitt utsatt for en slik fordømmelse, for eksempel Cliff Richard, der man i ettertid har sett at dette ikke stemte, men karrieren ble ødelagt.

– Det NRK nå gjør er å være veldig politisk korrekt i stedet for å tenke på familien og musikken, sier Kristian Valen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.