NRK fjerner Michael Jackson fra spillelistene

NRK har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radioens spillelister i to uker fra og med fredag 8. mars.

Leaving Neverland

«Leaving Neverland» er en kontroversiell dokumentarfilm der Michael Jackson beskyldes for å ha misbrukt unge gutter seksuelt. Første del ble sendt på kanalen HBO i USA søndag.

Beslutningen kommer etter en dokumentarfilm om Jackson der han anklages for grove overgrep.

– Michael Jackson har hatt en enorm populærkulturell betydning, og er en viktig artist for et stort publikum. Det er vanskelig å si nå om NRK kommer til å slutte å spille musikken hans helt, men vi må se på hvordan publikum fremover reagerer på innholdet i dokumentaren, sier musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne.

Han sier at det er spillelistene i P1, P13 og P1+ som blir berørt. På TV er det ingen planer om å sende musikk av Jackson de nærmeste ukene.

– NRK har gjort dette for å vise hensyn til folks følelser, sier Ytre-Arne.

Ytre-Arne sier at NRK skal se på «om påstandene som kommer frem gjør at publikum vender artisten Michael Jackson ryggen».

Egon Holstad reagerer sterkt på at NRK har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radioens spillelister i to uker. Kommentatoren i iTromsø kritiserer musikksjefen i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne. Se debatten her.

Egon Holstad reagerer sterkt på at NRK har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radioens spillelister i to uker. Kommentatoren i iTromsø kritiserer musikksjefen i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne. Se debatten her.

Kan likevel spille

Selv om Jackson fjernes fra spillelistene, kan musikken likevel bli spilt på radioen dersom den enkelte programleder velger det.

Ytre-Arne sier at det i så fall vil være opp til hver enkelt programleder å forklare publikum hvorfor musikken blir spilt.

Michael Jackson i 2005

Michael Jackson i 2005

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Sendes på NRK

Det er de grove anklagene i den første halvdelen av den todelte Michael Jackson-dokumentarfilmen «Leaving Neverland» som gjør at NRK fjerner musikken.

Første halvdel av den HBO-produserte serien ble sendt i USA søndag.

I dokumentaren står James Safechuck og Wade Robson, begge i trettiårene, fram med påstander om at Michael Jackson misbrukte dem seksuelt som barn.

De ble venner med den avdøde popartisten da de var sju og ti år gamle, og beskriver i detalj hvordan han begikk seksuelle overgrep mot dem.

Programmet, som har ført til sterke reaksjoner på sosiale medier, sendes på NRK søndag 10. mars.

– BBC har sluttet

Ifølge The Times har også BBC Radio 2 sluttet å spille Michael Jackson.

Den siste Jackson-låten som ble spilt på kanalen var «Rock With You» lørdag 23. februar.

BBC har ikke selv bekreftet at de har utestengt Jackson, skriver The Telegraph.

Kanalen sier i stedet at Jackson ikke har vært aktuell og derfor ikke er blitt spilt.

– Vi vurderer all musikk på eget grunnlag, og vurderingene blir alltid tatt med tanke på relevant publikum og kontekst, står det i uttalelsen fra BBC.

Samtidig har boet til Michael Jackson saksøkt HBO for dokumentaren. De krever 100 millioner dollar i erstatning.

Kristian Valen

– Det NRK nå gjør er å være veldig politisk korrekt, sier Kristian Valen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Kristian Valen er overrasket

Kristian Valen opptrådte på en minnestund familien til Michael Jackson etter hans død.

Minnestunden het «Forever Michael» og Valen har i årevis vært en stor fan av Jackson.

Han opptrådte foran Michaels mor i juni 2010 på Beverly Hilton Hotel og fortalte henne hvor mye sønnen har betydd for ham.

– Jeg er meget overrasket over at NRK gjør dette. Dette er en drastisk konklusjon. I Norge er man uskyldig til det motsatte er bevist og Michael Jackson er ikke dømt, sier Kristian Valen til NRK.

Kristian Valen understreker at han ikke har sett dokumentaren, men at han har erfart at andre artister er blitt utsatt for en slik fordømmelse, for eksempel Cliff Richard, der man i ettertid har sett at dette ikke stemte, men karrieren ble ødelagt.

– Det NRK nå gjør er å være veldig politisk korrekt i stedet for å tenke på familien og musikken, sier Kristian Valen.

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP