Hopp til innhold

Twitter eksploderer etter omstridt Michael Jackson-dokumentar

Dokumentarfilmen som kommer med grove overgrepsanklager mot Michael Jackson, får internett til å koke etter premieren i USA. Samtidig fjerner BBC Radio popartistens låter fra spillelistene.

Leaving Neverland

«Leaving Neverland» er en kontroversiell dokumentarfilm der Michael Jackson beskyldes for å ha misbrukt unge gutter seksuelt. Første del ble sendt på kanalen HBO i USA søndag.

I USA slapp HBO søndag den første halvdelen av den todelte Michael Jackson-dokumentarfilmen «Leaving Neverland».

Dokumentarfilmen hvor to menn står fram med påstander om at popstjernen Michael Jackson misbrukte dem som barn, sendes på NRK søndag 10. mars.

Den får nå intense reaksjoner på sosiale medier.

Leaving Neverland

Wade Robson var kun fem år da han vant en dansekonkurranse og fikk møte Michael Jackson.

Foto: Amos Pictures

I dokumentaren står James Safechuck og Wade Robson, begge i trettiårene, fram med påstander om at Michael Jackson misbrukte dem seksuelt som barn.

De ble venner med den avdøde popartisten da de var sju og ti år gamle, og beskriver i detalj hvordan han begikk seksuelle overgrep mot dem.

Slakt, støtte til ofrene, raseri, vantro, benektelse og oppfordring til boikott av HBO er noen av reaksjonene fra publikum etter at dokumentaren ble sluppet.

Laster Twitter-innhold

Siden premieren på Sundance-festivalen i februar, har dokumentaren blitt kritisert for å være ensidig, og kun belyst fra ofrenes perspektiv. Jackson-familien mener de ikke fikk komme til orde i filmen, og at heller ingen av Michael Jacksons støttespillere eller forsvarere får slippe til.

Familien går til rettslige skritt mot HBO.

Men regissør Dan Reed argumenterer for at dokumentaren handler om guttene og deres familier, ikke om popartisten.

Wade Robson, Dan Reed, James Safechuck

Wade Robson (til venstre) sammen med regissør Dan Reed og James Safechuck (til høyre). Bildet er tatt i forbindelse med lanseringen av filmen.

Foto: Taylor Jewell / AP

BBC fjerner Jackson

Mange på sosiale medier spør seg om det fortsatt er greit å høre på Michael Jacksons musikk, etter å ha hørt historiene om de angivelige overgrepene.

Ifølge The Times har også BBC Radio 2 sluttet å spille Michael Jackson.

Den siste Jackson-låten som ble spilt på kanalen var «Rock With You» lørdag 23. februar.

BBC har ikke selv bekreftet at de har utestengt Jackson, skriver The Telegraph.

Kanalen sier i stedet at Jackson ikke har vært aktuell og derfor ikke er blitt spilt.

– Vi vurderer all musikk på eget grunnlag, og vurderingene blir alltid tatt med tanke på relevant publikum og kontekst, står det i uttalelsen fra BBC.

«Leaving Neverland» slippes i Storbritannia onsdag denne uken.

Laster Twitter-innhold

Kritiske til offerets troverdighet

Oprah Winfrey uttalte nylig at: «Det er på tide å ta farvel med Michael Jackson – en siste gang», noe som også har skapt voldsomme reaksjoner fra urokkelige Jackson-fans.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey har intervjuet de to angivelige overgrepsofrene fra dokumentaren «Leaving Neverland».

Foto: Jordan Strauss / AP

TV-legenden har intervjuet James Safechuck, Wade Robson og regissør Dan Reed, og samtalen deres skal vises kort tid etter at del to av dokumentaren slippes.

Intervjuet er gjort i opptak og ble spilt inn foran en rekke mennesker som har opplevd seksuelle overgrep.

Intervjuet sendes mandag kveld lokal tid.

De to mennene har tidligere nektet for at Michael Jackson begikk overgrep mot dem.

Det er noe av grunnen til at flere er kritiske til troverdigheten deres. I vitneboksen under rettsaken mot Michael Jackson, sa Wade Robson at Jackson aldri hadde misbrukt ham. I 2013 gikk han tilbake på denne forklaringen.

Mange Twitter-brukere kommenterer under emneknaggen #MJInnocent, der kildene i dokumentaren blir kritisert, og flere nevner den lange etterforskningen som førte til at han i 2005 ble frikjent på 12 punkter som omhandlet seksuelle overgrep og frihetsberøvelse.

Laster Twitter-innhold

Sendes på NRK

Gjennom sitt liv mottok Michael Jackson flere anklager om overgrep. Da de først begynte å dukke opp i 1993, var det mange som nektet å tro at popstjernen kunne være skyldig i å ha forgrepet seg mot unge gutter.

Saken gikk heller ikke til retten, men ble løst ved forlik.

Kongen av pop døde av hjertestans 25. juni 2009 da han var 50 år gammel.

Dokumentaren sendes på NRK søndag 10. mars. Den morgenen legges den også ut på strømmetjenesten NRK TV.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)