Nils Bech: – Brukte tenårene på å skjule at jeg var homofil

Musiker Nils Bech sier han kjenner seg igjen i «Skam», og skulle ønske at serien fantes da han selv var langt inne i skapet.

Intervju med Nils Bech om "Skam" i Dagsrevyen.

SKAM-SANG: Musiker Nils Bech har fått mye oppmerksomhet for hans tolking av julesangen «O helga natt» i «Skam». I Dagsrevyen tirsdag snakket han om sin egen vei ut av skapet.

– Jeg hadde kanskje ikke regnet med at det var en julehit som skulle gjøre meg kjent over Norges land, men det er veldig stas, fortalte Nils Bech, da han var gjest i Dagsrevyen tirsdag kveld.

Til vanlig står han på scenen som musiker og performancekunstner. I episode 9 av «Skam» står han foran et lysende blått neonkors, og synger «O helga natt», så rørende at Isak bestemmer seg for å oppsøke forelskelsen Even.

Lærte å skamme seg

Tredje sesong av ungdomsserien «Skam» har i stor grad handlet om kjærligheten mellom Isak og Even, og har gitt NRK-serien fans over hele verden.

Bech, som selv er homofil, forteller at han opplevde det som rørende og sterkt å se den tredje sesongen av serien.

Nils Bech

ÅPNER OPP: Nils Bech tror «Skam» gjør det lettere for unge homofile å være åpen om legningen sin.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Det er mange ting jeg kjenner meg igjen i, selv nå som 35 år gammel mann. Både i forhold til hvordan samfunnet ser på homofili, men også hvordan jeg hadde det da jeg var 16 år og langt inne i skapet. Da hadde det vært fantastisk å ha noe sånt på skjermen, sier Bech.

Bech forteller at han ble møtt med negative holdninger til homofili, lenge før han hadde noe forhold til det selv.

– Jeg hadde ikke tenkt over om jeg var homofil eller ikke, før det ble brukt som et skjellsord. Så jeg lærte veldig tidlig at dette egentlig er noe jeg burde skamme meg over. Da brukte jeg mesteparten av tenårene mine på å skjule det og å avkrefte at jeg var homofil. Selv om jeg jo visste at jeg var det.

Møter fremdeles fordommer

Bech var 19 år da han valgte å være åpen om legningen sin.

– Etter det fikk jeg et mye bedre liv, rett og slett. Jeg kunne være meg selv, det ble hundre ganger bedre, sier Bech.

Men selv om livet er blitt bedre, så blir han fremdeles konfrontert med andres fordommer.

– Jeg merker en forskjell blant meg, som feminin homofil mann, og venner som er maskuline og homofile. Det kan være ganske mye fordommer mot femininitet hos menn. Jeg har måttet gå i meg selv og kjenne etter – er det feminine noe jeg skammer meg over, eller noe jeg er stolt over? Jeg kom fram til at jeg er stolt, det er noe jeg verdsetter ved meg selv.

Kulturstrøm

 • Canadisk komponist drept av bjørn

  Julien Gauthier (44), huskomponist hos Orchestre de Bretagne, søkte inspirasjon til en ny symfoni i villmarka i Canada da han ble angrepet og drept av en Grizzlybjørn, melder Le Parisien. Gauthier var kjent for å bruke naturlyder i musikken sin.

 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.