«Skam» hylles for å vise ekte homofil kjærlighet

– Jeg har vanskelig med å komme på eksempler hvor vi ser kjærlighet og seksualitet mellom to unge mennesker med samme kjønn spilles ut på den måten som det blir gjort i «Skam», sier medieviter.

Den populære NRK-serien «Skam» hylles for sin realistiske fremstilling av hovedpersonen Isak og hans vei mot å stå frem som homofil.
Det er nå tredje sesong av «Skam» som ruller over skjermen, og i de siste episodene vises den seksuelle kjærligheten mellom karakterene Isak og Even.
Dette er det flere som omtaler som unikt.

ISAK OG EVEN: Tredje sesong av «Skam» handler om Isak og Evens forhold.

Den populære NRK-serien «Skam» hylles for sin realistiske fremstilling av hovedpersonen Isak og hans vei mot å stå frem som homofil.

Det er nå tredje sesong av «Skam» som ruller over skjermen, og i de siste episodene vises kjærligheten mellom karakterene Isak og Even.

Dette er det flere som omtaler som unikt.

– Ensom og forvirra

En av dem som hyller denne sesongen av «Skam» er Jonathan Kongsbak Jæger, kjent fra NRK-programmet «Ut av skapet».

– Jeg kjenner meg igjen i det Isak gjør og sier. Man føler seg veldig ensom og forvirra, sier Jæger og fortsetter:

– Hvis jeg fortsatt hadde vært inne i skapet og sett «Skam» og Isak, så hadde jeg tenkt at jeg ikke var alene.

Så langt har «Skam»-episodene i sesong tre gjennomsnitt 390 362 avspillinger og «Skam»-fans i hele Skandinavia følger forholdet til Isak og Even.

– I «Skam» blir kjærlighet mellom homofile vist og respektert på en veldig bra måte, sier Jæger.

Isak og Even i Skam

MANGE FANS: «Skam»-fans i hele Skandinavia følger forholdet til Isak og Even.

Homofili inn i film og tv

Han får støtte av Anders Lysne, universitetslektor og medieviter ved Universitetet i Oslo.

– Til nå har det vært en tendens at homofile karakterer befinner seg i randsonen av fortellingen, sier Lysne.

Han har vanskelig med å komme på eksempler hvor man ser kjærlighet og seksualitet mellom to unge mennesker av samme kjønn spilles ut på den måten som det blir gjort i «Skam».

– Tatt i betraktning hvor flinke vi har vært til å sikre rettigheter for lesbiske og homofile, er det påfallende hvor nølende vi har vært til å ta tak i denne tematikken i film og tv for ungdom, sier Lysne.

– Fint og grusomt

Endestad

BETYR MYE: Leder i Fri, Ingvild Endestad, mener det er bra for unge homofile og se på «Skam».

Foto: FRI

Ingvild Endestad, leder av Fri, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, stiller seg bak hyllesten og tror det er bra for unge homofile å få gjenspeilet følelsene sine på denne måten.

– Det betyr mye og jeg håper at vi får se flere fortellinger hvor homofili ikke bare problematiseres, men vises frem, sier Endestad.

Håkon Moslet

IKKE BARE LEGNING: Redaktør i NRK P3, Håkon Moslet, understreker at de først og fremst skildrer en forelskelse mellom to 17-åringer.

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

Redaktør i NRK P3, Håkon Moslet, tror det norske publikumet trenger innhold som det som nå vises i «Skam», og understreker at det ikke først og fremst er legning som er tema i sesongen.

– Isak blir forelsket i en gutt. Det skildres like fint og grusomt som om han skulle ha blitt forelsket i en jente. Også er det noen ytre omstendigheter som gjør at det er vanskeligere når man er forelsket i en med samme kjønn. Men for oss har det vært viktig å skildre en forelskelse, og ikke en homofil forelskelse, sier Moslet.

Kulturstrøm

 • Hjertevarmt om å være tenåring

  Komiker Bo Burnhams regidebut «Eighth Grade», handler om generasjon Z og det å vokse opp i et samfunn som er så fokusert på internett. P3s anmelder kaller filmen «varm, morsom og sår » og gir den terningkast fem. Les hele anmeldelsen her.

  Film-Eighth Grade-Free Screenings
  Foto: Linda Kallerus / AP
 • Får Vesaas Debutantpris

  Det er Lars Svisdal som har fått Debutantprisen for sin roman «Seg til inkjes» melder Gyldendal i en pressemelding. Svisdal har fått gode anmeldelser og boken omtales som begynnelsen på et viktig forfatterskap.

 • Britisk debutant fikk krimpris

  Debutanten C.J. Tudor ble under Krimfestivalen tildelt årets Gullkule for sin roman «Krittmannen». Jurymedlemmene Elin Brend Bjørhei, Asbjørn Slettemark og Fredrik Wandrup, er imponerte over nivået på forfatterens første bok skriver Cappelen Damm i en pressemelding.