Ni romaner som utspiller seg på mentalsykehus

Sara Stridsberg skriver om psykiatriske pasienter i romanen «Bäckomberga». Boken er ikke alene om å utspille seg på et mentalsykehus. Vi har håndplukket noen lesetips, andre lesere gir deg flere!

Bøker om galskap

«Alfabethuset», «En engel ved mitt bord» og «Over det kinesiske hav» er blant bøkene som utspiller seg på et mentalsykehus

Foto: Collage: Robert Rønning / NRK

I «Bäckomberga. Ode til min familie», som nå er ute på norsk, forteller Sara Stridsberg om en dysfunksjonell familie. Hennes egen far, som har vært pasient ved sykehuset, er blitt hovedpersonen Jim. Historien blir fortalt gjennom datteren Jackie, som er frisk og besøker faren på mentalsykehuset.

Stridsberg er ikke alene om å skrive en roman som utspiller seg på mentalsykehus.

«Hvilke romaner har du lest som har handlingen lagt til mentalsykehus?» spurte vi våre følgere på Twitter. Mange svarte med å dele gode lesetips.

Lesetips til bøker om livet på psykiatrisk

«Over det kinesiske hav» av Gaute Heivoll
Historien om et ektepar som starter opp et hjem for mennesker som er såkalte åndssvake. Samtidig som de oppdrar sine egne barn i det samme huset. Historien er hentet fra virkeligheten, og blir fortalt gjennom øynene til ekteparets sønn.

«Professor Hieronimus» og «På St. Jørgen» av Amalie Skram
Selvbiografiske bøker fra oppholdet på et sinnsykehus som beskriver en kvinnes kamp mot psyken, som også blir en kamp mot at autoritært institusjonssystem.

«Gjøkeredet» av Ken Kesey
En klassiker. Den burleske satiren over sinnsykehusets autoritære strukturer ble først utgitt i 1962, og er senere filmatisert med Jack Nicholson i hovedrollen som den opprørske McMurphy. Det er sagt at boken er en okse og filmen som en buljongterning.

Beate Grimsrud: "En dåre fri"

«Jeg er et helt barnehjem», skriver hovedpersonen, og drar inn humor i denne skildringen av angst, selvskading og tvangsinnleggelser.

«En dåre fri» av Beate Grimsrud
Eli forteller om stemmene, den første kommer under en teaterforestilling da hun bare er seks år. Siden kommer det flere, de fleste er små gutter som har hver sin vilje og personlighet. «Jeg er et helt barnehjem», skriver hovedpersonen, og drar til og med inn humor i denne skildringen av angst, selvskading, tvangsinnleggelser og fastspenning i remmer.

Skuggen og dronninga

– Slik blir dette en bok, ikke utelukkende om galskap og lidelse, men også om barnets lojalitet og talent for toleranse, skriver Leif Ekle i sin anmeldelse.

Foto: Oktober

«Skuggen og dronninga» av Lars Amund Vaage
NRKs litteraturkritiker skriver: En bok, ikke utelukkende om galskap og lidelse, men også om barnets lojalitet og talent for toleranse. At Vaage også greier å la leseren skimte naboers, kollegers og lokalmiljøets gode vilje, så langt den rekker, ikke ved påstander om at den finnes, men sett tvers gjennom Saras vrangforestillinger, er mesterlig gjort.

«En engel ved mitt bord» av Janet Frame
Janet Frames selvbiografi forteller om da hun som ung lærer får psykisk sammenbrudd og tilbringer åtte år på sinnssykehus, feilaktig diagnostisert som schizofren. Hun får flere hundre elektrosjokk og blir planlagt lobotomert, men da hun får utgitt sin første bok, redder hun livet forteller hun selv.

«Skammen» av Bergljot Hobæk Haff
Tvillingsøsteren sørger for å få Idun Hov innlagt på psykiatrisk sykehus. Galskap og splittet identitet står i sentrum, men den tar opp i seg mange av det øvrige forfatterskaps skikkelser. Et familiedrama.

Beckomberga av Sara Stridsberg

Forfatter Jussi Adler Olsen har blitt kjent for sine krimbøker. I debutboken «Alfabethuset» skriver han om to britiske jagerflygere på flukt som må simulere metan syke blant andre pasienter på et militært psykiatrisk sykehus.

«Alfabethuset» av Jussi Adler-Olsen
Debutromanen til denne forfatteren som senere har blitt kjent for sine krimbøker. Handler om to britiske jagerflygere som blir skutt ned over Tyskland under 2. verdenskrig. I flukten havner de på et militært psykiatrisk sykehus hvor de må simulere mentalt syke blant de andre pasientene som er SS-soldater. En nervepirrende situasjon som varer i flere år.

«Bäckomberga. Ode til min familie» av Sara Stridsberg
NRKs anmelder skriver: Denne gongen er det Jim. Ein suicidal rusmisbrukar som opplevde at mor hans tok livet av seg. No har han sjølv ein liten familie saman med kona Lone og dottera Jackie. Men dødsdrifta er sterkare enn kjærleiken, og Jim vil gjere slutt på livet ved å stappe i seg ein dødeleg dose pillar og setje seg på eit fly, for så å lande som død mann i eit anna land. Ein grandios plan som endte på Beckomberga.

Kulturstrøm

 • Debuterer på La Scala

  Operasangeren Lise Davidsen fra Stokke får mandag sin debut på La Scala i Milano. Det skjer i forbindelse med at det italienske operahuset gjenåpnes. Davidsen skal blant annet tolke arier av Richard Wagner og Richard Strauss.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo
 • Girl In Red på Billboard-lista

  Marie Ulven (22), best kjent under artistnavnet Girl In Red, gikk rett inn på 67. plass på albumlista til Billboard i USA, melder VG. Ulven albumdebuterte nylig med «If I Could Make It Go Quiet». Platen har også klatret til en 7. plass på den offisielle salgslisten i Storbritannia.

 • Filmskaperen Elle-Máijá vant pris 

  Den samiske filmskaperen, Elle-Máijá Tailfeathers, vant prisen som beste filmskaper på vei opp under dokumentarfilmfestivalen Hot Docs. Hun vant Emerging Canadian Filmmaker-prisen for sin ferske film «Kímmapiiyipitssini: The Meaning of Empathy».