Netflix trolig til Norge i høst

Filmstrømmingstjenesten skal ha vært i kontakt med norske filmselskaper.

Premiere Lilyhammer NY Steven Van Zandt

Så blid var skuespiller Steven van Zandt da Netflix slapp den norske serien «Lilyhammer» for amerikanske nett-tvseere - før NRK hadde sendt den.

Foto: Evan Agostini / Ap

Den amerikanske filmstrømmingstjenesten Netflix kan komme til Norden og Norge i høst. Det skriver Dagens næringsliv, som siterer flere anonyme kilder på at tjenesten mest trolig blir lansert i løpet av fjerde kvartal i år.

Netflix er en slags Spotify for filmer og serier, der man gjennom et abonnement får ubegrenset tilgang til hele biblioteket. Det betyr tusenvis av filmer og serier, også norske. I USA koster tjenesten i underkant av åtte dollar, eller under femti kroner.

Netflix kan lastes ned på smarttelefoner fra Apple og Android, og flere multimedialøsninger støtter tjenesten, som Apple TV og Boxee. Herfra kan programmene sendes direkte til TVen i god oppløsning.

LES OGSÅ: Hele verden vil ha «Lilyhammer»
LES OGSÅ: Dette er de mest populære appene

– Frykter ikke konkurransen

Skulle Netflix etablere seg i Norge, ville det by på betydelig hodebry for eksisterende norske tjenester i samme marked, som TV2 Sumo, Viaplay og Telenors nystartede strømmetjeneste Comoyo.

Comoyo-sjef Sven Thaulow frykter ikke konkurransen.

– Når vi får inn andre aktører, er det positivt for industrien, for det hjelper å drive fram veksten av denne typen tjenester. Vi frykter ikke Netflix, men det er klart det er en betydelig konkurrent. Men det skjerper oss, sier Thaulow til NRK.no.

Han mener Comoyo vil kapre kunder fra Netflix, fordi deres tjeneste vil være mer relevant for nordmenn.

LES OGSÅ: Fortsatt marked for «videosjappa»
LES OGSÅ: NRK vil ikke stanse Netflix – får vise Lilyhammer først

– Det skjerper oss. Vårt største fortrinn er at vi har en lokal tilstedeværelse i markedet, det er en stor fordel, og vi vil være mer relevante på innholdet enn det Netflix iallfall så langt har vist seg å være, sier han.

– Det vi ikke ønsker, er at markedet blir utsatt for et eksklusivitetsspill, det er vi lite interessert i, sier han.

I USA skal tjenesten ha sikret seg rettighetene til flere kjente, amerikanske serier. DN skriver at Netflix er villig til å betale mye mer enn tradisjonelle kringkastere for disse rettighetene. Det betyr at Norge i høst kan få se akkurat dette spillet om norske TV-serier.

La ut «Lilyhammer» før NRK

Det er neppe første gang du hører om Netflix. Tjenesten fikk stor oppmerksomhet tidligere i år, da de la ut hele «Lilyhammer» for publikum, før NRK hadde sendt den på norsk TV. Utbudet av filmer fra andre land enn USA og Storbritannia, men det er flere norske filmer tilgjengelige i tjenesten, blant dem «Den brysomme mannen» og «Trolljegeren».

LES OGSÅ: Her er årets mest nedlastede serier
LES OGSÅ: NRKbeta forklarer fordelen med Netflix

Netflix har vært i kontakt med norske produksjonsselskaper og rettighetshavere, og det er nærliggende å tro at flere norske filmer og serier vil bli gjort tilgjengelige, dersom tjenesten etablerer seg i Norge.

– Jeg har sagt offentlig at vi har til hensikt å åpne i et nytt internasjonalt marked i fjerde kvartal i år. Vi har ikke annonsert hvor det vil bli. Jeg kan ikke si noe spesifikt om Norge, skrev kommunikasjonsdirektør Joris Evers i selskapet i en epost til Dagens næringsliv i går.

Netflix er neppe ukjent for alle nordmenn, og med litt fikling har tjenesten vært mulig å få, også for norske TV-seere. Siden oppstarten har det vært mulig å få tilgang til tjenesten ved å skaffe seg en amerikansk IP-adresse..

LES OGSÅ: Vil ubegrenset internettbruk opphøre?

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK