Platebransjen har lenge fryktet den økte nedlastningen av musikk, men tallene for i fjor viser at fildelingssystemer som Bearshare og Kazaa, som har gjort millioner av musikkfiler gratis tilgjengelig for nordmenn, ikke utelukkende skader platesalget.

NAPSTER: Piratkopiering av musikk via tidligere fildelingsprogrammer som Naptser har ikke nødvendigvis så mye å si for platesalget. Foto: Scanpix)
Kunne solgt mer
Norsk platebransje hadde et knallår i fjor med 14,3 millioner solgte plater, noe som er en økning på 27 prosent.
Men til tross for dundrende platesalg er ikke markedsdirektør i Sony-BMG, Ditlef Jacobsen, enig i at nedlastning av musikk kan stimulerer platesalget.
- Det er ikke mulig å konkludere med at nedlastning ikke skader platesalget selv om fjoråret ble et godt år for oss. To variabler er ikke tilstrekkelig for å si om salget ble påvirket eller ikke. Hvem vet om vi kunne solgt 15 prosent mer i fjor, spør Jacobsen.
Hva med at musikknedlastning kan stimulerer salget på den måten at man nå har mulighet til å sjekke ut nye artister gratis?
- Det er mulig at det er en konsekvens og hvis det stemmer er det jo positivt, men det vet vi ikke sikkert. Ulovlig nedlastning av musikk er likevel det samme som å stjele andres eiendom, sier Jacobsen.
Takket være iTunes
Men økningen i platesalget er ikke bare et norsk fenomen.
Ifølge CNN steg platesalget i USA i 2004 med 1,6 prosent. Det totale musikksalget - som inkluderer album, singler og digitale musikkfiler - steg til 817 millioner i fjor, opp fra 687 millioner i 2003.
Mp3-spillere som Apples iPod er hovedårsaken til den kraftige salgsveksten. Mens det i 2003 ble solgt 19,2 millioner låter digitalt, var tallet i fjor hele 141 millioner.
Viktig i 2005
Markedsdirektør i Sony-BMG, Ditlef Jacobsen, sier at også platebransjen i Norge vil satse mer på salg av musikk på nettet i 2005.
- Ja dette er et viktig satsningsområdet for oss, men vi er akkurat nå i en fusjonsprosess så det vil komme for fullt senere, sier Jacobsen.