NRK Meny
Normal

Narnia-bøkene

C.S. Lewis fantastiske bokserie om fabellandet Narnia har inspirert barns fantasi i over femti år, og stadig vinner bøkene nye lesere.

Hovedfigurene i "Legenden om Narnia: Prins Caspian".
Foto: Photo Credit: Murray Close

Legenden om Narnia er et av verdens mest berømte fantasyverk, skrevet av den britiske forfatteren og litteraturviteren C.S. Lewis.

Gjennom syv bøker fortelles historien om flere menneskebarns reiser til det mystiske landet Narnia, der snakkende dyr lever side om side med fauner, skogånder og kentaurer.

Bøkene ble skrevet i perioden 1950-1956, og leses helst i denne rekkefølgen:

Drømmen om Narnia (1955)
Løven, heksa og klesskapet (1950)
Prins Caspian (1951)
Reisen til det ytterste hav (1952)
Sølvstolen (1953)
Hesten og hans gutt (1954)
Den siste striden (1956)

Seriens mest kjente bok, 'Løven, Heksa og Klesskapet', er blitt en av tidenes store barnebokklassikere, og har også gjort stor suksess både som tv-serie og film. Tredje bok i serien, 'Prins Caspian', kom på kino i juni i år.

Les mer om Narnia på Wikipedia

Mari Moen Holsve

Fagdommer og forfatter Mari Moen Holsve

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Fagdommeren

Mari Moen Holsve er 22 år gammel og barne- og ungdomsforfatter innen fantasy-sjangeren. Hennes første bok, 'Skjelka-Agenten', ble utgitt i 2006, og hennes neste bok, 'Rasp', kommer i bokhandlene nå i høst.

Hennes forhold til Narnia begynte tidlig, og er en minneverdig del av barndommen. Som mange andre hadde hun sterkest forhold til 'Løven, Heksa og Klesskapet', men hun liker også de andre bøkene i serien.

Kandidatene

Andrea Berg slo ut Even Gultvedt da de møttes til Narnia-duell.

Even Gultvedt, Nadia Hasnaoui og Andrea Berg

Nadia og duellantene.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller