Norske mynter

Bruken av mynter som betalingsmiddel startet i Norge med at kong Olav Tryggvason rundt år 1000 lot prege den første norske mynten .

Gamle mynter
Foto: Arash A. Nejad / Scanpix

Etter hvert ble det mer og mer vanlig å bruke mynter som betalingsmiddel, og siden den gang har en rekke monarker og nasjonale ikoner vært avbildet på norske mynter.

I dag produseres norske sedler i utlandet, mens myntene fortsatt preges på det Norske Myntverket på Kongsberg.

Les mer om norske mynter på Wikipedia

Fagdommeren

Svein Gullbekk

Myntekspert Svein Gullbekk

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Svein H Gullbekk er førsteamanuensis ved Kunsthistorisk museum på Universitetet i Oslo. Han har ansvar for norsk og europeisk mynt og mynthistorie fra vikingtid, middelalder og nyere tid og som samlingsansvarlig er det han som har ansvar for å oppdatere og ivareta museets myntsamling.

Svein deltok som myntekspert i TV-programmet 'Berulfsens pengebinge' på NRK1 tidligere i år.

Kandidaten

Alexander Røer fra Askim ble først introdusert for emnet av sin far, som samler på danske mynter.

Kulturstrøm

 • Soloartister med bandkarriere

  Begge prøvde seg som soloartister i tillegg til å være frontfigurer av to av tidenes største band, The Rolling Stones og Queen. Radioprogrammet P.I.L.S. tar for seg historien til Mick Jagger og Freddie Mercury.

  I denne utgåva av P.I.L.S. med Finn Tokvam og Bård Ose handlar det om då Mick Jagger og Freddie Mercury, frontfigurane i The Rolling Stones og Queen, begge prøvde seg som popartistar midt på 1980-talet.
 • Sinne over kvinner i krigsspill

  I et av verdens mest populære krigsspill får du blant annet stå på ski i «Slaget om Narvik» og sabotere Rjukan-anlegget. Men spillbare kvinnelige karakterer får blodet til å koke hos spillere.

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP