Norske mynter

Bruken av mynter som betalingsmiddel startet i Norge med at kong Olav Tryggvason rundt år 1000 lot prege den første norske mynten .

Gamle mynter
Foto: Arash A. Nejad / Scanpix

Etter hvert ble det mer og mer vanlig å bruke mynter som betalingsmiddel, og siden den gang har en rekke monarker og nasjonale ikoner vært avbildet på norske mynter.

I dag produseres norske sedler i utlandet, mens myntene fortsatt preges på det Norske Myntverket på Kongsberg.

Les mer om norske mynter på Wikipedia

Fagdommeren

Svein Gullbekk

Myntekspert Svein Gullbekk

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Svein H Gullbekk er førsteamanuensis ved Kunsthistorisk museum på Universitetet i Oslo. Han har ansvar for norsk og europeisk mynt og mynthistorie fra vikingtid, middelalder og nyere tid og som samlingsansvarlig er det han som har ansvar for å oppdatere og ivareta museets myntsamling.

Svein deltok som myntekspert i TV-programmet 'Berulfsens pengebinge' på NRK1 tidligere i år.

Kandidaten

Alexander Røer fra Askim ble først introdusert for emnet av sin far, som samler på danske mynter.

Kulturstrøm

 • Sp vil ha Bøhler i NRK-råd

  Senterpartiet har innstilt tidligere Ap-topp Jan Bøhler som nytt medlem i Kringkastingsrådet, melder Aftenposten. Sp har innstilt tre kandidater: Tidligere statssekretær Morten Søberg og tidligere Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto, i tillegg til Bøhler.

 • CNN suspenderer Chris Cuomo

  CNN-profilen Chris Cuomo er suspendert fra TV-stasjonen etter avsløring om rollen han spilte i å forsvare broren Andrew Cuomo mot anklager om seksuell trakassering. CNN sier at dokumenter viser at han var mer involvert i håndteringen av skandalen rundt broren som da var guvernør i delstaten, enn det CNN kjente til.

  – Derfor har vi suspendert Chris på ubestemt tid i påvente av ytterligere evaluering, heter det i en uttalelse. Chris Cuomos program «Cuomo Prime Time» er et av CNNs mest populære.

  I august måtte Andrew, som da hadde sittet som guvernør i ti år, gå av på grunn av en rekke anklager om seksuell trakassering.

  Mandag skrev The New York Times at tusenvis av sider med nye bevis og vitneforklaringer viser hvordan Andrew Cuomo stolte på en gruppe allierte, blant dem broren, for å legge strategier for hvordan han skulle avlede og overleve de mange anklagene.

  Chris Cuomo tilbød seg blant annet å kontakte kilder, inkludert andre journalister, for å finne ut om flere kvinner planla å stå fram offentlig med anklager mot storebroren.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP
 • Josephine Baker i Pantheon

  Den fransk-amerikanske danseren og jazzsangeren Josephine Baker har fått plass i mausoleet i Pantheon i Paris, noe som er blant Frankrikes høyeste æresbevisninger. Baker var medlem av den franske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig og er den første svarte kvinnen i Pantheon, melder Reuters.

  Frankrikes president Emmanuel Macron var til stede under seremonien.

  Josephine Baker får plass i mausoleet i Pantheon i Paris
  Foto: SARAH MEYSSONNIER / Reuters