NRK Meny
Normal

Norske mynter

Bruken av mynter som betalingsmiddel startet i Norge med at kong Olav Tryggvason rundt år 1000 lot prege den første norske mynten .

Gamle mynter
Foto: Arash A. Nejad / Scanpix

Etter hvert ble det mer og mer vanlig å bruke mynter som betalingsmiddel, og siden den gang har en rekke monarker og nasjonale ikoner vært avbildet på norske mynter.

I dag produseres norske sedler i utlandet, mens myntene fortsatt preges på det Norske Myntverket på Kongsberg.

Les mer om norske mynter på Wikipedia

Fagdommeren

Svein Gullbekk

Myntekspert Svein Gullbekk

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Svein H Gullbekk er førsteamanuensis ved Kunsthistorisk museum på Universitetet i Oslo. Han har ansvar for norsk og europeisk mynt og mynthistorie fra vikingtid, middelalder og nyere tid og som samlingsansvarlig er det han som har ansvar for å oppdatere og ivareta museets myntsamling.

Svein deltok som myntekspert i TV-programmet 'Berulfsens pengebinge' på NRK1 tidligere i år.

Kandidaten

Alexander Røer fra Askim ble først introdusert for emnet av sin far, som samler på danske mynter.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix