Hopp til innhold

MGP satser på Bobbysocks-oppskriften

NRK-ledelsen har klare ambisjoner om å bringe den internasjonale ESC-finalen tilbake til Norge. Nå gjør MGP som svenskene, og gjeninnfører juryordningen som brakte Bobbysocks og Secret Garden til topps i den internasjonale sangkonkurransen.

Bobbysocks

DOKUMENTERT SUKSESS: Norge benyttet seg første gang av en internasjonal jury i 1985. Det samme året gikk Bobbysocks rett til topps i den internasjonale finalen.

Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix

– Vi har fått klar marsjordre fra toppledelsen om at vi skal vinne Eurovision Song Constest innen få år. Vi satser hardt nå, og ser at vi kanskje kan klare å vinne Eurovision allerede i 2017, sier MGP-prosjektleder Stig Karlsen.

Stig Karlsen

SKAL VINNE: MGP-prosjektleder Stig Karlsen har fått klar beskjed fra toppen: Norge skal vinne den internasjonale Eurovision-finalen.

Foto: NRK
Morten Thomassen

SUKSESSOPPSKRIFT: Leder Morten Thomassen i Den norske Grand Prix-klubben ønsker ordningen med internasjonal jury velkommen.

Foto: Anders Halvorsen Bergh / NRK
Secret Garden

GJENTOK SUKSESSEN: En liten internasjonal jury var med på velge Secret Garden til å representere Norge i 1995, med stort hell. Fra venstre Rolf Løvland, Gunnhild Tvinnereim og Fionnuala Sherry.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Etter at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ga tydelig ordre om å sikre ESC-seier, har MGP-redaksjonen vært opptatt med å legge planen for hvordan de skal bringe den internasjonale finalen tilbake til Norge.

Ett av tiltakene blir å gjeninnføre en internasjonal jury i den norske MGP-finalen.

Setter over til utlandet

Årets norske MGP-håp Agnete Johnsen røk ut allerede i semifinalen i årets Eurovision Song Contest.

Nå vil MGP-redaksjonen gjøre grundigere arbeid for å sikre at bidraget Norge sender til den internasjonale finalen har best mulige sjanser til å treffe et internasjonalt publikum.

– Det vi gjør denne gangen er å involvere en internasjonal jury. Vi setter over til 10-12 land i Europa under den norske MGP-finalen for å velge den riktige låta, forteller Karlsen.

Nøyaktig hvilke land som blir med og hvordan stemmene skal vektes i forhold til publikumsstemmene, er ikke bestemt. Det som er klart, er at Norge allerede har gode erfaringer med ordningen.

– Norge har benyttet seg av en internasjonal jury to ganger tidligere, i 1985 og 1995, og begge gangene vant vi. Man kan spørre om det er tilfeldig, men jeg tror det bidrar til å hjelpe oss mot en seier.

I 1985 vant Norge den finalen for første gang med Bobbysocks' «La det swinge». Ti år senere gjentok komponist Rolv Løvland bragden med sitt eget prosjekt Secret Garden og låta «Nocturne».

– En suksessoppskrift

Morten Thomassen i Den norske Grand Prix-klubben ønsker ordningen med internasjonal jury velkommen tilbake.

– Det er en suksessoppskrift, vi har prøvd det to av tre ganger vi har vunnet. Og Alexander Rybak ville nok vunnet uansett. Jeg tror det er en god idé å få prøvd den norske smaken opp mot den internasjonale, og finne et slags minste felles multiplum.

Sverige har, etter noen dårlige år på slutten av 2010-tallet, oppnådd svært gode resultater internasjonalt etter at de innførte internasjonal jury i 2011.

Stig Karlsen i MGP-redaksjonen er sikker på at grepene de nå tar, skal føre Norge hele veien til topps. Selv om han ikke kan garantere at det blir til neste år.

– Vi skal til finalen, og vi skal vinne. Om det skjer i 2017, 2018 eller 2019, det får vi se.

15/9: Vi gjør oppmerksom på at den internasjonale juryen i 1985 hadde Bobbysocks som nummer to, bak Anita Skorgans «Karma». I 1995 hadde den internasjonale juryen Secret Garden og «Nocturne» på en delt førsteplass.

Fristen for å sende inn bidrag til årets Melodi Grand Prix er 11. september.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.