Hopp til innhold

MGP satser på Bobbysocks-oppskriften

NRK-ledelsen har klare ambisjoner om å bringe den internasjonale ESC-finalen tilbake til Norge. Nå gjør MGP som svenskene, og gjeninnfører juryordningen som brakte Bobbysocks og Secret Garden til topps i den internasjonale sangkonkurransen.

Bobbysocks

DOKUMENTERT SUKSESS: Norge benyttet seg første gang av en internasjonal jury i 1985. Det samme året gikk Bobbysocks rett til topps i den internasjonale finalen.

Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix

– Vi har fått klar marsjordre fra toppledelsen om at vi skal vinne Eurovision Song Constest innen få år. Vi satser hardt nå, og ser at vi kanskje kan klare å vinne Eurovision allerede i 2017, sier MGP-prosjektleder Stig Karlsen.

Stig Karlsen

SKAL VINNE: MGP-prosjektleder Stig Karlsen har fått klar beskjed fra toppen: Norge skal vinne den internasjonale Eurovision-finalen.

Foto: NRK
Morten Thomassen

SUKSESSOPPSKRIFT: Leder Morten Thomassen i Den norske Grand Prix-klubben ønsker ordningen med internasjonal jury velkommen.

Foto: Anders Halvorsen Bergh / NRK
Secret Garden

GJENTOK SUKSESSEN: En liten internasjonal jury var med på velge Secret Garden til å representere Norge i 1995, med stort hell. Fra venstre Rolf Løvland, Gunnhild Tvinnereim og Fionnuala Sherry.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Etter at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ga tydelig ordre om å sikre ESC-seier, har MGP-redaksjonen vært opptatt med å legge planen for hvordan de skal bringe den internasjonale finalen tilbake til Norge.

Ett av tiltakene blir å gjeninnføre en internasjonal jury i den norske MGP-finalen.

Setter over til utlandet

Årets norske MGP-håp Agnete Johnsen røk ut allerede i semifinalen i årets Eurovision Song Contest.

Nå vil MGP-redaksjonen gjøre grundigere arbeid for å sikre at bidraget Norge sender til den internasjonale finalen har best mulige sjanser til å treffe et internasjonalt publikum.

– Det vi gjør denne gangen er å involvere en internasjonal jury. Vi setter over til 10-12 land i Europa under den norske MGP-finalen for å velge den riktige låta, forteller Karlsen.

Nøyaktig hvilke land som blir med og hvordan stemmene skal vektes i forhold til publikumsstemmene, er ikke bestemt. Det som er klart, er at Norge allerede har gode erfaringer med ordningen.

– Norge har benyttet seg av en internasjonal jury to ganger tidligere, i 1985 og 1995, og begge gangene vant vi. Man kan spørre om det er tilfeldig, men jeg tror det bidrar til å hjelpe oss mot en seier.

I 1985 vant Norge den finalen for første gang med Bobbysocks' «La det swinge». Ti år senere gjentok komponist Rolv Løvland bragden med sitt eget prosjekt Secret Garden og låta «Nocturne».

– En suksessoppskrift

Morten Thomassen i Den norske Grand Prix-klubben ønsker ordningen med internasjonal jury velkommen tilbake.

– Det er en suksessoppskrift, vi har prøvd det to av tre ganger vi har vunnet. Og Alexander Rybak ville nok vunnet uansett. Jeg tror det er en god idé å få prøvd den norske smaken opp mot den internasjonale, og finne et slags minste felles multiplum.

Sverige har, etter noen dårlige år på slutten av 2010-tallet, oppnådd svært gode resultater internasjonalt etter at de innførte internasjonal jury i 2011.

Stig Karlsen i MGP-redaksjonen er sikker på at grepene de nå tar, skal føre Norge hele veien til topps. Selv om han ikke kan garantere at det blir til neste år.

– Vi skal til finalen, og vi skal vinne. Om det skjer i 2017, 2018 eller 2019, det får vi se.

15/9: Vi gjør oppmerksom på at den internasjonale juryen i 1985 hadde Bobbysocks som nummer to, bak Anita Skorgans «Karma». I 1995 hadde den internasjonale juryen Secret Garden og «Nocturne» på en delt førsteplass.

Fristen for å sende inn bidrag til årets Melodi Grand Prix er 11. september.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters