NRK Meny
Normal

Nordmenn satser store penger på Eurovision-resultater

Vi vedder heller på resultatene i Eurovision Song Contest enn engelsk toppfotball.

Agnete fremfører sangen "Icebreaker" på scenen under semifinalen i ESC

HØY ODDS: Agnete Johnsen kom dessverre ikke videre til lørdagens finale i Eurovision. For spillselskapet Betsson var hun heller ikke favoritt, med 90 i odds.

Foto: MAJA SUSLIN/TT / AFP

Etter at Aleksander Rybak vant den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 2009, satser nordmenn mer og mer penger på sangkonkurransen.

Kim Rud Petersen i Betsson

POPULÆRT: Kim Rud Petersen er pressetalsmann for spillselskapet Betsson, og forteller at flere nordmenn satser penger på Eurovision enn engelsk toppfotball.

Foto: NRK

Ifølge pressetalsmann i spillselskapet Betsson, Kim Rud Petersen, ble det faktisk spilt for mer penger på semifinalene i Eurovision enn det ble på engelsk toppfotball denne uka.

– Det er blitt så stort at hvis du ser på storkampen mellom Arsenal og Liverpool forrige helg, så er det faktisk flere som spilte på Eurovision, sier Petersen.

Han vil ikke fortelle hvor mye nordmenn spiller for, men sier mengden øker jo nærmere Eurovision-finalen vi kommer.

– Det blir stadig vanligere at folk satser penger på underholdningsarrangementer i stedet for tippekampen, og Eurovision er jo det største underholdningsarrangementet vi har i Europa.

Egne MGP-bookmakere

Spillselskapet har egne folk som jobber med å sette odds og Petersen sier dette er personer som følger feltet tett – enten det er fotball, ski, eller underholdning.

– Å sette odds på musikk er ikke enkelt. Det er veldig subjektivt. I begynnelsen kjenner bare odds-setterne navnet på låta, litt av musikken og navnet på artisten, sier han.

Ainars Smits

BOOKMAKER: Ainars Smits jobber som bookmaker i Betsson og setter oddsen på deltakerne i Eurovision Song Contest.

Foto: Privat

En av dem som har dette som jobb er Ainars Smits. Han sitter på Malta og avgjør hvilke sanger som mest sannsynlig vil vinne Eurovision-finalen.

– Når vi setter odds på sanger vurderer vi hvor god sangen er, hvordan scenen ser ut under opptredenen og hvor populær artisten er i andre land. Ved hjelp av sosiale medier kan du også se hvordan folk liker de forskjellige sangene, sier han.

Australia favoritt

Torsdag var Eurovision-eventyret over for Agnete Johnsen og Norge. Sammen med Danmark, Island og Finland kom ikke det norske bidraget videre til finalen lørdag. Vi var heller ikke favoritt med en odds på 90 før semifinalen.

Australia Dami Im Eurovision

FAVORITT: Ifølge Ainars Smits er Dami Im og Australia en av favorittene før lørdagens finale i Eurovision.

Foto: EBU

– I starten hadde Norge lavere odds, men da sangen ble kjent viste det seg at den ikke skilte seg ut, og da gikk oddsen opp.

Smits trekker fram Australia, med 9 i odds, som en av favorittene før lørdagens finale.

– Australia sender en veldig sterk artist i år, og sangen er virkelig bra. Det er stor interesse for Australia fordi dette er andre gang de deltar i Eurovision, og folk forventer at de leverer noe helt spesielt.

Drømmejobb

Smit mener selv han har drømmejobben og har jobbet som bookmaker i sju år. Han hevder selv han stort sett klarer å forutsi hvem som vinner, det er likevel en lang prosess.

– Sangen, showet og landet avgjør hvem som vinner, men det er virkelig en prosess å spå vinneren. Det aller viktigste er prøvene før selve showet. Det er da oddsen for landene ofte endrer seg, sier han.