ESC kan bli kvalifisering til ny «Worldvision Song Contest»

– Jeg har god erfaring med sånt, sier Jan Fredrik Karlsen, som var med da Kurt Nilsen vant verdensfinalen i Idol i 2004.

Justin Timberlake i Eurovision Song Contest 2016

ESC: Justin Timberlake spilte i pausen under årets Eurovision Song Contest. Nå kan den populære artisten kanskje få sin egen «Americavision».

Foto: Anna Velikova / EBU

Dami Im

AUSTRALIA: Dami Im var en av favorittene i ESC 2016, men australieren nådde ikke helt opp. Om «World Vision Song Contest» blir noe av, kan det være siste gang Australia deltar i ESC.

Foto: Martin Meissner / Ap/NTB Scanpix

Lørdag vant Ukraina Eurovision Song Contest. Artisten Jamala fra Krim-halvøya vant med melodien «1944», som har vakt oppsikt i Russland på grunn av sitt politiske budskap.

Flere stemmer i Russland har tatt til orde for å boikotte neste års versjon av verdens største sangkonkurranse.

Men nå åpner arrangørene for at ESC kan bli redusert til en kvalifiseringsrunde. EBU vurderer nå å arrangere «Worldvision Song Contest».

– Ja, det finnes sånne tanker i EBU og Eurovision sentralt. Det har vært forespørsler om å gjøre noe både i USA og Asia. Vi får se hvor det lander, sier Martin Österdahl,
executive producer i årets ESC, til «Gomorron Sverige».

«Eurovision», «Asiavision» og «Americavision»

I så fall vil hvert kontinent få sin egen konkurranse.

Deretter vil de beste artistene fra «Eurovision», «Asiavision» og «Americavision» og de andre konkurransene møtes i en finale, kalt «World Vision Song Contest».

– Eurovision har et fint verdigrunnlag. Man skal samles i fest, sang og musikk over hele verden, og legger alt annet til side i noen timer. Det er positivt. Om det er flere som vil delta, er det bare bra, sier Martin Österdahl.

– Konkurransen vil vokse

Helt siden Justin Timberlake ble bekreftet som pausegjest i årets Eurovision, har det vært spekulasjoner om amerikanerne skal bli involvert i det som har vært en europeisk folkefest i en årrekke.

Kurt Nilsen

KURT NILSEN: Bergenseren Kurt Nilsen stakk av med seieren i World Idol i 2004.

Foto: Freemantle Media Production / NTB scanpix

Nå kan de se ut til at denne spådommen går i oppfyllelse.

– Eurovision er et lysende eksempel på boradcast-tv som fortsetter å vokse og vinne nye territorier. Nå sendes det i flere land, det ble sendt i USA og Kina for første gang i år. jeg tror konkurransen kommer til å vokse enda mer, sier Martin Österdahl.

Man regner med at rundt 200 millioner fikk med seg finalen i årets utgave av konkurransen.

«World Idol»-Karlsen: – Har gode erfaringer med sånt!

Jan Fredrik Karlsen

GODE MINNER: Jan Fredrik Karlsen var skuffet over at Norge ikke kom til finalen i årets Eurovision, men sier han er solt av Agnetes prestasjon.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Den norske MGP-generalen, Jan Fredrik Karlsen, sier han ble tatt litt på senga av denne uttalelsen.

– Dette kommer litt som julekvelden på kjerringa. Det var et helt fantastisk show i Sverige, hvert eneste nummer så ut som noe som kunne underholdt under Super Bowl eller Grammys. Så det er kanskje lett å bli litt høy på den situasjonen, sier Karlsen.

Karlsen har selv erfaring i slike typer konkurranser. Han var med Kurt Nilsen i verdensfinalen av Idol i 2004.

– Ja, det gikk jo kjempefint. Så jeg har gode erfaringer med sånt!

– Men hvis ESC blir redusert til en kvalifisering til en verdensfinale, vil ikke konkurransen miste litt av sin prestisje?

– Det er altfor tidlig å spekulere i, sier Karlsen.

Kulturstrøm

 • Utgir norsk stumfilm

  Nasjonalbiblioteket utgir en blu-ray med det som er bevart av cirka 20 norske stumfilmer fra 1910-tallet, under tittelen «Stumme filmspor». To av filmene er nesten komplette: Melodramaet «Under forvandlingens lov», som kombinerer historiefortelling med attraksjonsscener, og «Revolutionens datter» (bildet), en folkekomedie ispedd både arbeideropprør, kjærlighet og boksing.

  Stillbilde fra den norske stumfilmen Revolutionens datter
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.