Hopp til innhold

MGP-Karlsen: Koselig om det sniker seg inn et samisk flagg

Norges Melodi Grand Prix-general Jan Fredrik Karlsen mener EBUs forbud mot samiske flagg under Eurovision Song Contest er «snodig». Selv blir han ikke lei seg om noen skulle bryte forbudet.

Det var ingen samiske flagg med da ESC-delegasjonen dro mot Stocholm i dag.

RØDT, HVITT OG BLÅTT: Det var mange norske flagg å se da Norges delegasjon til ESC-finalen i Stockholm reiste fra Marienlyst. Agnete Johnsens samiske fans får imidlertid ikke vifte med sitt flagg under neste ukes finaler.

Onsdag morgen satte NRKs delegasjon til Eurovision Song Contest-finalen seg på bussen til Stockholm.

Både passasjerer og de som hadde møtt opp for å ønske god tur viftet med norske flagg. Det samiske flagget var derimot ingen steder å se.

– En hel haug med regler

Jan Fredrik Karlsen har sitt første år som musikkansvarlig for norske Melodi Grand Prix. Han var ikke klar over de strenge reglene som gjelder flaggbruk under finalen.

– Jeg er førstegangsreisende i Eurovisjonsuniverset, og det er en hel haug med regler man skal forholde seg til. Åpenbart er dette en av dem, sier Karlsen.

Han har ikke skjønt nøyaktig hva som er grunnen til at det samiske flagget er uønsket i Globen under semifinalene og finalen neste uke.

– For meg fremstår det litt snodig i utgangspunktet, og jeg har ikke helt satt meg inn i årsaken. Vi er fra Norge og er stolte av vår kultur, så om det sniker seg inn et samisk flagg, tenker jeg det må være koselig.

Setter sin lit til NRK

Flere har reagert etter at det ble kjent at det samiske flagget ikke er tillatt under ESC-finalen.

Helga Pedersen

KRITISK: Helga Pedersen mener ESC burde speile mangfoldet i Europa, urbefolkningen inkludert.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Sametingsrådene Henrik Olsen og Silje Karine Muotka har allerede varslet at de vil ta med seg samiske flagg når de reiser for å heie Agnete frem til seier neste helg.

Stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) er selv samisk, og er kritisk til flaggforbudet.

– Jeg synes det er veldig synd, for ellers synes jeg jo Eurovision fint får frem mangfoldet i Europa. Da synes jeg også samene kunne vært inkludert, særlig siden vi i år har en dyktig samisk deltaker, sier Pedersen til NRK.

– Kommer du til å gjøre noe?

– Nei. Men jeg håper at NRK, som har stolte tradisjoner med å fremme samisk språk, kan foreslå endringer, i hvert fall hvis Agnete vinner og ESC kommer til Norge neste år.

– Forstår at man reagerer

ESCs kommunikasjonssjef Paul Jordan fortalte tirsdag at det vil bli opp til sikkerhetsvaktene hvordan regelverket blir håndhevet under finalene.

MGP-prosjektleder Stig Karlsen overlater til arrangøren å håndheve reglene.

– Agnete er jo samisk, men hun stiller for Norge, og da har EBU kommet frem til at det er det norske flagget som skal synes. Jeg forstår at man reagerer, men jeg legger meg ikke veldig opp i det, sier Karlsen.

– Hva gjør dere med eventuelle regelbrudd?

– Dette er et regelverk som EBU har, og som de følger opp. Vi synes det er hyggelig med flagg, enten de er samiske eller norske.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters