NRK Meny
Normal

NRK vil undersøke lydproblemer sammen med danskene

Det er ikke bare Mammon som får lydkritikk, også danskene har problemer med å forstå sin siste dramasuksess. Nå håper NRK å samarbeide med danskene for å komme til bunns i problemet.

VG og Ekstrabladet - faksimile

Både tabloider og lydproblemer er temmelig like i Norge og Danmark. (Faksimile: VG og Ekstra Bladet).

Det er ikke bare i Norge dramaserier får lydkritikk. Også i Danmark kommer klager fra seere som ikke forstår hva som blir sagt i Danmarks Radios nye dramaserie.

– Amatøraktig

Danskenes nye dramasuksess – Arvingene – som for tiden sendes på Danmarks Radio, har på linje med Mammon fått mye oppmerksomhet i deres respektive hjemland. Hele to millioner dansker fulgte første episode av serien, et tall som kun er slått av serien Krøniken i nyere tid.

Serien er et moderne familieportrett, og følger den anerkjente kunstneren Veronika Grønnegaards barn idet de skal dele arven etter henne. Det hele arter seg alt annet enn knirkefritt, og vi får innblikk i hemmeligheter og løgner, heter det.

Den populære serien har imidlertid mistet en del seere, som mener at lyden har vært altfor dårlig, skriver flere danske nettaviser. Diskusjonen har også nådd Aftenavisen (tilsvarende Dagsrevyen her hjemme), der kritikere får komme til ordet.

Se innslaget her:

Det er ikke bare NRKs Mammon som får

Se video: Dansker sliter med lyden i dramasuksess.

Kritikken går på at det lød som skuespillerne mumlet, heter det i innslaget.

– Det var lange passasjer der jeg ikke kunne høre hva som ble sagt, sier seer Steen Martiny til Aftenavisen i klippet du kan se nedenfor.

Også i danske nettavisers kommentarfelt går debatten om lydnivået.

«Amatøraktig» og «ualminnelig dårlig» er blant kommentarene fra leserne.
Nå tar danskene grep og lover bedre lyd i de neste episodene.

– Vi mener ikke det er et problem i kommende episoder, så vi håper seerne får en god opplevelse, sier dramasjef Piv Bernth.

Vil til bunns i lydproblemet

NRKs Mammon har, som kjent, også fått lydkritikk her hjemme. Rundt 100 klager har kommet inn til NRKs publikumsservice i etterkant av de tre episodene som er sendt hittil, og mange har dreid seg om lyd og teksting.

– Dette skjer nesten hver gang. Vi vurderer faktisk å gjøre en grundig undersøkelse sammen med danskene, sier Mammon-produsent Vegard Stenberg Eriksen.

Han peker på at både eksempelvis Halvbroren og Forbrytelsen fikk lignende tilbakemeldinger, og at de nå håper å få med seg danskene slik at de sammen kan komme til bunns i lydproblematikken.

– Vi er jo NRK og da må vi ta de tilbakemeldingene som kommer på alvor. Men vi må handle raskt, før seerne glemmer hva de har sett.

– Dette er ikke Norge Rundt

NRK har ikke tatt grep for å endre lydbildet underveis i første sesong av Mammon, men Eriksen forteller at flere av skuespillerne ble kalt inn for å lese inn replikker på nytt før serien ble vist på TV.

Vil dere ta hensyn til dette i sesong to av Mammon?

– Det får vi se på etter den eventuelle undersøkelsen. Men vi kommer jo med andre serier, så hvis det er samme problem der må vi se nærmere på dette.

Eriksen minner om at dramaserier har et mer utfordrende lydbilde.

– Dette er ikke Norge Rundt, for å si det sånn. Men vi grumser ikke til med vilje. Vår lydmann står inne for det vi har gjort. Vi har balansert på en knivsegg, men klarer oss.

Eriksen forteller videre at produksjonen har vært glade i dialekter, og at det kommer til å bli mer av dette i kommende episoder.

– I de neste episodene kommer det enda flere dialekter, så det kan gjøre det enda mer krevende å følge med.

Mammon fortsetter på NRK fram til og med 3. februar. Sesong to starter innspillingen i november og er tenkt vist på NRK i 2016.

Kulturstrøm

  • Penger til Blues-film

    Formannskapet på Notodden bevilget i går 300 000 kroner til filmprosjektet Bluestown Rising. Daglig leder for prosjektet, Jostein Forsberg, sier til Telen at det var en reel fare for at prosjektet kunne stoppet opp uten disse pengene.

    Jostein Forsberg
    Foto: Ragnar Lurås / NRK
  • Voldsom vekst for Facebook

    Facebooks resultat i første kvartal vokste med 63 prosent til 5 milliarder dollar. Facebooks inntekter fra reklame har vokst 50 prosent til 11,8 milliarder dollar – tilsvarende 94 milliarder kroner.