NRK vil undersøke lydproblemer sammen med danskene

Det er ikke bare Mammon som får lydkritikk, også danskene har problemer med å forstå sin siste dramasuksess. Nå håper NRK å samarbeide med danskene for å komme til bunns i problemet.

VG og Ekstrabladet - faksimile

Både tabloider og lydproblemer er temmelig like i Norge og Danmark. (Faksimile: VG og Ekstra Bladet).

Det er ikke bare i Norge dramaserier får lydkritikk. Også i Danmark kommer klager fra seere som ikke forstår hva som blir sagt i Danmarks Radios nye dramaserie.

– Amatøraktig

Danskenes nye dramasuksess – Arvingene – som for tiden sendes på Danmarks Radio, har på linje med Mammon fått mye oppmerksomhet i deres respektive hjemland. Hele to millioner dansker fulgte første episode av serien, et tall som kun er slått av serien Krøniken i nyere tid.

Serien er et moderne familieportrett, og følger den anerkjente kunstneren Veronika Grønnegaards barn idet de skal dele arven etter henne. Det hele arter seg alt annet enn knirkefritt, og vi får innblikk i hemmeligheter og løgner, heter det.

Den populære serien har imidlertid mistet en del seere, som mener at lyden har vært altfor dårlig, skriver flere danske nettaviser. Diskusjonen har også nådd Aftenavisen (tilsvarende Dagsrevyen her hjemme), der kritikere får komme til ordet.

Se innslaget her:

Det er ikke bare NRKs Mammon som får

Se video: Dansker sliter med lyden i dramasuksess.

Kritikken går på at det lød som skuespillerne mumlet, heter det i innslaget.

– Det var lange passasjer der jeg ikke kunne høre hva som ble sagt, sier seer Steen Martiny til Aftenavisen i klippet du kan se nedenfor.

Også i danske nettavisers kommentarfelt går debatten om lydnivået.

«Amatøraktig» og «ualminnelig dårlig» er blant kommentarene fra leserne.
Nå tar danskene grep og lover bedre lyd i de neste episodene.

– Vi mener ikke det er et problem i kommende episoder, så vi håper seerne får en god opplevelse, sier dramasjef Piv Bernth.

Vil til bunns i lydproblemet

NRKs Mammon har, som kjent, også fått lydkritikk her hjemme. Rundt 100 klager har kommet inn til NRKs publikumsservice i etterkant av de tre episodene som er sendt hittil, og mange har dreid seg om lyd og teksting.

– Dette skjer nesten hver gang. Vi vurderer faktisk å gjøre en grundig undersøkelse sammen med danskene, sier Mammon-produsent Vegard Stenberg Eriksen.

Han peker på at både eksempelvis Halvbroren og Forbrytelsen fikk lignende tilbakemeldinger, og at de nå håper å få med seg danskene slik at de sammen kan komme til bunns i lydproblematikken.

– Vi er jo NRK og da må vi ta de tilbakemeldingene som kommer på alvor. Men vi må handle raskt, før seerne glemmer hva de har sett.

– Dette er ikke Norge Rundt

NRK har ikke tatt grep for å endre lydbildet underveis i første sesong av Mammon, men Eriksen forteller at flere av skuespillerne ble kalt inn for å lese inn replikker på nytt før serien ble vist på TV.

Vil dere ta hensyn til dette i sesong to av Mammon?

– Det får vi se på etter den eventuelle undersøkelsen. Men vi kommer jo med andre serier, så hvis det er samme problem der må vi se nærmere på dette.

Eriksen minner om at dramaserier har et mer utfordrende lydbilde.

– Dette er ikke Norge Rundt, for å si det sånn. Men vi grumser ikke til med vilje. Vår lydmann står inne for det vi har gjort. Vi har balansert på en knivsegg, men klarer oss.

Eriksen forteller videre at produksjonen har vært glade i dialekter, og at det kommer til å bli mer av dette i kommende episoder.

– I de neste episodene kommer det enda flere dialekter, så det kan gjøre det enda mer krevende å følge med.

Mammon fortsetter på NRK fram til og med 3. februar. Sesong to starter innspillingen i november og er tenkt vist på NRK i 2016.

Kulturstrøm

 • Vulvaskjerf vekker oppsikt

  Det nye skjerfet «The Touch of Fur shawl» frå motehuset Fendi har fått svært mykje omtale på internett det siste døgnet. Grunnen for oppstyret er at mange meiner skjerfet liknar mistenkeleg mykje på eit kvinneleg kjønnsorgan. Motehuset har no fjerna den hudfarga versjonen frå nettsidene.

  Skjerf
  Foto: Fendi
 • Mottar ærespris i Marrakech

  Skodespelaren Robin Wright, kjent frå blant anna Forrest Gump og House of Cards, mottar «The Golden Star» på Marrakech Film Festival i Marokko. Wright mottar prisen for prestasjonar både på film og TV, i tillegg til arbeidet hennar med veldedige organisasjonar i Kongo, melder Hollywood Reporter.

  FILE PHOTO: Cast member Wright poses at the premiere of "Wonder Woman" in Los Angeles
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters
 • Mortensen debuterer som regissør

  Amerikansk-danske Viggo Mortensen debuterer som regissør for den kommende filmen «Falling». Ved siden av å være regissør er Mortensen også produsent – samt manusforfatter for filmen, som handler om relasjonen mellom en sønn og hans aldrende far. (NTB)

  Toronto International Film Festival (TIFF)
  Foto: Valerie Macon / AFP