Dommer avviste «absurd» søksmål fra platebransjen

Dommeren synes det ble i overkant mye å saksøke fildelingstjenesten Limewire for 75.000.000.000.000 dollar.

Limewire

Fildelingstjeneste Limewire ble stengt i oktober i fjor, etter massivt trykk fra platebransjen. Men en erstatning på 75 billioner dollar må de se langt etter.

Foto: Skjermdump

Etter en årelang kamp i retten ble selskapet bak fildelingsprogrammet Limewire pålagt å stenge tjenesten i oktober i fjor.

Inntil da hadde rundt 50 millioner månedlige brukere over hele verden kunnet dele musikk og filmer seg i mellom. Mye av dette var piratkopiet innhold, og den amerikanske platebransjens organisasjon RIAA fikk til slutt medhold i å få stengt tjenesten.

Svimlende erstatningskrav

Men at Limewire stengte var ikke nok for plateselskapene, som mener de er påført betydelig økonomiske tap i løpet av de 10 årene programmet var tilgjengelig.

13 plateselskaper har gått sammen og krever mellom 400 milliarder og svimlende 75 billioner dollar i oppreisning. Det sistnevnte beløpet tilsvarer mer enn fem ganger USAs nasjonalgjeld, skriver Law.com.

Plateselskapene ville ha betalt for hvert eneste brudd på opphavsretten som har blitt utført gjennom Limewire siden det ble lansert i 2000.

Forutså ikke effekten av internett

Men den føderale dommeren Kimba Wood i New York avviser plateselskapenes krav, som hun beskriver som absurd.

– De har framsatt et krav som er høyere enn hva den samlede platebransjen har tjent siden Edison fant opp grammofonen i 1877, sier Wood.

Hun mener selskapene i stedet kan kreve erstatning per åndsverk, og ikke per nedlastning.

Limewires advokat Joseph Baio er fornøyd med dommerens avgjørelse, og mener lovgiverne ikke kunne forutse virkningene av internett da de innførte åndverksloven.

Baio skal representere selskapet bak Limewire når de møter i retten 2. mai i år,.

Plateselskapenes advokat har ikke kommentert dommeravgjørelsen.

Kulturstrøm

 • Museum tar bort McDonalds-Jesus

  Kunstverket «McJesus» av den finske skulptøren Jani Leinonen er fjernet fra en utstilling i Haifas kunstmuseum i Israel, etter flere protester, skriver SVT. Skulpturen, som er del av utstillingen «Sacred Goods» forestiller den kjente hurtigmatklovnen Ronald McDonald hengende på et kors. Kunstneren har selv tidligere krevd at skulpturen fjernes fra museet, fordi han ønsker å boikotte Israel. I den samme utstillingen finnes også et verk som forestiller jomfru Maria og Jesus som dukkene Barbie og Ken.

  Kunstverket McJesus i Israelsk utstilling
  Foto: Oded Balilty / AP / Scanpix
 • Datarock gir ut ny låt

  Bergensbandet Datarock slipper i dag sin ny låt «The One». Låten ble spilt for første gang på radio i programmet Stjernepose i går. Men i dag slippes den nye låten, som også får flere remiks-variasjoner. I helgen skal bandet spille på flere konserter, i Bodø fredag og tre konserter i Tromsø lørdag. Datarock gjorde comeback i 2018, med «Face The Brutality», som var deres første offisielle studioalbum siden utgivelsen «Red» i 2009.

  Datarock
 • Klarsignal for nytt vikingmuseum

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo er med i den nye regjeringsplattformen. Både forskningsmiljøer og opposisjonen på Stortinget har kritisert regjeringen for å ikke bevilge penger i statsbudsjettet for 2019. Venstrepolitiker Iselin Nybø, som er Forsknings- og høyere utdanningsminister, sier til NRK Nyhetsmorgen at hun er glad for at bevaringen av vikingskipene skal prioriteres. Det er tidligere blitt gjennomført en arkitektkonkurranse for å utvide dagens vikinghus. Det er ikke klart nr det nye bygget skal stå ferdig.

  Vikingskipet på Bygdøy