NRK Meny
Normal

Dommer avviste «absurd» søksmål fra platebransjen

Dommeren synes det ble i overkant mye å saksøke fildelingstjenesten Limewire for 75.000.000.000.000 dollar.

Limewire

Fildelingstjeneste Limewire ble stengt i oktober i fjor, etter massivt trykk fra platebransjen. Men en erstatning på 75 billioner dollar må de se langt etter.

Foto: Skjermdump

Etter en årelang kamp i retten ble selskapet bak fildelingsprogrammet Limewire pålagt å stenge tjenesten i oktober i fjor.

Inntil da hadde rundt 50 millioner månedlige brukere over hele verden kunnet dele musikk og filmer seg i mellom. Mye av dette var piratkopiet innhold, og den amerikanske platebransjens organisasjon RIAA fikk til slutt medhold i å få stengt tjenesten.

Svimlende erstatningskrav

Men at Limewire stengte var ikke nok for plateselskapene, som mener de er påført betydelig økonomiske tap i løpet av de 10 årene programmet var tilgjengelig.

13 plateselskaper har gått sammen og krever mellom 400 milliarder og svimlende 75 billioner dollar i oppreisning. Det sistnevnte beløpet tilsvarer mer enn fem ganger USAs nasjonalgjeld, skriver Law.com.

Plateselskapene ville ha betalt for hvert eneste brudd på opphavsretten som har blitt utført gjennom Limewire siden det ble lansert i 2000.

Forutså ikke effekten av internett

Men den føderale dommeren Kimba Wood i New York avviser plateselskapenes krav, som hun beskriver som absurd.

– De har framsatt et krav som er høyere enn hva den samlede platebransjen har tjent siden Edison fant opp grammofonen i 1877, sier Wood.

Hun mener selskapene i stedet kan kreve erstatning per åndsverk, og ikke per nedlastning.

Limewires advokat Joseph Baio er fornøyd med dommerens avgjørelse, og mener lovgiverne ikke kunne forutse virkningene av internett da de innførte åndverksloven.

Baio skal representere selskapet bak Limewire når de møter i retten 2. mai i år,.

Plateselskapenes advokat har ikke kommentert dommeravgjørelsen.