Hopp til innhold

Jon Michelet er død, men bøkene hans er her

Sjøfolkene som seilte med den unge Jon Michelet bruker ord som tøff, hardarbeidende, villstyring, og godt hjerte, for å beskrive ham.

Forfatteren døde 73 år gammel etter lang tids sykdom.

Nekrolog.

Jeg har møtt sjømenn som seilte med Jon Michelet. Den gang han var sjømann på de syv hav og rakk å avansere til styrmann før han gikk i land og ble forfatter og var med på å danne forlaget Oktober. Alle sjøfolkene sier det samme om den unge Jon M: Tøff. Til tider en villstyring. Hardtarbeidende, og med et godt hjerte og en usvikelig kunnskap om hva sjømannskap og rettferdighet er.

Jon Michelet ble likt. Han ble mislikt også, fordi han valgte AKP (ml) da partiet på ytterste venstre fløy ble støpt i norsk farvann på seksti- og tidlig syttitall.

Likt og lest

Men først og fremst ble han likt. Og han ble lest. Kriminalbøker med vilhelm Thygesen som etterforsker. «Hvis som snø» er senere plassert blant norsk krims beste. Folk leste om Svalbard og Orions Belte. Men først og fremst ble Jon Michelet lest takket være hans livs store og avsluttende opus - om den norske krigsseileren.

Hvem skulle trodd det? At Jon Michelet skulle vende tilbake til forfatterrollen, med ny suksess. Han som hadde vært borte fra den rollen i så mange år.

Han var journalist og redaktør i Klassekampen. Det siste en altoppslukende og vanskelig rolle. Han satt i fylkestinget i Østfold og i kommunestyret i Rygge for Rød Valgallianse. Han var president i Riverton-klubben, han var programleder for TV3's Fangene på fortet samtidig med at han skrev og skrev og ikke fikk noe til å løsne, rent litterært.

Inntil den dagen han altså bestemte seg for å gjøre alvor av de tankene han hadde syslet med i så mange år: å bruke alt han kunne om mennesker, historie, om sjømannskap, politikk og om krigen, til å skrive om den norske krigsseileren i det som kommer til å bli seksbindsverket «En sjøens helt». Bøkene har forlengst skrevet forlagshistorie. Snart åtte hundre tusen bøker er trykket opp, distribuert landet rundt. Og lest! Ofte av familier som har kjent på kroppen hvor urettferdig den norske krigsseileren er blitt behandlet. Jon M løftet dem alle opp. Slikt kan litteratur brukes til.

Planen er at bøkene om skogsmatrosen Halvor Skramstad skal bli en internasjonal TV-serie. For en enorm bekreftelse alt dette må ha vært for forfatteren Jon Michelet.

Og nå forteller altså familien hans at han rakk siste deadline på bind seks, før han døde lørdag.

Uredd urokråke

Ethvert land bør i grunnen ha en Jon Michelet. En opplyst og særdeles uredd urokråke. Det vil si; ikke kråke - mer falk. Mørkhåret og rakrygget, og med et skarpt blikk på landskapet rundt seg. Folkelig. Fotballglad og flott. En kar som høylytt fightet seg gjennom tiår etter tiår. Populær og ettertraktet. Aldri nedlatende. Et overraskende og interessant intervjuobjekt.

Sist jeg var innom det gulmalte huset hans på Larkollen i Østfold, var kjøkkenbordet fylt opp med stjernehimler. Kart etter kart. Nærlest av en forfatter som helt tydelig satte sin ære i å formidle det menneskelige i en røff, barsk og til tider urettferdig verden.

Og da kan ofte stjernehimmelen være et bra navigasjonsinstrument.

Jon Michelet kommer til å bli dypt savnet. Av familie. Av venner. Av kolleger. Men leserne vet at bøkene hans, de er der.

Kulturstrøm

  • Laila Bertheussen debuterer med kunstutstilling under Arendalsuka

    Med kunstnernavnet «Laila B.» skal trusseldømte Laila Bertheussen fra Lødingen blant annet stille ut egne vesker på Agder kunstsenter under Arendalsuka.

    15. august åpner utstillingen hennes som har fått navnet «PUBLIC ENEMY», skriver Aftenposten.

    Ifølge en pressemelding avisa refererer til, er utstillingen inspirert av Bertheussens egne erfaringer fra politiet og medienes søkelys, dommen mot henne og soningen på Bredtveit.

    Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen dukket hun opp med egenlagde tøyvesker med tekst og symboler. Bertheussen har fortsatt med syingen i fengsel.

    Morten Traavik, som er kunstnerisk leder for prosjektet, sier at Bertheussen foreløpig ikke vil snakke med pressen. Hun har likevel delt en uttalelse i forbindelse med pressemeldingen. Der sier hun blant annet:

    «Snart er jeg ferdigsonet, alle lenker er av og hvem vet hva som da vil skje».

    Ifølge Traavik får man i utstillingen blant annet se gamle og nye vesker. I tillegg skal utstillingen inneholde ny grafikk, malerier og mixed-media-installasjoner.

    Det er foreløpig ikke bestemt om Bertheussen selv vil være til stede under utstillingen.

    Laila Bertheussen ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). (NTB)

    Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.