Islandsk turistnæring frykter at Bieber-fans skal ødelegge naturen

Justin Biebers siste musikkvideo ble filmet på Island. Nå frykter islenderne for at Bieber-fans skal flokke til landet og ødelegge den skjøre naturen.

Justin Bieber

BEKYMRET: Islandske turistoperatører og landeiere er bekymret for at Justin Bieber-fans skal flokke til landet og ødelegge skjør natur, etter at artistens siste musikkvideo ble filmet der.

Foto: RÚV/Skjermdump Youtube

På mandag slapp den canadiske superstjernen Justin Bieber sin siste musikkvideo «I'll Show You», som i skrivende stund har over tolv millioner visninger.

Den ble filmet inn i Skaftarhreppur-området sør på Island og viser artisten løpe, sitte, hoppe og bade på ulike steder ute i naturen.

Det både gleder og bekymrer de islandske turistoperatørene og landeierne i området. Til den islandske tv-kanalen RÚV sier de at den skjøre naturen vil være i fare når fansen begynner å strømme til Island.

– Vi syns selvsagt at dette er kjempegod publisitet for området og vi er stolte over at Bieber valgte å spille inn videoen sin her, men vi er også bekymret for at dette vil sette området under et enda større press enn det allerede er, sier prosjektleder for «Visit Klaustur», Thorbjorg Jonsdottir.

Hun sikter blant annet til små og store gangstier i dalen Fjadrargljufur som holder på å gå i oppløsning, og mose i Eldhraun Lava som er ekstremt sårbar og ikke gror tilbake om de trykkes ned i bakken.

– Dumdristig

Turistnæringen og landeierne peker også på at Bieber oppførte seg dumdristig i videoen, blant annet ved å gå på kanten av bratte stup, og mener dette kan inspirere andre til å ignorere advarsler og skilt.

Alt er likevel ikke negativt. Jonsdottir gleder seg over å se at den canadiske artisten badet mens han var der.

– Det syns jeg faktisk er bra, og oppfordrer folk til å svømme i elva. På en varm sommerdag finnes det ikke noe mer forfriskende enn å ta et bad i Fjadra, sier hun.

Planlagt eller ikke?

Musikkvideoen ble sluppet få dager etter Biebers skandalekonsert på Chateau Neuf, der han gikk av scenen etter kun én låt. En hendelse som skapte internasjonale overskrifter.

PR-eksperter her i Norge satt i etterkant av dette i gang en debatt om det hele var et planlagt stunt eller ikke.

«I'll Show You» handler om hvor tøft det kan være å være superstjerne.

Her kan du se Justin Biebers nye musikkvideo, som bekymrer islandske turistoperatører:

Kulturstrøm

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval
  • Forbyr diett-snakk i sosiale medier

    Instagram og Facebook har innført aldersrestriksjoner på innlegg som omtaler diettprodukter og plastisk kirurgi, melder Sky News. De under 18 år vil ikke få opp enkelte innlegg og andre blir fjernet helt. Årsaken er mental helse.