NRK Meny
Normal

Islandsk turistnæring frykter at Bieber-fans skal ødelegge naturen

Justin Biebers siste musikkvideo ble filmet på Island. Nå frykter islenderne for at Bieber-fans skal flokke til landet og ødelegge den skjøre naturen.

Justin Bieber

BEKYMRET: Islandske turistoperatører og landeiere er bekymret for at Justin Bieber-fans skal flokke til landet og ødelegge skjør natur, etter at artistens siste musikkvideo ble filmet der.

Foto: RÚV/Skjermdump Youtube

På mandag slapp den canadiske superstjernen Justin Bieber sin siste musikkvideo «I'll Show You», som i skrivende stund har over tolv millioner visninger.

Den ble filmet inn i Skaftarhreppur-området sør på Island og viser artisten løpe, sitte, hoppe og bade på ulike steder ute i naturen.

Det både gleder og bekymrer de islandske turistoperatørene og landeierne i området. Til den islandske tv-kanalen RÚV sier de at den skjøre naturen vil være i fare når fansen begynner å strømme til Island.

– Vi syns selvsagt at dette er kjempegod publisitet for området og vi er stolte over at Bieber valgte å spille inn videoen sin her, men vi er også bekymret for at dette vil sette området under et enda større press enn det allerede er, sier prosjektleder for «Visit Klaustur», Thorbjorg Jonsdottir.

Hun sikter blant annet til små og store gangstier i dalen Fjadrargljufur som holder på å gå i oppløsning, og mose i Eldhraun Lava som er ekstremt sårbar og ikke gror tilbake om de trykkes ned i bakken.

– Dumdristig

Turistnæringen og landeierne peker også på at Bieber oppførte seg dumdristig i videoen, blant annet ved å gå på kanten av bratte stup, og mener dette kan inspirere andre til å ignorere advarsler og skilt.

Alt er likevel ikke negativt. Jonsdottir gleder seg over å se at den canadiske artisten badet mens han var der.

– Det syns jeg faktisk er bra, og oppfordrer folk til å svømme i elva. På en varm sommerdag finnes det ikke noe mer forfriskende enn å ta et bad i Fjadra, sier hun.

Planlagt eller ikke?

Musikkvideoen ble sluppet få dager etter Biebers skandalekonsert på Chateau Neuf, der han gikk av scenen etter kun én låt. En hendelse som skapte internasjonale overskrifter.

PR-eksperter her i Norge satt i etterkant av dette i gang en debatt om det hele var et planlagt stunt eller ikke.

«I'll Show You» handler om hvor tøft det kan være å være superstjerne.

Her kan du se Justin Biebers nye musikkvideo, som bekymrer islandske turistoperatører:

Kulturstrøm

  • Uvær skaper problem for festival

    Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

  • Kjemper om finaleplass

    Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

    Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
    Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK