Hopp til innhold

Prince fyller 50 år

Han rager 157 centimeter over bakken. Han har gitt ut 31 studioalbum. Nå fyller han 50 år og er fortsatt like pop. Hva er det med denne mannen?

Prince

Prince fyller 50 år. Har han det fortsatt?

Foto: Scanpix

Den 7. juni fyller den amerikanske artisten Prince 50 år.

Det betyr neppe slutten for artisten, som siden 1977 har gitt ut hele 31 album. Han har vært inspirasjonskilde for flere av verdenshistoriens største popsuksesser.

Michael Jackson

- Da de spilte inn Michael Jacksons ”Thriller”, hadde de en demo med Prince i studio og tenkte at: Sånn omtrent skulle de gjøre det, sier musikkekspert Mona B. Riise.

- Så han har vært en stor inspirasjonskilde for veldig mange artister.

Den egenrådige artisten gjør gjerne alt selv, han komponerer sine egne sanger, produserer sine egne plater, og fremfører sangene sine selv.

Med noen få unntak:

Visste du for eksempel at Sinead O’Connors låt ”Nothing Compares to You” egentlig er skrevet av Prince? Det samme er The Bangles ”Manic Monday”.

Prince2.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Jehovas Vitner

Prince Rogers Nelson, som er hans fødenavn, føyer seg inn i rekken av søkende artister som ender opp i religioner litt utenfor hovedstrømmen.

Tom Cruise er scientolog. Madonna og Britney Spears vier seg til kabbalisme.

Prince har funnet seg til rette i sekten Jehovas Vitner. Han har til og med gått fra dør til dør i fødebyen Minneapolis og misjonert for troen sin.

Tidligere har han blitt sensurert i hjemlandet på grunn av seksuelt eksplisitte tekster.

Religionsvalget gjør at det er mange av de gamle sangene han ikke synger lenger. Noe som faller mange fans tungt for brystet.

Sinead O'Connor

Sinead O'Connors superhit 'Nothing compares to you' er opprinnlig skrevet av Prince.

Foto: Marilia Ogayar / AP

Overmenneske

- Han har klart å gjøre seg til et slags overmenneske. Det er mye mystikk knyttet til mannen, forteller Riise.

Er det for eksempel sant at han har ansatt en mann som er ansvarlig for å gå foran ham og spraye rommene han entrer med Prince-parfyme?

De fleste lar kanskje musikken hans snakke. Og til og med den taler en broket dialekt. Med så mange år bak seg som artist, har han vært gjennom mange faser.

The Sign

Noen husker kanskje perioden hvor man ikke lenger kunne kalle ham Prince.

I 1993 havnet nemlig artisten i rettssalen med plateselskapet Warner Bros. De kranglet om rettighetene til Princes utgivelser, hvilke artisten krevde full kontroll over.

Slave

Under rettssaken stilte Prince med ordet ”slave” skrevet på kinnet. Han forklarte navneendringen omtrent slik:

- Prince er navnet som mora mi ga meg. Warner Bros. tok navnet, gjorde det til et varemerke og brukte det til å promotere musikken som jeg har skrevet. Selskapet eier Prince-navnet og all musikk markedsført under det navnet.

- Den eneste akseptable erstatningen for navnet mitt og identiteten min, var ”the Love Symbol”, et symbol som ikke skal uttales. Det representerer meg og hva musikken min handler om. Det er et konsept som har utviklet seg ut fra frustrasjonen jeg føler; det er hvem jeg er. Det er mitt navn, sa han da.

Prince3.
Foto: Alex Brandon / AP

Prince igjen

I mai 2000 begynte symbolet å bruke Prince-navnet igjen. Det skjedde etter at han ble løst fra Warner-kontrakten ved at den utløp.

Prince bruker fortsatt kjærlighetssymbolet som logo innimellom. Og han spiller fortsatt en gitar formet som symbolet.

SE NETT-TV: Mona B. Riise forteller deg alt du trenger å vite om Prince

LES OGSÅ: De beste musikkbloggene

Kulturstrøm

 • Musk selger Tesla-aksjer

  Elon Musk har den siste uka solgt Tesla-aksjer for rundt 68 milliarder kroner, trolig som følge av striden i forbindelse med et planlagt oppkjøp av Twitter.

  Ifølge en oversikt Securities and Exchange Commission solgte Tesla-gründeren 7,9 millioner aksjer mellom 5. og 9. august.

  – Dersom Twitter setter en stopper for denne avtalen, (noe de forhåpentlig ikke gjør), og enkelte partnere ikke vil være med, så er det viktig å unngå nødsalg av Tesla-aksjer, skriver Musk på Twitter.

  Musk inngikk i april avtale om å kjøpe Twitter for nærmere 430 milliarder kroner, men har siden forsøkt å trekke budet. Partene har siden saksøkt hverandre, og saken kommer for retten i oktober.

  (NTB)

  Elon Musk
  Foto: Susan Walsh / AP
 • Uklart om det blir Pride-parade

  Det er fremdeles uklart om det vil bli arrangert Pride-parade i Oslo i høst.

  Etter angrepet mot flere utesteder 25. juni, kvelden før paraden skulle gå, ble arrangementet utsatt. Oslo Pride sa da at de ville arrangere paraden i august, men det vil trolig ikke skje.

  – Når terrornivået, ifølge politiet, er så høyt som det er, så er det ikke mulig å planlegge det praktiske på nåværende tidspunkt, sier Oslo Pride-leder Inger Kristin Haugsevje til Blikk.

  Til NRK sier Oslo Pride at de er i dialog med politiet og kommunen, med mål om å kunne arrangere parade eller minnemarkering senere i høst.

 • Blir landets andre barnebibliotek

  Deichman Biblo Holmlia i Oslo åpner neste år og blir landets andre bibliotek der voksne ikke har adgang.

  Biblo-konseptet ble startet på Tøyen, og kom 2019 på Time for Kids' liste over de 50 beste stedene i verden for barn. Nå tas det ut i en ny bydel. Aldersgrensa på Deichman Biblio Holmlia blir mellom 10 og 13 år.