Prince fyller 50 år

Han rager 157 centimeter over bakken. Han har gitt ut 31 studioalbum. Nå fyller han 50 år og er fortsatt like pop. Hva er det med denne mannen?

Prince

Prince fyller 50 år. Har han det fortsatt?

Foto: Scanpix

Den 7. juni fyller den amerikanske artisten Prince 50 år.

Det betyr neppe slutten for artisten, som siden 1977 har gitt ut hele 31 album. Han har vært inspirasjonskilde for flere av verdenshistoriens største popsuksesser.

Michael Jackson

- Da de spilte inn Michael Jacksons ”Thriller”, hadde de en demo med Prince i studio og tenkte at: Sånn omtrent skulle de gjøre det, sier musikkekspert Mona B. Riise.

- Så han har vært en stor inspirasjonskilde for veldig mange artister.

Den egenrådige artisten gjør gjerne alt selv, han komponerer sine egne sanger, produserer sine egne plater, og fremfører sangene sine selv.

Med noen få unntak:

Visste du for eksempel at Sinead O’Connors låt ”Nothing Compares to You” egentlig er skrevet av Prince? Det samme er The Bangles ”Manic Monday”.

Prince2.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Jehovas Vitner

Prince Rogers Nelson, som er hans fødenavn, føyer seg inn i rekken av søkende artister som ender opp i religioner litt utenfor hovedstrømmen.

Tom Cruise er scientolog. Madonna og Britney Spears vier seg til kabbalisme.

Prince har funnet seg til rette i sekten Jehovas Vitner. Han har til og med gått fra dør til dør i fødebyen Minneapolis og misjonert for troen sin.

Tidligere har han blitt sensurert i hjemlandet på grunn av seksuelt eksplisitte tekster.

Religionsvalget gjør at det er mange av de gamle sangene han ikke synger lenger. Noe som faller mange fans tungt for brystet.

Sinead O'Connor

Sinead O'Connors superhit 'Nothing compares to you' er opprinnlig skrevet av Prince.

Foto: Marilia Ogayar / AP

Overmenneske

- Han har klart å gjøre seg til et slags overmenneske. Det er mye mystikk knyttet til mannen, forteller Riise.

Er det for eksempel sant at han har ansatt en mann som er ansvarlig for å gå foran ham og spraye rommene han entrer med Prince-parfyme?

De fleste lar kanskje musikken hans snakke. Og til og med den taler en broket dialekt. Med så mange år bak seg som artist, har han vært gjennom mange faser.

The Sign

Noen husker kanskje perioden hvor man ikke lenger kunne kalle ham Prince.

I 1993 havnet nemlig artisten i rettssalen med plateselskapet Warner Bros. De kranglet om rettighetene til Princes utgivelser, hvilke artisten krevde full kontroll over.

Slave

Under rettssaken stilte Prince med ordet ”slave” skrevet på kinnet. Han forklarte navneendringen omtrent slik:

- Prince er navnet som mora mi ga meg. Warner Bros. tok navnet, gjorde det til et varemerke og brukte det til å promotere musikken som jeg har skrevet. Selskapet eier Prince-navnet og all musikk markedsført under det navnet.

- Den eneste akseptable erstatningen for navnet mitt og identiteten min, var ”the Love Symbol”, et symbol som ikke skal uttales. Det representerer meg og hva musikken min handler om. Det er et konsept som har utviklet seg ut fra frustrasjonen jeg føler; det er hvem jeg er. Det er mitt navn, sa han da.

Prince3.
Foto: Alex Brandon / AP

Prince igjen

I mai 2000 begynte symbolet å bruke Prince-navnet igjen. Det skjedde etter at han ble løst fra Warner-kontrakten ved at den utløp.

Prince bruker fortsatt kjærlighetssymbolet som logo innimellom. Og han spiller fortsatt en gitar formet som symbolet.

SE NETT-TV: Mona B. Riise forteller deg alt du trenger å vite om Prince

LES OGSÅ: De beste musikkbloggene

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.