Harvey Weinstein siktet for voldtekt – løslatt mot kausjon

Politiet i New York har siktet filmmogulen Harvey Weinstein (66) for seksuelt overgrep og seksuelt misbruk mot to kvinner.

LØSLATT MOT KAUSJON: Harvey Weinstein ble fredag formiddag løslatt mot kausjon, og mot at han må gå med fotlenke. Kausjonen var på 1 million dollar.

Weinsteins forsvarer Benjamin Brafman sier at filmprodusenten ikke vil erklære seg skyldig når den tid kommer. Foreløpig har han ikke tatt stilling til skyldsspørsmålet, hvilket er vanlig i krimsaker i New York.

– Vi vil handle raskt for å avvise disse beskyldningene. Vi mener at de er helt feil og at de ikke støttes av bevisene som foreligger, sa Brafman til reportere utenfor rettslokalet.

Hendelsene Weinstein er siktet for fant sted i 2004 og 2013.

I et rettsmøte ble Weinsteins kausjon ble satt til 1 million dollar, og han ble fredag formiddag løslatt mot kausjonssummen.

Tiltalt for voldtekt og seksuelt misbruk.

SMILENDE: Weinstein kom nærmest smilende ut av politistasjonen på Manhattan etter å ha blitt siktet for voldtekt og seksuelt misbruk av to kvinner.

Weinstein må gå med fotlenke, og får ikke bevege seg utenfor statene New York og Connecticut.

– Siktede har brukt posisjon, penger og makt til å lokke unge kvinner inn i situasjoner hvor han var i stand til å utnytte dem seksuelt, sa statsadvokat på Manhattan, Joan Illuzzi-Orbon, i retten.

Meldte seg for politiet

Harvey Weinstein meldte seg tidlig fredag morgen for New York-politiet.

Filmmogulen ankom politistasjonen på Manhattan i en svart SUV iført en blå genser, nedkneppet hvit skjorte og dressjakke. Under armen bar han tre bøker.

PÅGREPET: Det ble varslet torsdag at Harvey Weinstein ville overgi seg til politiet fredag.

Ifølge nyhetsbyrået AP, svarte ikke Weinstein på tilrop og spørsmål fra publikum på vei inn til politistasjonen. På politistasjonen måtte han avgi fingeravtrykk og bli avbildet, ifølge CBS News.

På vei ut av politistasjonen kom en nærmest smilende Weinstein med hendene trolig bundet på ryggen, fulgt av to politifolk inn i en sort bil.

Siktet for voldtekt

Anonyme kilder varslet i går at filmmogulen Harvey Weinstein trolig ville overgi seg til politiet fredag, ifølge amerikanske mediegiganter som The New York Times, NBC og New York Daily News.

Weinstein

ANKOMMER: Harvey Weinstein ankommer 1st Precinct på Manhattan i New York.

Foto: Mike Segar / Reuters

Ifølge CNN ville Weinstein bli siktet for overgrep mot én kvinne, samt for at han skal ha tvunget en annen kvinne til oralsex.

Lucia Evans har stått frem overfor New Yorker med at hun står bak én av anmeldelsene mot 66-åringen. Den andre kvinnen er ikke kjent.

– Hovedperson

Torsdag uttalte Weinsteins advokat Benjamin Brafman at Weinstein var hovedpersonen i en etterforskning innledet av påtalemyndigheten i New York.

Etterforskningen skal ha blitt påbegynt allerede høsten 2017.

Det er nå sju måneder siden de første kvinnene sto frem med historier om at Weinstein skal ha begått seksuelle overgrep, seksuell trakassering og annen upassende oppførsel mot dem. Totalt har mer enn hundre kvinner stått frem.

Det er i tillegg til i New York også åpnet etterforskning mot Weinstein både i Los Angeles og i London.

Politioppbud

MANHATTAN: Politikonstabler foran 1st Percinct på Manhattan like før Weinstein ankom.

Foto: Mike Segar / Reuters

Starten på #MeToo

Emneknaggen #MeToo kom i kjølvannet av de første avsløringene i The New York Times 5. oktober om at Harvey Weinstein skal ha trakassert kvinner seksuelt, og betalt kvinnene for å ikke si noe om det.

I kjølvannet av dette, en drøy uke senere 15. oktober, tvitret skuespilleren Alyssa Milano en oppfordring til kvinner som har blitt seksuelt trakassert til å skrive «Me too» som et svar til tweeten.

Siden den gang har mange kvinner stått frem med historier om trakassering og overgrep i en rekke bransjer verden over.

Kulturstrøm

  • Bestillingsverk til Biden

    Presidentens "eget" korps, The United States Marine Band har bestilt et musikkstykke av komponisten Peter Boyer, for fremførelse under innsettelsen av Joe Biden onsdag. Stykket Fanfare for Tomorrow er en bearbeidelse av et tidligere verk og ble bestilt på en ukes varsel, skriver nettstedet The Violin Channel. Komponisten måtte ta hensyn til at musikken skal spilles utendørs og lage stemmene lavere, særlig for trompetene.

  • Vant arkitekturpris

    Bofellesskapet Vindmøllebakken i Stavanger er tildelt Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien arkitektur. Det er Design og arkitektur Norge (DOGA) står bak Innovasjonsprisen for universell utforming.

    Vindmøllebakken bofelleskap
    Foto: Helen&Hard/Sindre Ellingsen