Hopp til innhold

Går ikke til retten for å stoppe regjeringskvartalet

Team G8+ frykter skyhøyt erstatningskrav og tør derfor ikke gå rettens vei for å sette utbyggingen av regjeringskvartalet på vent.

Forslaget "Adapt" fra Team Urbis

Vinnerforslaget Adapt fra Team Urbis blir utgangspunktet for et nytt regjeringskvartal. Team G8+ går ikke rettens vei for å stoppe kontraktsinngåelse.

Foto: Team Urbis

Team G8+, som kom på andreplass i arkitektkonkurransen om å utforme det nye regjeringskvartalet, har truet med å gå til retten for å hindre kontraktsinngåelse med vinneren i konkurransen. Bakgrunnen er at de mener at konkurransen var svært urettferdig, og at vinneren hadde store fordeler.

Men i ettermiddag sier Team G8+ at de ikke vil gå rettens vei for å stoppe kontraktsinngåelsen. Team Urbis, som vant arkitektkonkurransen, skal dermed utforme det nye regjeringskvartalet.

For å stoppe en kontraktsinngåelse måtte G8+ ha gått rettens vei og kreve midlertidig forføyning. Konsekvensen ville vært at hele prosjektet ble satt på vent.

Frykter erstatningskrav

Lars Haukeland i LPO arkitekter

Lars Haukeland, som er talsperson for G8+, frykter enorme erstatningskrav dersom de går rettens vei for å stoppe utbyggingen av regjeringskvartalet.

Foto: Petter Sommer / NRK

En av årsakene til at G8+ ikke gå rettens vei, er at de kan bli stilt økonomisk ansvarlig for de store samfunnsmessige kostnadene det ville medføre om byggingen av regjeringskvartalet blir utsatt.

– En slik sak kan i verste fall versere i rettsapparatet i flere år, og G8+ risikerer å bli erstatningsansvarlige for forsinkelsen av hele regjeringskvartalet. Det kan ingen bære, sier Lars Haukeland, talsmann for G8+.

At en utsettelse av regjeringskvartalet vil være dyrt, er det liten tvil om. Som NRK tidligere har fortalt, koster det staten 350 millioner kroner årlig bare i husleie for å huse regjeringen i påvente av at et nytt regjeringskvartal står klart.

Haukeland sier også at de kjenner på samfunnsansvaret det medfører dersom byggingen av et nytt regjeringskvartal blir utsatt i lang tid.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier at hun tar til etterretning at Team G8+ ikke går rettens vei for å stoppe kontraktsinngåelsen. Kontrakten med Team Urbis vil bli underskrevet om kort tid.

Vurderer erstatningssøksmål

Selv om Team G8+ nå har gitt opp å få oppdraget, vurderer de likevel fortsatt et erstatningssøksmål.

Advokat Inger Roll-Matthiesen, som representerer Team G8+, sier dette om saken:– Vår klient har alene eller sammen med de øvrige deltakerne i konkurransen nå to andre mulige veier å gå for å få denne saken belyst og vurdert uten å bremse fremdriften i byggeprosjektet. Saken kan forelegges Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA) eller det kan anlegges et erstatningssøksmål. Det ene utelukker ikke det andre. Sammen med våre klienter utreder vi nå dette videre, sier hun.

Statsbygg avviste klage

Som NRK tidligere har fortalt, har arkitektlaget Team G8+ ment at byggherren Statsbygg har brutt regelverket om offentlige anskaffelser.

I forrige uke ble det kjent at arkitektlaget ikke fikk medhold i klagen sin.

– Vi finner ikke noe som har gjort at denne konkurransen ikke har gått riktig for seg, sa administrerende direktør i Statsbygg Harald Nikolaisen.

Mandag kveld ble det kjent at G8+ har støtte i det norske arkitektmiljøet. Flere av de store arkitektkontorene ber om en uavhengig gjennomgang av konkurransen for regjeringskvartalet.

Men tirsdag vendte Kommunal- og moderniseringsdepartementet tommelen ned til en gransking.

– Støtten fra konkurrentene viser at bransjen reagerer på måten dette har foregått på. Som konkurrentene også påpeker, er alle tjent med en uavhengig granskning av denne prosessen, slik at man kan lære av denne saken til fremtidige konkurranser, sier Lars Haukeland.

Artikkelen oppdateres.

Kulturstrøm

 • Ukraina oppfordrer til boikott av russiske verk

  Framføringer av russiske verk bør stoppes inntil krigen mot Ukraina er over, mener Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatsjenko.

  I et meningsinnlegg i The Guardian skriver Tkatsjenko at Russland med sin invasjon forsøker å viske ut den ukrainske identiteten, og at myndighetene i Kreml bruker kultur som et våpen.

  Derfor bør framføringer av russiske verk settes på vent, mener kulturministeren. (NTB)

 • Kong Charles-mynter på vei

  De første myntene med bilde av Storbritannias nye konge vil fra og med torsdag finne veien inn i britenes lommebøker.

  Kongens portrett vil i første omgang være å finne på 50 pence-mynten, med en bakside til hyllest for hans avdøde mor, dronning Elizabeth.

  – I dag markerer vi en ny tidsepoke for britiske mynter, med bildet av kong Charles på 50 pence-mynten. Det er en fantastisk mulighet for myntsamlere som vil legge den til i samlingene sine, eller for oppstarten av en ny generasjon av myntsamlere, sier Rebecca Morgan ved Royal Mint, foretaket med ansvar for å lage mynter i Storbritannia.

  Rundt 9,6 millioner nye kong Charles-mynter vil etter hvert havne i omløp, i tråd med etterspørselen. Myntene med dronning Elizabeth vil forbli et godkjent betalingsmiddel.

  Kong Charles' portrett på mynten er laget av billedhugger Martin Jennings og har blitt personlig godkjent av kongen.(ntb-dpa)