Regjeringskvartalet: Arkitekter ber om uavhengig kommisjon

Flere av de store arkitektkontorene i Norge ber om en uavhengig gjennomgang av konkurransen for regjeringskvartalet. De har sendt et opprop til Statsbygg etter at Team G8+ klaget på vinneren.

Adapt

Vinneren av arkitektkonkurransen for regjeringskvartalet er kåret, men etterpå er det blitt bråk. Det er Team Urbis forslag Adapt som Statsbygg har plukket ut.

Foto: Team Urbis

Det skrives stadig flere kapitler i historien om det nye regjeringskvartalet. Arkitektkonkurransen endte med at Team Urbis vant konkurransen, men de som endte på annen plass, Team G8+ klaget til Statsbygg. Klagen ble avvist.

Opprop om regjeringskvartalet

En gruppe av de største arkitektkontorene som deltok i konkurransen om Regjeringskvartalet har samlet seg rundt et opprop. Det er sendt både til Statsbygg og Kommunal- og moderniseringsdepartementet i kveld.

De ber om en gjennomgang og evaluering av konkurransen av en uhildet og uavhengig kommisjon. Og de vil at Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal oppnevne en slik kommisjon. Dette må skje før kontrakten undertegnes, mener de.

Lars Haukeland i G8+ som klaget på konkurransen, sier til NRK at han setter stor pris på støtten.

– Støtten fra konkurrentene viser at bransjen reagerer på måten dette har foregått på. Det er en sterk beskjed til statens byggherre, sier han.

Like muligheter

I oppropet skriver arkitektkontorene at Statsbygg som er Norges største utvikler har et spesielt ansvar i forhold til utviklingen av offentlige rom og store offentlige prosjekter. Og i oppropet heter det:
Da må ansvaret forvaltes gjennom rettferdig og riktig grunnlag for arkitekturkonkukurransene og prosjektene som utlyses og gjennomføres.

Firmaene peker på at de må kunne være trygge på at det er det beste prosjektet som realiseres. Og derfor mener de det er viktig at det gis like muligheter i en slik konkurranse.
De mener det har dukket opp mange ubesvarte spørsmål rundt grunnlaget for konkurransen og gjennomføringen av denne. I oppropet skriver de blant annet:

Når det nå har etablert seg en så stor usikkerhet rundt konkurransen støtter vi G8+ sitt initiativ for å få klargjort disse forholdene og sikre etterrettelighet og entydig svar.

Oppropet peker på at det er viktig at disse rundene gjøres nå slik at det ikke er tvil rundt fremtidige konkurranser. Statsbygg har tidligere avvist kritikken og også klagen fra det firmaet som kom på annen plass i konkurransen som påpekte forskjellsbehandling. Statsbygg er ikke enig i dette.

Kulturstrøm

 • Liste over mest innflytelsesrike

  Årets liste fra Time Magazine over verdens mest innflytelsesrike personer er offentliggjort. Svenske Greta Thunberg som har fått unge i hele verden med på skolestreik for klimaet er blant lederne på listen. Ariana Grande og Glenn Close (bildet) er blant kunstnerne. I år er det også en arkitekt med på listen, Jeanne Gang, leder av Studio Gang i Chicago.

  Glenn Close
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • GoT-premieren slo seer-rekorden

  Første episode av den 8. sesongen ble sett av 17,4 millioner og er den største kringkastingen HBO har hatt noensinne, skriver Mashable. (Den skal også ha blitt pirat-vist 55 millioner ganger det første dgnet, i følge The Verge). Her kan du høre NRKs Game of Thrones-podkasten gå i dybden og analysere den første episoden. Podkasten har også et intervju med Bran-skuespiller Isaac Hempstad Wright. PS! Spoileralarm!

  Isaac Hempstad Wright som Bran Stark i Game of Thrones
  Foto: HBO