Fotball-VM

Fotball-VM er blitt arrangert hvert fjerde år siden 1930 og er i dag et av verdens aller største idrettsarrangementer.

Rekdal setter straffen i '98
Foto: DOUG MILLS / AP

Det internasjonale fotballforbundet FIFA som arrangerer verdensmesterskapet i fotball, ble dannet i 1904, og Norge har vært medlem siden 1908.

Verdensmesterskapet i fotball har blitt arrangert hvert fjerde år siden 1930, med unntak av årene 1939-1949, og i løpet av årene har stadig flere land meldt seg inn i FIFA og deltatt i VM. Forbundet består i dag av 208 medlemsland.

Det er lenge siden de tidlige planene om en enkel utslagsturnering. Nå er fotball-VM et kjempemessig forretningsforetak hvor tv-avtaler og sponsoravtaler spiller en større og større rolle.

Les mer om Fotball-VM på Wikipedia

Arne Scheie

Arne Scheie - fotballdommer med autoritet

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Fagdommeren

Arne Scheie er NRK TV-sportens store fotball -og hoppkommentator. Han har vært i NRK siden 1972, og hans gode hukommelse og systematiske evne kommer kollegaer og seere til gode.

Han har alltid vært interessert i fotball og ski, og har således kunnet ha hobbyen som sitt levebrød. Kanskje er det også derfor han husker så godt? Arne noterer ned alle kamper, sluttspill, renn og resultater i en perm. Han forteller at han fester ting til begivenheter, og datoer, og husker således hvor han har stått på Ullevål siden 1953!

Kandidatene

Torfinn Gossner og Thor-Egil Eide møtes til fotball-duell.

Torfinn Gossner, Thor-Egil Eide og Arne Scheie

Torfinn, Thor-Egil og Arne - tre fotballfrelste

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Kulturstrøm

 • Knallgod science fiction

  – Med sin virkelighetsnære fremstilling av teknologi og fysikk, samt et interessant galleri av rollefigurer, har «The Expanse» satt en ny standard for hva vi kan forvente av sci-fi i TV-ruta, skriver seriekritiker Marte Hedenstad om den sjette og siste sesongen. Hun gir den terningkast 5 hos Filmpolitiet.

  SISTE REIS: Mannskapet ombord på Rocinante i den siste sesongen av «The Expanse».
  Foto: Amazon Prime Video.
 • The Beach Boys og Duran Duran til Lillestrøm

  I mai og juni skal størrelser som Duran Duran og The Beach Boys rykke inn på en parkeringsplass i Lillestrøm – som del av en ny konsertserie kalt Sommerstemning.

  Stjernene stiller på den store parkeringsplassen utenfor Nova Spektrum, tidligere kjent som Norges Varemesse. Der er det rom for 8.000 publikummere.

  Bak Sommerstemning står TADC Norway, som drives av Jon Enger, Edward Janson og Chris Rotenius og er en del av TADC-konsernet med selskaper i Sverige og Danmark (NTB).