NRK Meny
Normal

Fotball-VM

Fotball-VM er blitt arrangert hvert fjerde år siden 1930 og er i dag et av verdens aller største idrettsarrangementer.

Rekdal setter straffen i '98
Foto: DOUG MILLS / AP

Det internasjonale fotballforbundet FIFA som arrangerer verdensmesterskapet i fotball, ble dannet i 1904, og Norge har vært medlem siden 1908.

Verdensmesterskapet i fotball har blitt arrangert hvert fjerde år siden 1930, med unntak av årene 1939-1949, og i løpet av årene har stadig flere land meldt seg inn i FIFA og deltatt i VM. Forbundet består i dag av 208 medlemsland.

Det er lenge siden de tidlige planene om en enkel utslagsturnering. Nå er fotball-VM et kjempemessig forretningsforetak hvor tv-avtaler og sponsoravtaler spiller en større og større rolle.

Les mer om Fotball-VM på Wikipedia

Arne Scheie

Arne Scheie - fotballdommer med autoritet

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Fagdommeren

Arne Scheie er NRK TV-sportens store fotball -og hoppkommentator. Han har vært i NRK siden 1972, og hans gode hukommelse og systematiske evne kommer kollegaer og seere til gode.

Han har alltid vært interessert i fotball og ski, og har således kunnet ha hobbyen som sitt levebrød. Kanskje er det også derfor han husker så godt? Arne noterer ned alle kamper, sluttspill, renn og resultater i en perm. Han forteller at han fester ting til begivenheter, og datoer, og husker således hvor han har stått på Ullevål siden 1953!

Kandidatene

Torfinn Gossner og Thor-Egil Eide møtes til fotball-duell.

Torfinn Gossner, Thor-Egil Eide og Arne Scheie

Torfinn, Thor-Egil og Arne - tre fotballfrelste

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK