Hopp til innhold

Ble skadet under innspillingen av Heimebane

Axel Bøyum, som spiller rollen som Adrian Austnes i NRK-suksessen Heimebane, ble skadet under innspillingen. – Jeg røk leddbåndet to ganger, forteller han.

Axel Bøyum

Axel Bøyum forteller at han så videoer på Youtube av folk som fikk angstanfall for å forberede seg til rollen som Adrian Austnes.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Første sesong av NRK-serien Heimebane har blitt en stor suksess hos TV-seerne, og innspillingen av sesong 2 er nå i full gang.

Under Nordiske Mediedager i Bergen lettet serieskaperne på sløret rundt hvordan de har jobbet med å skildre livet i det fiktive eliteserielaget Varg på Sunnmøre.

En av de største bekymringene til serieskaperne var at det skulle oppstå skader på noen av de sentrale (skue)spillerne.

Og for 23 år gamle Alex Bøyum, som spiller rollen som det angstplagede supertalentet Adrian Austnes, ble dette en ubehagelig realitet.

– Vi skulle filme at jeg ble taklet, men statisten timet dårlig, sånn at jeg ble takla hardt på ordentlig. Etterpå viste det seg også at opptaket ikke hadde gått en gang. Jeg røk leddbåndet to ganger under innspillingen, forteller han.

Så videoer med angstanfall

Bøyum var en talentfull fotballspiller, og har spilt på høyeste juniornivå for både Lyn og KFUM Oslo. Han sier at det var slitsomt å spille inn alle action- og løpescenene.

– Man blir veldig sliten, og det hjelper å ha jogga litt før man skal spille inn. Det du ser er ett løp, men det er kanskje gjort 18 ganger for å se hva som funker på film, sier Bøyum.

Varg kjempar til siste serierunde for å unngå nedrykk. Espen legg ein uortodoks plan for å redde jobben til Helena. Camilla leitar etter ei framtid i Ulsteinvik.

Hans rollefigur Adrian Austnes sliter med tvangstanker som setter klare begrensninger for talentet. Bøyum sier at han forberedte seg til rollen ved å snakke med psykolog og se videoer på Youtube av folk som får angstanfall.

– Jeg synes det var deilig at det kom en TV-serie som tar opp dette. Jeg har selv vært en del av fotballmiljøet og har sett at forventninger og kravstore foreldre kan gjøre det vanskelig for unge spillere.

Heimebane-skaperne Vilje Kathrine Hagen, Johan Fasting, Yngvild Sve Flikke og Axel Bøyum

Disse står bak Heimebane. Fra venstre produsent Vilje Kathrine Hagen, manusforfatter Johan Fasting, regissør Yngvild Sve Flikke og skuespiller Axel Bøyum.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Filmet med Segway

Produsent Vilje Kathrine Hagen sier at de hadde store utfordringer med å få fotballscenene til å bli realistiske.

– Før serien ble spilt inn sa en svensk produsent til oss at de hadde prøvd å lage en lignende serie fra fotballmiljøet, men at de ikke klarte å få fotballen til å se realistisk ut, selv etter å ha prøvd alt. Men de hadde prøvd å gjenskape fotball slik man ser det på TV. De hadde ikke gått tett på nede på banen, slik vi gjorde, sier Hagen.

Løsningen på utfordringen med å få fart i scenene var at de satte en fotograf på en Segway. Samtidig må spillerne late som de løper så fort de klarer, uten at de faktisk gjør det.

Serien har fått mye oppmerksomhet blant annet fordi den skildrer en kvinnelig hovedfigur i en uvanlig rolle. Manusforfatter Johan Fasting sier at han alltid tar utgangspunkt i en kvinnelig hovedfigur når han skal skrive manus.

– Dette skyldes kjønnsubalansen innen fiksjonsserier. Allerede før ideen er klar tas det ofte utgangspunkt i at det skal handle om en mann, og jeg ble sliten av dette. Jeg ville ta utgangspunkt i noe som handler om mer enn fotball og snakke om noe viktig, og få med både fotballfolk og de som ikke er interessert i det, sier Fasting.

Helena Mikkelsen på pressekonferanse

Ane Dahl Torp i rollen som den kvinnelige eliteserietreneren Helena Mikkelsen.

Foto: NRK

Sjokkerende

Serien har også fått mye oppmerksomhet for å ta opp metoo-problematikk i episoden hvor trener Helena Mikkelsen blir tatt i skrittet av treneren på et motstanderlag.

Episoden ble spilt inn før metoo-bevisstheten eksploderte i fjor høst, og regissør Yngvild Sve Flikke sier at den neppe hadde fått like mye oppmerksomhet før dette vannskillet.

– Jeg tror ikke det, og det som er fantastisk med metoo er at jeg møter folk som er interessert i denne tematikken uten å ha vært det før.

Produsent Vilje Kathrine Hagen utdyper:

– Metoo er et oppgjør med årevis med trakassering, dette var ikke noe som oppsto sist høst. Det var ikke sånn at vi kunne vite at dette var bra timing, men vi som jobbet med serien har kjent på den urettferdigheten, og at dette var viktig for oss å behandle i en TV-serie. Det er sjokkerende at ikke denne typen tematikk har vært oppe før.

PS: Som NRK tidligere har fortalt blir det minst en til sesong av Heimebane, og innspillingen av andre sesong startet i Ulsteinvik i midten av mars.

Les også: «Heimebane» har gitt mersmak for Emma Bones

1/15 Draktnummer

John Carew i Heimebane
Foto: NRK

Hvilket draktnummer har Michael Ellingsen?

2/15 Heimebane

Tangsrud Arena
Foto: NRK

Hvilket lag spiller egentlig på Tangsrud arena?

3/15 Legender

Varg-supportere
Foto: NRK

Hva heter Varg ILs klubblegende?

4/15 Jobbskifte

Helena Mikkelsen på pressekonferanse
Foto: NRK

Hvilket lag trente Helena Mikkelsen før hun tok over Varg?

5/15 Framkomstmidler

Nils i Heimebane
Foto: NRK

Hva bruker Nils for å komme seg framover på gata?

6/15 Bussmusikk

Mons synger på bussen
Foto: NRK

Hvilken låt synger Mons på under bussturen til bortekampen mot Lillestrøm?

7/15 Matprat

Camilla i Heimebane
Foto: NRK

Hva heter restauranten der Camilla ordner seg jobb?

8/15 Klubbskifte

Adrian Austnes i Heimebane
Foto: NRK

Hvilken klubb spilte Adrian Austnes for før Helena Mikkelsen kapret ham til Varg?

9/15 Formasjonsendring

Fotballscene fra Heimebane
Foto: NRK

Hvilken formasjon innfører Helena når hun tar over trenerjobben i Varg?

10/15 Spillerstall

Varg i Heimebane
Foto: NRK

To av disse etternavnene er Varg-spillere. Hvilke?

11/15 Studieløgn

Sissel Renate og Michael
Foto: NRK

Hva lyver Sissel Renate til Michael om at hun studerer?

12/15 Slesk sponsor

Tangsrud i Heimebane
Foto: NRK

Hvilken skuespiller har rollen som hovedsponsor Bjørn Ove Tangsrud?

13/15 Lokalderby

Varg - AaFK
Foto: NRK

Hva blir stillinga i lokaloppgjøret mellom Varg og Aalesund i episode fem?

14/15 Langdistanseforhold

Frokost i Heimebane
Foto: NRK

Hva heter han som i starten av serien er kjæresten til Camilla?

15/15 Blodfan

Eddie i Heimebane
Foto: NRK

Hvilken engelsk klubb heier materialforvalter Eddie på?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen
 • Peter Herresthal legger fiolinen på hylla

  Fiolinist Peter Herresthal har i løpet av 30 år urframført en rekke fiolinkonserter av norske og internasjonale komponister, og har høstet stor anerkjennelse over hele verden. Norges musikkhøgskole melder at han nå gir seg som utøvende fiolinist og vil vie seg til undervisning fra 2023 - som professor ved Norges musikkhøgskole og Det kongelige danske musikkonservatorium, samt ved Royal College of Music og New York University. Peter Herresthal avslutter solistkarrieren med Eivind Buenes fiolinkonsert som framføres sammen med Musikkhøgskolens symfoniorkester fredag 9. og lørdag 10. desember.