Hopp til innhold

Presset til å trene på julaften

– Pappa ba meg tenke på hundredelene, da han ville ha meg i alpinbakken på julaften, sier tidligere alpinist Kjetil André Aamodt. I søndagens episode av NRK-serien «Heimebane» handler det om foreldrepress i idretten.

Finn og Kjetil André Aamodt

To som har kjent på presset. Far Finn Aamodt og sønn Kjetil André Aamodt under VM i alpint i Morioka, Japan 1993.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

– Da jeg var 14 år, og heller ville spille fotball enn å trene i alpinbakken på julaften, sa faren min: Tenk på dette valget når du taper med noen hundredeler i et mesterskap. Så tapte jeg med fire hundredeler på Lillehammer, sier Kjetil André Aamodt.

Sønnen mener det var riktig av faren å være ærlig om hvilke konsekvenser valgene hans kunne få.

– Ærlighet og åpenhet er viktig. Det viktigste for barna er at foreldrene er til stede, og det må ligge en ubetinget kjærlighet i bånn, sier han.

Legg egne ambisjoner på hylla

Men du må la egne ambisjoner hvile og være åpen for at barnet ditt kan ha andre planer.

– Vi skal vel være med å skape gode mennesker, og barn har en tendens til å bli som de selv vil, sier Kjetil André Aamodt. Selv far, og sønn av Finn.

I «Heimebane» spiller Mads Ousdal faren til fotballtalentet Adrian Austnes.

Adrian Austnes i Heimebane

Axel Bøyum spiller Adrian Austnes i «Heimebane»

Foto: NRK

– Jeg hadde vel litt for høye forventninger til deg. Jeg klarte vel ikke helt å fri meg fra tanken om å se deg i Juventus-drakt. Men det er dette du vil altså, Ulsteinvik og Varg, sier han i søndagens episode.

Og han fortsetter: «Du må gjerne skylde på meg hvis det gjør det greiere for deg. Men uansett hvem du skylder på Adrian, da du sto der, da det virkelig gjaldt, så klarte du det ikke. Du har det bare ikke i deg».

Legge press på seg selv

Kjetil André Aamodt tror at han har lagt størst press på seg selv.

– Jeg var veldig interessert, og da vant interessen over prestasjonspresset. Det krever tid og kunnskaper for å skape et positivt press. Det har faren min. Men folk er forskjellige, jeg tror at kombinasjonen av egne ambisjoner og manglende kunnskaper kan være skadelig, sier Aamodt.

Han opplever også at det er mange flere foreldre på idrettsarenaene i dag enn det var før.

– Det er mange med høye ambisjoner på barnas vegne. Samtidig betyr tilstedeværelse alt. Men kanskje stjeler vi, som foreldre, for mye av barnas leketid. Det hender at mine egne barn sier at de aller helst bare vil utenfor huset og bygge snøhule, sier Kjetil André Aamodt.

Fire typer foreldre

Jorunn Sundgot-Borgen

Professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen

Foto: Jørn Tveter / NRK

Professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, deler idrettsforeldrene i fire grupper:

  • De som aldri klarte det selv.
  • De som ikke har peiling på idretten barna driver med.
  • Foreldre som frykter overvektsproblematikk. Når barna oppdager at det er bakgrunnen for engasjementet, så ødelegger det idrettsgleden.
  • De som gjør alt riktig.

NRK-serien «Heimebane» har skapt engasjement, og har over 700 000 seere.

Ane Dahl Torp i Heimebane

I TV-serien «Heimebane» på NRK spiller Ane Dahl Torp fotballtreneren Helena.

Foto: Matias Myklebust / NRK

Ett år før #metoo-kampanjen var temaet skrevet inn i en av episodene.

Ane Dahl Torp, som spiller fotballtreneren Helena, har sagt til NRK, at for henne er prosjektet noe langt mer enn en «koseserie».

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.