«Lilyhammer» får slakt av Arbeidstilsynet

Arbeidsmiljøet under innspillingen av suksesserien «Lilyhammer» var lovstridig på flere punkter, viser ny rapport.

Lilyhammer

Steven Van Zandt spiller hovedrollen i «Lilyhammer». Arbeidsforholdene under innspillingen får sterk kritikk i ny rapport fra Arbeidstilsynet.

Foto: RUBICON

I slutten av april i fjor gjennomførte Arbeidstilsynet en uanmeldt inspeksjon under innspillingen av serien etter å ha mottatt flere bekymringsmeldinger.

Pål Lund, Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynets avdelingsleder Pål Lund.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Nå foreligger tilsynsrapporten, og den regelrett slakter arbeidsforholdene hos produksjonsselskapet Rubicon.

Arbeidstilsynet beskriver i 13 punkter ulike brudd på arbeidsmiljøloven.

– Det er i det vesentligste brudd på arbeidstidsbestemmelser om overtidsarbeid, og manglende systematisk forebyggende HMS-arbeid, sier Arbeidstilsynets avdelingsleder Pål Lund.

Også brudd etter inspeksjonen

«Lilyhammer» ble spilt inn fra januar til juni i fjor. I rapporten beskrives gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven – også etter at Arbeidstilsynet hadde vært på inspeksjon.

 • Samtlige kontrollerte ansatte har arbeidet utover rammene for daglig arbeidstid. Flere har hatt arbeidsdager på 15-17 timer.
 • De ansatte har i flere uker arbeidet mellom 60 og 70 timer. Det høyeste timetallet i løpet av en uke er 79 timer.
 • Brudd på bestemmelsene om overtid. Noen har jobbet over 300 timer overtid i løpet av opptaksperioden på 5-6 måneder. Det er mer enn det som er tillatt i løpet av ett år.
 • Arbeidstakerne har ikke fått overtidstillegg. Det går ikke fram av arbeidskontraktene at arbeiderne har rett til tillegg for overtidsarbeid.
 • Rubicon har ikke sørget for at verneombud har fått nødvendig opplæring. Arbeidstilsynet skriver at arbeidsgiver ikke har et HMS-system tilpasset virksomhetens art.

På grunnlag av lovbruddene kommer Arbeidstilsynet nå med varsel om sju pålegg, som Rubicon har frist til 20. februar med å svare på.

– Nå må Rubicon rette opp dette. Det vil være til beste for dem selv og for de ansatte, sier Pål Lund.

Kan Arbeidstilsynet stenge firmaet hvis det ikke rydder opp?

– Vi har myndighet til både å stanse arbeid og gi tvangsmulkt. Men det ligger fram i tid, sier avdelingslederen.

Lover full gjennomgang

Rubicons daglige leder Lasse Hallberg har nettopp kommet tilbake fra USA når NRK møter ham, og derfor ikke fått lest rapporten i detalj.

Lasse Hallberg

Lasse Hallberg er daglig leder i Rubicon, som har produsert «Lilyhammer».

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK
Petter Wallace

Petter Wallace er ansvarlig for innkjøp av eksternt produserte dramaserier i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Sverre Pedersen, Filmforbundet

Sverre Pedersen er leder i Norsk Filmforbund.

Foto: NRK

– Nå skal vi gå nøye gjennom rapporten, og komme med en del svar innen fristen, sier han.

Det er varsel om sju pålegg, hva er din reaksjon på det?

– Det er varsel om pålegg, som vi skal svare på. Men selvsagt tar vi det med det største alvor og skal se i detalj på hva vi må rette opp.

– Vil dere etterbetale overtidslønn som ikke har blitt utbetalt?

– Jeg vil ikke diskutere detaljer nå. Det er betalt overtid på denne produksjonen. Det er mulig at i noen tilfeller er man ikke enig om det er pålagt eller ikke pålagt overtid.

Er arbeidsmiljøloven dårlig tilpasset tv-bransjen?

– Det er en utfordring, i denne produksjonen og i andre type produksjoner. Jeg skal ikke rette opp loven, den er satt der til å følges. Så skal vi gjøre så godt vi kan, sier Hallberg.

– Trist at det er så mange problemer

Første episode av «Lilyhammer» ble sendt onsdag. Den samlet 998.000 seere. Serien er produsert av Rubicon og kjøpt inn av NRK.

«Lilyhammer» skulle egentlig begynne i starten av januar. Premieren ble utsatt etter det ble oppdaget ulovlig produktplassering.

– Det er en produksjon vi er veldig glade i og stolte av, og som publikum har tatt imot med åpne armer. Da er det trist at andre elementer ved produksjonen har skapt problemer, sier NRKs eksternsjef Petter Wallace.

Hva slags ansvar har NRK her?

– Dette er Rubicons produksjon. Vi har investert i den og kjøpt en senderett. Men vi vet at denne type produksjoner blir assosiert med NRK. Derfor forventer vi at produksjonsselskapene følger bestemmelsene som gjelder i arbeidslivet.

Hva blir konsekvensene av rapportens innhold?

– Vi må vurdere det i lys av både denne situasjonen og de andre problemene vi har hatt med denne produksjonen. Men vi må vente til vi har konkrete konklusjoner, sier Wallace.

– Vanlig problem i bransjen

Filmforbundet kom i fjor sommer med knallhard kritikk av «Lilyhammer» etter gjentatte rapporter fra de tillitsvalgte på settet.

Blant annet ble det ifølge Dagsavisen rapportert om et stabsmedlem som skal ha besvimt en morgen før jobb som en følge av utmattelse etter for stor arbeidsmengde over lang tid.

Et annet stabsmedlem orket ikke være på settet lenger, og ble sendt gråtende hjem.

Filmforbundets leder Sverre Pedersen erkjenner at det er vanskelig for film- og tv-bransjen å overholde arbeidsmiljølovgivningen.

– Man har hatt en forestilling om at arbeidsmiljøbestemmelsene ikke gjelder vår bransjen. Men loven er der for å ivareta folks liv og helse. Vi har valgt et yrke vi trives med, da må man kunne være der gjennom hele livet. Det er også viktig for historiene vi forteller. Vi må speile hele befolkningen, ikke bare dem mellom 25 og 35, sier han.

– Jeg håper og tror denne blir en viktig rapport for bransjen vår, som gjør at vi tar tak i tingene og begynner å rydde i fellesskap, legger han til.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Kanye snakket om «presidentkallet»

  I et tre timer langt radiointervju hos Joe Rogan snakket Kanye West om sitt kall etter å bli «lederen av den frie verden». Han kom også med udokumenterte antydninger om at Bob Marley, Michael Jackson og Prince hadde blitt drept, melder Variety.

  Kanye West
  Foto: ANGELA WEISS
 • Fremtidens kunst

  Norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år. Ny teknologi og digitale kunstauksjoner har gjort det mulig å nå kunstsamlere over hele verden.

  Digital kunst omsettes for millioner – norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år