Se Lilyhammer-scenen før og etter retusjering

Produsentene av Lilyhammer måtte endre på nesten alle episodene etter anklager om produktplassering. Se retusjeringen her.

Video Se Lilyhammer-klippet FØR retusjering

Dette Lilyhammer-klippet blir aldri vist på TV. Legg merke til Moods of Norway-logoen.

Den nye NRK-serien Lilyhammer ble trukket tilbake og omredigert etter anklager om produktplassering. Før kveldens premiere gir NRK.no deg muligheten til å se et eksempel på en scene som er blitt tydelig retusjert.

Det har flere ganger blitt stilt spørsmål om hvor omfattende forandringene vil bli. Her får du se et eksempel på en allerede omtalt scene, før og etter retusjering.

Eksternsjef i NRK Peter Wallace har tidligere sagt til NRK.no at nesten alle episodene må endres. Med andre ord er dette langt fra den eneste gangen klipperne må ty til det filmatiske viskelæret.

Moods of Norway tatt bort

I scenen kler skuespiller Trond Fausa Aurvåg på seg en Moods of Norway-blazer. Ved siden av speilet står posen med klesmerkets logo veldig godt synlig. I episoden som blir sendt på TV er logoen redigert bort.

Det kan være verdt å merke seg at det kun er spesielt iøynefallende «reklame» som er redigert bort. Senere i episoden kan man fortsatt se Moods of Norway-logoen, men ikke i like stor grad.

NRK.no har sett nøye på de to første episodene. Produkter fra eksempelvis McDonalds, Coca-Cola og Stabburet er fortsatt mulig å få øye på.

Peter Wallace ønsker ikke å komme med noen kommentar til saken.

Redaksjonell innflytelse

I Aftenposten tirsdag 24. januar ble NRKs juridiske direktør Olav A. Nyhus stilt spørsmål om hva som var det faktiske problemet med serien.

– Problemet med Lilyhammer var at sponsingen så ut til å kunne ha en redaksjonell innflytelse på programmets innhold. Det er ikke tillat, forklarer Nyhus.

– Jeg visste ingenting

I tillegg til å være hovedrolleinnehaver, står Steven Van Zandt som eksekutiv produsent i rulletekstet. Han sier til NRK.no at han ikke hadde noe med produktplasseringen å gjøre.

–Jeg vet ingenting om det. Jeg forstod det ikke. Produktplassering har en annen betydning i USA, sier Van Zandt.

– Jeg var ikke en del av det. Jeg stod der ikke med en boks Pepsi, liksom. Jeg er bare glad det er over.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK