Hopp til innhold
Anmeldelse

Oslo – en kjærlighetshistorie

En ung mann med minoritetsbakgrunn er nyansatt som byråkrat i Y-blokka når bomben smeller i regjeringskvartalet. I «Gul bok» tilføyer Zeshan Shakar nye, fascinerende kapitler til hovedstadens historie på 2000-tallet.

Zeshan Shakar gir ut romanen "Gul bok" høsten 2020.
Foto: Julie Pike/Gyldendal
Bok

«Gul bok»

Zeshan Shakar

Skjønnlitteratur

2020

Gyldendal

Også i sin nye roman har Zeshan Shakar satt seg fore å vise oss innflyttere hvordan hovedstaden virker. I debutromanen «Tante Ulrikkes vei» var vi på Stovner. I «Gul bok» har vi forflyttet oss sørover i Groruddalen, utenfor T-banelinjene, til dit hvor toget går. Velkommen til Haugenstua!

Erobreren

Året er 2010 og den nyutdannede BI-studenten Mani er klar for å erobre verden. Han vil ut av den trange leiligheten han deler med faren. Han vil ta med kjæresten Meena både på Sky-baren på SAS-hotellet og på Theatercaféen.

Det er ikke gratis, og situasjonen begynner å bli lett panisk for Mani når den eneste jobben han klarer å lande er en stilling som førstekonsulent i Oppvekstdepartementet i Y-blokka i regjeringskvartalet. Lønnstrinnet han starter på der er i laveste laget når han har en dame som gjerne ser at han tar regningene.

Med den første jobben begynner et nytt kapittel i byen som den unge mannen både føler seg hjemme og fremmed i.

Helnorsk arbeidsmiljø

Som nyansatt i staten bærer Mani adgangskortet som «et gullkjede fra videregående». Han er på tross av den moderate lønnen stolt av at han er blitt en av de mange, som skriver på «den gule boken», som statsbudsjettet kalles i departementet.

Det byråkratiske språket er nytt og fremmed. For Mani kommer en annen form for fremmedhet i tillegg. Den som leser sakte og oppmerksomt oppdager hvordan det oppleves å være en enslig svale med minoritetsbakgrunn i et helnorsk arbeidsmiljø.

Et umake par

Det som oppleves som typisk norsk og kjedelig, som rekkehus, to barn, hytte på Sjusjøen og skiboks på taket fremstår som supereksotisk for den nyansatte fra Haugenstua.

Også i Groruddalen finnes det nyanser. Kjæresten Meena befinner seg et hakk opp på rangstigen med foreldre som har skaffet seg enebolig på Høybråten, etter at faren solgte en brun pub på Grünerløkka «etter at området var blitt populært på 2000-tallet».

Meena og Mani er et umake par. Hun er en festglad farmasistudent som drømmer om bryllupsferie i Dubai, mens han er opptatt av levevilkårene for arbeiderne i De forente arabiske emirater. Sammen tester de tappert ut utflukter som de ser for seg at godt integrerte Oslo-boere gjerne gjør.

Scenen der de to virrer rundt inne på Sjøfartsmuseet på Bygdøy oser av melankoli og kunne blitt klippet rett inn i en film av Ingmar Bergman eller Joachim Trier.

Etnisk norsk gjerningsmann

Når bomben rammer regjeringskvartalet den 22. juli er det naturlig nok hudfargen på gjerningsmannen barndomsvennene til Mani er mest opptatt av. Shakar beskriver lettelsen blant minoritetsungdom, da det ble klart at gjerningsmannen var etnisk norsk.

I likhet med debutanten Aina M. Ertzeid, som i fjor gav ut romanen «15:25», ser Zeshan Shakar 22. juli fra regjeringskvartalet. Omsorgsdepartementet må flytte ut av Y-blokken, og havner i uegnede lokaler blant sprøytespisser og prostituerte på Grev Wedels plass. Kolleger som var på jobb den skjebnesvangre dagen går inn i lange sykemeldinger før de finner seg andre jobber.

En kollektiv fortelling

Bomben har sprengt i stykker arbeidsmiljøer og spredt departementsansatte for alle vinder. De tiltakene rettsstaten har til rådighet, som blant annet byråkratene i Omsorgsdepartementet skal sette i verk, virker tamme og håpløse jamført med den katastrofen som har rammet landet.

På samme måte som statsbudsjettet er en årlig kollektiv anstrengelse, ført i pennen av hundrevis av norske byråkrater, er historien om Oslo, og om Norge en kollektiv fortelling ført i pennen av norske forfattere.

Tårene lurer i øyekroken

Zeshan Shakar er fortsatt i startgropen som forfatter, men scenene han skriver frem er komplekse bilder av en virkelighet som aldri er entydig. Hva er egentlig det riktige svaret på om Mani og Meena hører sammen?

Svaralternativene bølger frem og tilbake i scener, der blodet bruser i brystet og tårene lurer i øyekroken.

Med «Gul bok» tilføyer Zeshan Shakar nye, fascinerende kapitler til hovedstadens historie på 2000-tallet.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober