Den ensomme svalen Sylvi

BOKANMELDELSE: Mathias Fischer forteller nyttig og underholdende om hvordan Sylvi Listhaug erobret sine maktposisjoner, på tross av at hun ikke er verdens beste nettverksbygger.

Sylvi Listhaug

Mathias Fischer viser fram en maktpolitiker som søker konflikter, og som når de oppstår, ikke gjør noe for å dempe dem.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

 • TITTEL: Kors på halsen. Sannheten om Sylvi Listhaug
 • FORFATTER: Mathias Fischer
 • FORLAG: Gyldendal

Hun sparker til venstre og mot sentrum. Hun takler motstanderne rått og kontant også i eget parti, og ikke minst i egen regjering. Hun er ingen lagspiller, og vil heller skåre egne politiske poeng enn å levere lissepasninger til kolleger. Er det Sylvi Listhaug som er politikkens svar på Zlatan Ibrahimovic?

Når jeg leser om hvordan hun landet som en enslig temmelig verdikonservativ og nokså kristen svale i et hav av liberalistiske gutter i Møre og Romsdal FpU, så tenker jeg at det går fint an å havne helt i toppen, selv om man er en outsider, og uten særlig talent for intern nettverksbygging.

Liberalismen i Det Nye Testamentet

Kors på halsen

Sylvi Listhaug har alltid på seg korset hun fikk fra bestemoren hjemme på gården i Ørskog.

Sylvi Listhaugs biograf Mathias Fischer var knapt nok født da verdikonservative og liberalistiske Frpere barket sammen under landsmøtet på Bolkesjø i 1994. Den gang var den takk og farvel til unge talenter som Tor Mikkel Wara og Lars Erik Grønntun. De tapte maktkampen fra Carl I. Hagen, som sa fra talerstolen at Frp var «et kristen-liberalistisk parti», og at Det Nye Testamentet inneholdt mye liberalistisk frithetstenking.

Om denne uttalelsen førte til utstrakte bibelstudier i Frp i årene som fulgte, er heller tvilsomt, men hvis det er noe Fischers biografi viser, så er det at denne noe eksotiske koblingen mellom kristendom og liberalisme har en innflytelsesrik talsperson i dag, og hun heter Sylvi Listhaug.

Gikk til han Lodve

På landsmøtet i 1994 ble Lodve Solholm valgt til nestleder. Året etter var det «han Lodve» den da 17 år gamle Sylvi ba mamma snakke med, da hun hadde bestemt seg for å melde seg inn i Frp.

Mathias Fischer er selv aktiv i politikken som varamedlem til Stortinget for Hordaland Venstre. Denne tilknytningen, som Bergens Tidende har fått litt pepper for å være litt for lite åpen om, er en klar fordel for denne boken.

Fischer viser en klar sans og interesse for de mer og mindre elegante maktkampene som til enhver tid pågår i et politisk parti. Han har ikke fått snakke med Listhaug eller med Siv Jensen, men den unge generasjonen av kronprinser, som landbruksminister Jon Georg Dale og arbeidsminister Robert Eriksson snakker, og bidrar til at boken på mange måter gir et portrett av partiet slik det fremstår i dag.

Preker primærpolitikken

Sylvi Listhaug har ikke fått sine maktposisjoner ved å være verdens beste nettverksbygger. Derimot får hun skårer hun høyt på at hun til enhver tid fremmer Frps «primærpolitikk» til alle som orker å høre på. Mathias Fischer viser fram en maktpolitiker som søker konflikter, og som når de oppstår, ikke gjør noe for å dempe dem. Til denne mediestrategien hører det også å komme med grove karakteristikker av politiske motstandere. Det skaffer henne noen fiender på veien, men er som musikk i ørene for kjernepublikummet.

Vi lever tross alt i Donald Trumps tidsalder. Sylvi Listhaug slikker ingen opp etter ryggen verken internt eller eksternt. Men det trenger hun kanskje ikke heller i en tid makt ikke nødvendigvis springer ut av partiorganisasjonen, men like mye av antall følgere på Facebook?

«Kors på halsen. Sannheten om Sylvi Listhaug» mangler de kruttsterke avsløringene, men boken gir en utmerket og underholdende veiviser inn i de bakenforliggende årsakene til at landets kanskje mest interessante politikere handler og snakker som hun gjør akkurat nå.

 • Flere anmeldelser fra NRK:
Herbjørg Wassmos "Den som ser"

«Den som ser» av Herbjørg Wassmo: 20 år etter det alle trudde var slutten på ein trilogi, kjem Wassmo med eit fjerde bind om Dina, hennar liv og tid. Halslaus gjerning; slikt kan gå skikkeleg gale. Men her skjer det motsette, i «Den som ser» overgår Wassmo seg sjølv. Dette er kort og godt stor litteratur.

Bokforside, jente på stranden
Foto: Samlaget

«Den dunkle dottera» av Elena Ferrante: Elena Ferrantes nye bok på norsk er en thriller. Hovedfortellingen kan synes banal, men romanen inneholder de samme store spørsmålene som foldet seg ut i Napoli-kvartetten.

Maria Parr "Keeperen og havet"

«Keeperen og havet» av Maria Parr: Allerede før utgivelsen var Maria Parrs oppfølger til «Vaffelhjarte» solgt til ti land. Det vil garantert bli flere, spør du meg.

Kulturstrøm

 • DNS stenger fra mandag

  Partene i kulturlivet kommer ikke til enighet. Nå trappes kulturstreiken ytterligere opp på mandag og vil omfatte 1100 kulturarbeidere ved 15 teatre. Ifølge BA, som først meldte om saken, har krisen nå ført til at Den Nationale Scene stenger dørene fra mandag av. – Jeg håper er jo at den nye regjeringen snart kan ta noen politiske grep i denne situasjonen, sier teatersjef Stefan Larsson til avisen.

  Teatersjef Stefan Larsson ved DNS
  Foto: Oddgeir Øystese / NRK
 • Forfatter Sigurd Helseth er død

  Forfatter Sigurd Helset døde 19. oktober i sitt hjem på Sagene i Oslo, 76 år gammel, opplyser Cappelen Damm.

  Han debuterte i 1975 med diktsamlingen «Samfunnet tetner til».

  – Hans poetiske univers er genuint eksperimentelt og forener sanselighet med erfaringspreget mytisk stoff og eksistensiell lidenskap, og i de to siste utgivelsene utforsket han haikuformen på en egenartet måte, skriver forlaget i sin melding.

  Helseth har tidligere også skrevet prosatekster, skuespill og essays, men lyrikken var hans hovedfelt, med femten utgitte diktsamlinger.

  Forfatter Sigurd Helseth
  Foto: Grete Ørbeck Bjørner