– Tester grensene med Muhammed-karikaturer

– Karikaturtegninger av Muhammed har blitt en test på hvor grensene går for hva man kan, bør og tør gjøre, mener Adresseavisens sjefredaktør Arne Blix.

Arne Blix

Adresseavisens sjefredaktør Arne Blix er uenig i Journalistens avgjørelse om å trykke Adressa-tegner Jan O. Henriksens omstridte karikatur av sin kollega Kurt Westergaard.

Foto: NRK

Blix reagerer på svart/hvitt-tankegangen i media etter den langvarige karikaturstriden.

– Hvis man trykker Muhammed-karikaturer, er det for veldig mange en svært provoserende handling - og dersom man ikke trykker tegningene er det for andre en undergivelse for press og engstelse for terror, sier Blix til NRK.no.

Fagtidsskriftet «Journalisten» har i dag valgt å trykke Adressa-tegner Jan O. Henriksens omstridte karikatur av sin kollega Kurt Westergaard.

Journalisten trykker karikaturtegning

Journalisten trykket i dag karikaturtegning

Foto: Faksimile/Birgit Dannenberg/Journalisten / NRK

– Blir lett misoppfattet

Henriksens tegning ble sensurert av Adresseavisa sist helg, og 90.000 eksemplarer av et bilag måtte kastes .

– Vi fikk ikke diskutert tegningen i forkant av trykkingen på en måte som man bør gjøre før publisering. Men den reelle grunnen er at vi tenker oss nøye om når vi vet at denne type tegninger både blir lest med spesielle øyne, lett blir misoppfattet, og lett blir misbrukt, forteller sjefredaktøren.

Han forteller at han uansett ikke ville publisert den selv om de hadde hatt en god nok prosess i forkant.

– Man kan ikke bare se på tegningen isolert, men også rammen den settes inn i. Jeg hadde uansett forhold rundt ikke trykket den tegningen i den konteksten.

Hva synes du om at «Journalisten» trykker tegningen?

– Vi som i utgangspunktet laget tegningen ville jo ikke trykke den. Derfor er jeg jo uenig i det at de publiserer den. Men når Journalistens redaktør velger å gjøre det, forsvarer jeg hans rett til å gjøre det på eget ansvar.

– Må ikke bli en test på hva man tør

Blix tror «Journalisten» valgte å trykke tegningen fordi det er en symbolsak.

– Men å trykke karikaturtegninger for å teste grensene, er ikke måten å bruke ytringsfriheten på, sier han.

Han sier han har en følelse av at debatten om ytringsfriheten nå handler om hva man tør å slippe til, og hvilke frustrasjoner og ordbruk man tør å publisere.

– Etter min mening er det en grunnleggende tanke bak ytringsfriheten at åpen informasjon, kunnskapsinnhenting, kritikk, debatt og samtale er det beste grunnlaget for at vi skal utvikle forståelse. Det er viktig å ha med seg når man vurderer hvilke konkrete publiseringer man vil stå for.

– Slike vurderinger må ikke bli en test av hva man tør og ikke tør, sier Blix.

Kulturstrøm

 • 85 kostymer i Coco Chanel-ballett

  I helgen hadde Bolsjoj-balletten i Moskva premiere på en ny ballett om motedronningen. Stjerne-ballerinaen Svetlana Zacharova spiller hovedrollen. Coco Chanel hadde i sin tid en kjærlighetsaffære med den russiske komponisten Igor Stravinsky og var en stor beundrer av russisk kunst, spesielt ballett.

  Coco Chanel
  Foto: Flickr.com/4niruddh
 • Forventer penger fra staten

  Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen forventer at staten skal bidra med halvparten av kostnadene til et nasjonalt senter for Outsider art. Senteret skal bestå av en kunsthall i Harstad og et museum i Kvæfjord, og vil koste 6,9 millioner kroner årlig.

  Outsider art
  Foto: Rune Nordgård Andreassen