Fagblad trykker karikaturtegning

Fagtidsskriftet Journalisten har valgt å trykke Adressa-tegner Jan O. Henriksens omstridte karikatur av sin kollega Kurt Westergaard. Tegningen ble sensurert av Adresseavisen sist helg.

Journalisten trykker karikaturtegning

Journalisten og redaktør Helge Øgrim trykker i dag karikaturen som Adressa sensurerte forrige helg.

Foto: Faksimile/Birgit Dannenberg/Journalisten / NRK

– For oss har det en klar nyhetsverdi å vise tegningen, slik at våre lesere kan gjøre seg opp sin egen oppfatning av Adressas beslutning, forteller Journalistens redaktør, Helge Øgrim.

Kurt Westergaard

Det er fem år siden den danske tegneren Kurt Westergaard skapte furore med sine karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Foto: Preben Hupfeld / Scanpix/AFP

90.000 eksemplarer av et bilag til Adresseavisen i Trondheim ble sist helg kastet på grunn av en karikaturtegning.

Avisens tegner Jan O. Henriksen laget en karikatur av sin danske kollega Kurt Westergaard, som laget de omstridte Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten.

– Dette er en medienyhet

Avisen ble stoppet like før den kom i salg, men i dag trykker Journalisten tegningene.

– Vi er en nyhetsavis på nettet, som skriver om media. Dette er en medienyhet, og folk er nysgjerrige på hva som var Adressas grunner til å makulere, og hva de egentlig makulerte, sier Øgrim.

Sjefsredaktør i Adresseavisen, Arne Blix, ønsket ikke å kommentere saken etter at de hadde stoppet avisen. Dette er også litt av årsaken til at Journalisten nå trykker tegningen.

– Adressa var ikke tydelige etter sin avgjørelse, og de ville ikke beskrive tegningen, fordi de mente det ville være å undergrave avgjørelsen. For at våre lesere skal ha bedre grunnlag for å avgjøre hva de synes om avgjørelsen, trykker vi tegningen, sier Øgrim.

– Frykter ikke for sikkerheten

Det er fem år siden den danske tegneren Kurt Westergaard skapte furore med sine karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Øgrim er ikke redd for sikkerheten til seg selv og sine kollegaer.

– Nei, vi er egentlig ikke redde. Og selv om man skulle være bekymret kan ikke det være utgangspunktet for om en nyhet skal gjøres kjent.

– Vi har snakket om det i redaksjonen før vi publiserte, men det er ingen her som sitter med en sterk engstelse for dette, sier han.

– Frykten har satt seg

Etter at Adresseavisen hadde stoppet de 90.000 eksemplarene av avisen, sa tegner Jan O. Henriksen at tegningen kanskje kunne virke provoserende på muslimer, men at den var ufarlig. Det er Øgrim enig i.

– Jan O. Henriksen illustrerer situasjonen rundt Jyllandsposten, og truslene mot Kurt Westergaard, en tegning som er gjengitt svært mange steder, og er en del av den offentlige informasjon.

– Tegningen er ikke grov, og jeg tviler på at det er så mange som vil finne den grov. Jeg følger med reaksjonene vi får - og så langt har de stort sett vært positive, sier Øgrim.

– Vi har snakket med flere tegnere, og frykten har satt seg i flere redaksjoner etter det som skjedde med Kurt Westergaard. Vi mener det er viktig å ikke pålegge seg selvsensur som begrenser ytringsfriheten. Dessuten mener vi at deler av denne frykten ikke er så godt forankret, avslutter han.

Kulturstrøm

 • «Verdens verste menneske» nominert

  Filmen «Verdens verste menneske», regissert av Joachim Trier, er nominert som Norges Oscar-kandidat.

  Det kunngjorde direktør for Norsk filminstitutt, Kjersti Mo, på en pressekonferanse mandag.

  19 norske langfilmer ble vurdert til nominasjonen. Deretter ble tre filmer valgt videre. Filmen konkurrerte mot «Ninjababy» og «Den største forbrytelsen».

 • Filmspenning om plattformkollaps

  Filmen «Nordsjøen» pirker i selve grunnlaget for det norske velferdssamfunnet, nemlig oljen. En god spenningsfilm som trolig ville vært enda bedre om historiens miljøproblematikk hadde tatt større plass, skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "Nordsjøen".
  Foto: Fantefilm Fiksjon / Nordisk Film Distribusjon
 • Lettbeint animasjonsfilm

  I den nye animerte familiekomedien «Ron i ustand» er smarttelefonenes forbrukervennlige algoritmer utviklet til en megapopulær lekerobot. Hyggelig og lettbent, men ligner på mye vi har sett vært gjort bedre før, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 3.

  Fra filmen "Ron i ustand"
  Foto: ©2020 20th Century Studios. All Rights Reserved.