NRK Meny
Normal

– Vant til å være terrormål

De ansatte i den danske avisen Jyllands-Posten, som en av de siktede i terrorsaken peker ut som et terrormål, opplever stadig terrortrusler.

Video JPJOURN-041010-WW_MXF_Innboks.MP4

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Peter Ernstved Rasmussen, journalist i Jyllands-Posten, overvar mandagens fengslingsmøte i terrorsaken i Oslo.

Jyllands-Posten har vært utsatt for en rekke terrorforsøk etter at de trykket de svært omstridte karikaturtegningene i 2005.

I forrige uke innrømmet en de tre som er siktet i terrorsaken i Norge, Shawan Sadek Saeed Bujak, å ha planlagt terror mot den danske avisen.

En av avisens journalister, Peter Ernstved Rasmussen, var mandag i Oslo for å følge fengslingsmøtet i saken.

– Når målet skal være Jyllands-Posten, har det selvfølgelig enda større interesse for mediet det dreier seg om, konstaterer Rasmussen.

LES: Alt om terrorsaken

Vant til å være terrormål

Han forteller at de ansatte i Jyllands-Posten har blitt vant til å være et terrormål, og at den norske terrorsaken kun er en av flere.

– Vi er selvfølgelig sjokkerte, men samtidig betrakter vi det også en hendelse vi skal dekke profesjonelt, sier journalisten.

LES OGSÅ: – Terroristene konkurrerer om å ta Jyllands-Posten

Det er slett ikke er første gang Jyllands-Posten har blitt nevnt som et mulig mål for terrorangrep.

LES OGSÅ: Karikaturar skapar ny terror-frykt
LES OGSÅ: Jyllands-Posten stadig terrortruet

Skulle skjære av hoder

Det kanskje mest alvorlige tilfellet ble ifølge Rasmussen avdekket for vel ett år siden: Det ble kjent at to amerikanere planla et angrep, og at de til og med hadde gjort videoopptak inne i Jyllands-Postens lokaler. Amerikanerne dro deretter til Pakistan for å ha møter med Al Qaida.

– De hadde kommet langt med sine planer om at avisen skulle angripes. Avisens ansatte skulle få skåret hodene av, angrepet på samme måte som i Mumbai, forteller journalisten.

GALLERI: Karikaturstriden i bilder

– Det faktum at den ene av de pågrepne, som sitter i Chicago, var med i angrepet i Mumbai, førte til at mange ble følelsesmessig påvirket. Det kom svært tett på, legger han til.

I tillegg nevner Rasmussen økseangrepet på avistegner Kurt Westergaard første nyttårsdag i år.

I 2008 arresterte dansk politi flere personer som var mistenkt for å ha planlagt å drepe avistegneren.

LES OGSÅ: Mann med øks brøt seg inn hos avistegner
LES OGSÅ: Terrorgruppe: Glad for angrepet

Møtte tiltalte

Journalist Rasmussen forteller at den norske terrorsaken ikke fikk mye oppmerksomhet i Danmark i juli, og det fortsatt ikke er en stor sak der. Likevel ble det mer interesse i forrige uke, etter at avisen han jobber i altså ble utpekt som et terrormål.

De tre terrorsiktede sitter varetektsfenglset, og på mandagens fengslingsmøte ble det avgjort at de tre får fire nye uker bak lås og slå.

LES OGSÅ: Fire nye uker for terrorsiktede

Journalisten sier det viktigste han fikk ut av fengslingsmøtet var en mulighet til å møte de siktede og deres forsvarere, samt representanter for påtalemyndigheten.

– Jeg har absolutt fått en del mer ut av det enn jeg ville ha fått ved å sitte hjemme i Danmark og lese i norske medier hva som har skjedd i dag, konstaterer han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger