Hopp til innhold

Veslefrikkprisen - komposisjonskonkurranse for barn

Fjorårets vinnere: Sunnylven skule på Sunnmøre. Opplev vinnerverket her.

Veslefrikk er en komposisjonskonkurranse for skolebarn fra 1. til 7. klasse. Siden det hele startet for to år siden, har flere tusen barn fra skoler over hele Norge kastet seg over komponering med liv og lyst, med mål om å skrive det verket som juryen liker aller best. Juryen er høykvalifiisert, med komponister og representanter fra flere av våre tunge musikkinstitusjoner.

Et rekordhøyt antall barn leverte inn bidrag til Veslefrikk 2017. Målet var å skrive det beste musikkstykket, og premien var å fremføre musikken sin sammen med Kringkastingsorkestret.

Veslefrikk er en komposisjonskonkurranse for skolebarn fra 1. til 7. klasse. Siden starten for to år siden, har flere tusen barn fra skoler over hele Norge kastet seg over komponering med liv og lyst, med mål om å skrive det verket som juryen liker aller best. Juryen er høykvalifiisert, med komponister og representanter fra flere av våre tunge musikkinstitusjoner.

Spille med KORK

Alle som er med får en kvalifisert og grundig juryuttalelse, men de som blir vinnere får den største premien, en tur til Oslo og en drømmedag med Kringkastingsorkestret. Høydepunktet blir å fremføre verket sitt med KORK i Store studio, for en fullsatt sal og med strømming direkte til skolebarn over hele landet.

Vil styrke musikkfaget

Eldar Skjørten fikk ideen til å starte en konkurranse i komponering for flere år siden, inspirert av den populære Nysgjerrigper-konkurransen i regi av Norges forskningsråd. Det hele ble virkelighet i 2015, og fra starten av har KORK vært med på å lage en flott vinnerseremoni i Store studio

Eldar Skjørten
Foto: Eldar Skjørten

- Tanken var å dra i gang et prosjekt som både gi barn mulighet til å oppleve sin egen skaperkraft, og samtidig vise verdien av dette for alle andre, sier Eldar Skjørten. Jeg «ruget» på idéen en stund og tok kontakt med KORK. Den dagen KORK sa de ville være med i på dette i 5 år, minst, feiret jeg med et dusin gode kaker på et lokalt bakeri. Så var det bare å brette opp ermene...

- Dypest sett handler det om å gi alle barn og unge en ballast som gjør at de tilnærmer seg livet med kreativitet og skaperglede, fortsetter Eldar Skjørten. Han mener at vi skaper alle sammen, hver dag, enten vi lager musikk, finne løsninger på hverdagens utfordringer, finne opp en ny app - eller skape sosiale relasjoner.

- Men til tross for at komponering er et av tre hovedområder i læreplanen, så ser vi altså at det å skape i praksis står sørgelig svakt i skolens musikkfag. Enten så skaper man ikke i det hele tatt, eller så blir det så mye kriterier og delmål at det i praksis er læreren som er den skapende part.

På spørsmålet om barn kan klare å komponere uten noen som helst bakgrunn svarer Skjørten:

- Poenget er at barn har masse bakgrunn for å komponere, nemlig undring og nysgjerrighet. Det er der Veslefrikkmetoden starter. Og så har de kreativitet. Det er et fantastisk utgangspunkt. Så kan vi fylle på med materiell for elever og lærere som gir tips til hvordan dette kan omsettes til musikk. Dermed er en læringsprosess i gang.

KORK med for tredje gang

- For KORK føles det både riktig og naturlig å være med på Veslefrikk, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø. Vi ønsker å medvirke på gode prosjekter for barn og unge, og Veslefrikk er et slikt prosjekt. Når barna selv er med og skaper musikken, blir det et et sterkt musikalsk møte. Det er mange garvede orkestermusikere som sitter med klump i halsen når de spiller musikken til disse unge komponistene, forteller Stensø.

Tidligere vinnere

De første vinnerne av Veslefrikkprisen var Montessoriskolen i Bergen i 2015 med verket World and space

Veslefrikkprisen 2015
World and Space, komponert av 3. og 4. klasse fra Montessoriskolen i Bergen. 
Elevene siller selv sammen med Kringkastingsorkestret dirigert av Per Kristian Skalstad.
Arr: Helge Sunde.

Og i fjor vant Simen, Kristina og Vegard fra Nordstarnda skule i Gloppen. Verket Vårslepp i Fjellbygda skal spilles igjen når KORK besøker Gloppen Musikkfest høsten 2017.

Vinneren av Veslefrikk 2016
Simen, Kristina, Vegard fra Nordstranda skule:
Vårslepp i Fjellbygda

Vårslepp i Fjellbygda, vinner av Veslefrikkprisen 2016

Les også: – Livsviktig å lære klassisk musikk

I ensemblet fra Bergen får barn og unge anerkjennelse for den de er og det talentet de har, uavhengig av bakgrunn. Samhold og beinharde øvelser gir oss mestere på scenen. Et fyrverkeri av musikalske og kulturelle møter som går rett i hjertet.
Veslefrikkprisen, logo
Foto: musikkfaget.no

Les mer om Veslefrikk på musikkfaget.no