Ultima-festivalen

Sentralen fredag 13. september kl. 18.00

Ole og Knut Aastad Bråten
Foto: Ingvil Skeie Ljones

Geoffrey Paterson, dirigent
Gjermund Larsen, hardingfele
Knut Aastad Bråten og Ole Aastad Bråten, langeleik

  • Thomas Adès: Three Studies from Couperin
  • Lars Petter Hagen: To Zeitblom, Konsert for hardingfele og orkester
  • Isang Yun: Symfoni nr. 3
  • Langeberglåtten/Sumarmorgon Arr: Mathilde Grooss Viddal

KORK er fortsatt stolte samarbeidspartnere i Ultima, helt siden starten i 1990.Ultima er Nordens største festival for samtidsmusikk, og med den bredden begrepet tilsier, kan man oppleve alt fra ny symfonisk musikk til eksperimentell performance.

Komponisten Lars Petter Hagen
Foto: Bodil Maroni Jensen

Teamet for årets Ultima er Traditions under Pressure, hvor tradisjon og eldre musikk møter og brytes mot vår samtid. Hvordan vi forholder oss til vår fortid og tradisjon blir kanskje mest problematisert i Lars Petter Hagens To Zeitblom. Gjermund Larsens fabelaktige hardingfelespill settes opp mot klanger fra både elektronikk og orkester og kommenteres også underveis av komponisten selv. Hva er det norske? For oss, for Hagen?

Man skulle anta at slike motsetninger også blir en viktig del av tankegodset til en koreansk komponist i Tyskland. Isang Yun uttrykte det slik: Jeg ble født i Korea (…) men ble utviklet musikalsk i Europa. Jeg trenger ikke å skille mellom disse påvirkningene. Jeg er en enhet (…), en syntese. Symfoni nr. 3 fra 1985 er et høyst dramatisk verk, og iflg komponisten selv hans filosofiske symfoni, hvor han ønsker å blottstille menneskelig blindhet og egosentrisitet og gi lytterne musikk for refleksjon.

Noe mer lavmælt, og nesten kjærlig er Thomas Adès blikk på François Couperins cembalostykker. Adès lar stykkene beholde sin form, både i rytme og harmoni, men det er i hva Adès legger til at ny musikk oppstår.

Det blir også et møte mellom to langeleiker og orkester, anført av to av de fremste i faget, Knut og Ole Aastad Bråten. To låtter, Langeberglåtten og Sumarmorgon får et helt nytt arrangement av den allsidige musikeren og komponisten Mathilde Grooss Viddal.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

KORKs trombonist Sverre Riise med venner spiller jazz i Store studio, etterfulgt av Battalia, munter krigsmusikkav Heinrich von Biber.
KORK med Eivind Aadland som dirigent og Harald Aadland som fiolinsolist. "Rite", en ny konsert av Knut Vaage kombineres med en av Haydns mesterlige London-symfonier.
KORK og Tango for 3 på konsert i Store studio januar 2016. Sverre Indris Joner ønsker å videreføre arven etter Piazzolla, med musikk som befinner seg i grenselandet mellom argentinsk tango og vestlig kunstmusikk. Henning Kraggerud er solist i fiolinkonserten Con cierto toque de tango.
Kringkastingsorkestret, Sverre Indris Joner - klaver/dirigent, Per Arne Glorvigen - bandoneon, Odd Hannisdal - fiolin, Steinar Haugerud - kontrabass