KORK kammer - Hugo Hilde med venner

NRK Store studio onsdag 25. mars kl. 19.00

Hugo Hilde
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Hugo Hilde & Oda Gihle Hilde, fiolin
Magnus Boye Hansen & Einar Kyvik Bauge, bratsj
Sverre Barratt-Due & Dorran Alibaud, cello
Patrick Wilder, kontrabass

  • Arnold Schönberg: Verklärte Nacht
  • Richard Strauss: Metamorphosen

Hugo Hilde representerer den nye generasjonen av dyktige og entusiastiske strykere i KORK, og tar med seg gode
venner i en real strykerbonanza.
Begge verk representerer senromantikken på hver sin måte, og i hver sin ende av komponistenes liv. Arnold Schönberg er 25 år og på vei mot det tonale bruddet. Den enorme spenningen som ligger i en tonalitet på kanten, forsterkes av innholdet i diktet som er utgangspunktet for verket. Et dikt av Richard Demel, som kretser rundt det usagte, tilgivelse og nattens forklarende skjønnhet.
45 år etter skriver en 80 år gammel Richard Strauss sine Metamorfoser. Strauss forlot aldri tonaliteten og den såkalte senromantikken, men musikken hans, helt ut hans egen, blir aldri gammeldags. Stykket ble fullført i april 1945, da tyskerne led sitt nederlag. Stykket har ingen uttalt handling. Er det en klage over et tapt Tyskland? Sorg over krigens lidelser? Ettertiden har uansett vist at den elegiske tonen treffer alle som vil dukke ned i Strauss’ vidunderlige verden.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Meloditimen med Kringkastingsorkestret var fra 1946 og i 18 år fremover et av radioens mest populære program. Programmet er gjenoppstått på radio, og av og til slår KORK til med en Meloditime for et fullsatt Store studio. Denne gangen har de med seg Erlend Skomsvoll (piano) og Tuva Syvertsen (vokal). Dirigent: Magnus Loddgard. Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl.
Norsk urfremføring i Store studio. House of Sound av Nils Henrik Asheim omkranses av Lutoslawskis lille suite og Sjostakovitsj´ sjarmerende Pianokonsert nr. 2. Virtuos solist er Sveinung Bjelland og Peter Szilvay dirigent.
KORK med sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya og bratsjkometen Eivind Holtsmark Ringstad. Jennifer Higdons Grammypriste Bratsjkonsert spilles for første gang i Norge. Med på kjøpet får vi et virtuost ekstranummer og feiende karnevalsmusikk av Dvoràk.