100% Tsjajkovskij med Sokolov og Madaras

NRK Store studio

torsdag 6. februar kl. 19.00

Gergely Madaras
Foto: Marco Borggreve

Gergely Madaras, dirigent

Valeriy Sokolov, fiolin

  • Pjotr Tsjajkovskij: Fiolinkonsert
  • Pjotr Tsjajkovskij: Symfoni nr. 4

Det er få som slår Tsjajkovskij i patos og romantisk orkesterklang, så hvorfor ikke vie en helaften til ham?

Valeriy Sokolov
Foto: Valeriy Sokolov

Den unge, ukrainske fiolinisten Valeriy Sokolov får ovasjoner for sitt helt ekstraordinære spill. "Den fødte fiolinist" er en beskrivelse han er blitt tildelt, og strømmer en uhemmet musikalitet mot publikum, hvor i verden han spiller. Denne kvelden spiller han én av de høyest elskede og mest spilte fiolinkonserten. De som kjenner denne vakre og virtuose musikken vet hvorfor det er slik.

Gergely Madaras er et nytt bekjentskap for KORK, men den ungarske dirigenten Gergely Madaras blir stadig engasjert og reengasjert som dirigent, og da i orkester på øverste hylle verden over.

Tsjajkovskijs fjerde symfoni er kjent for "skjebnemotivet" som åpner det hele, og det er i kampen mellom nederlag og seier vi ofte finner Pjotr - i livet som i musikken. Man kan gjerne diskutere om symfonien krones med seier eller ikke, men vi vet såpass at det blir lidenskap og drama nok til å løfte taket i Store studio.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Meloditimen med Kringkastingsorkestret var fra 1946 og i 18 år fremover et av radioens mest populære program. Programmet er gjenoppstått på radio, og av og til slår KORK til med en Meloditime for et fullsatt Store studio. Denne gangen har de med seg Erlend Skomsvoll (piano) og Tuva Syvertsen (vokal). Dirigent: Magnus Loddgard. Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl.
Norsk urfremføring i Store studio. House of Sound av Nils Henrik Asheim omkranses av Lutoslawskis lille suite og Sjostakovitsj´ sjarmerende Pianokonsert nr. 2. Virtuos solist er Sveinung Bjelland og Peter Szilvay dirigent.
KORK med sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya og bratsjkometen Eivind Holtsmark Ringstad. Jennifer Higdons Grammypriste Bratsjkonsert spilles for første gang i Norge. Med på kjøpet får vi et virtuost ekstranummer og feiende karnevalsmusikk av Dvoràk.