KORK i Store studio - Bjelland, Szilvay og Asheim

Se og hør konserten her!

KORK - Peter Szilvay, dirigent - Sveinung Bjelland, piano
Witold Lutosławski: Mala-suite
Nils Henrik Asheim: House of Sound (urfremføring)
Dmitrij Sjostakovitsj: Pianokonsert nr. 2
Robert Schumann/Arr: Peter Szilvay: Kinderszenen

KORK - Peter Szilvay, dirigent - Sveinung Bjelland, piano Witold Lutosławski: Mala-suite Nils Henrik Asheim: House of Sound (urfremføring) Dmitrij Sjostakovitsj: Pianokonsert nr. 2 Robert Schumann/Arr: Peter Szilvay: Kinderszenen

Peter Szilvay, dirigent

Sveinung Bjelland, piano

  • Witold Lutosławski: Mala-suite
  • Nils Henrik Asheim: House of Sound
  • Dmitrij Sjostakovitsj: Pianokonsert nr. 2
  • Robert Schumann/Arr: Peter Szilvay: Kinderszenen

Et nytt verk av én av våre beste komponister er alltid en begivenhet. Nils Henrik Asheim liker å samarbeide på tvers av stilartene, i et spenn fra eksperimentell samtid, barokk og balkan-Chopin til egne (og legendariske) improvisasjoner fra orgelkrakken i Stavanger konserthus. Han skriver selv om verket sitt:

- Jeg tror jeg følte et behov for å lage en musikk som etablerte et rom, et sted jeg kunne bli værende i. Det resulterte i en serie av tre-toners akkorder som har én felles tone, en tone som ligger fast fra begynnelse til slutt. Man kaller gjerne en slik tone et orgelpunkt. Men, det som vanligvis er en basstone, er i dette tilfelle en topptone - den ligger som en fast takbjelke i stykket. Dette igjen ga meg ideen til tittelen House of Sound. Et bygg bestående av langstrakte, skiftende klanger. Enkle, vakre toner fra orkesterinstrumentene danner tilsammen et godt hus å være i. Man kan sitte rolig og studere den transparente konstruksjonen mens vinklene og perspektivene dreier seg.

Vi har med oss Sveinung Bjelland som solist, en god venn av KORK og blant annet en hyppig gjest på våre kammerkonserter. Dmitrij Sjostakovitsj sjarmerende Pianokonsert nr. 2 er en gave til sønnen Maxim og i tillegg til å sprudle i første og siste sats, inneholder den én av de fineste 2. satsene i pianokonsertlitteraturen.

Konserten avsluttes med et høyt elsket klaververk, Kinderszenen av Robert Schumann. De små karakterstykkene gir oss små, maleriske bilder fra barnas verden (selv om titlene strengt tatt kom på etter at stykkene var skrevet), og selv om det ikke er det mest virtuose blant Schumanns klaverstykker, krever de en fingertuppfølelse for å få frem alle nyanser og detaljer. Og det er midt i gaten for vår mesterpianist Sveinung Bjelland.

Her spilles de 13 stykkene vekselvis i originalform og i dirigent Szilvays nyskrevne arrangement.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

KORKs trombonist Sverre Riise med venner spiller jazz i Store studio, etterfulgt av Battalia, munter krigsmusikkav Heinrich von Biber.
KORK med Eivind Aadland som dirigent og Harald Aadland som fiolinsolist. "Rite", en ny konsert av Knut Vaage kombineres med en av Haydns mesterlige London-symfonier.
KORK og Tango for 3 på konsert i Store studio januar 2016. Sverre Indris Joner ønsker å videreføre arven etter Piazzolla, med musikk som befinner seg i grenselandet mellom argentinsk tango og vestlig kunstmusikk. Henning Kraggerud er solist i fiolinkonserten Con cierto toque de tango.
Kringkastingsorkestret, Sverre Indris Joner - klaver/dirigent, Per Arne Glorvigen - bandoneon, Odd Hannisdal - fiolin, Steinar Haugerud - kontrabass