Hopp til innhold

Bandoneon og strykere

NRK Store studio

fredag 11. november kl. 18.00

Åsbjørg Ryeng, bandoneon
Foto: asbjorgryeng.com

Åsbjørg Ryeng, bandoneon

Kolbjørn Holthe, leder

Wolfgang Plagge, programleder

  • Wojciech Kilar: Orawa
  • Astor Piazzolla: Aconcagua, konsert for bandoneon og strykere.
  • Arnold Schönberg: Verklärte Nacht

KORKs strykere råder grunnen med spillende leder og konsertmester Kolbjørn Holthe. Solisten er en av våre fremste tangomusikere, sprunget ut av Trondheims pulserende tangomiljø. Åsbjørg Ryeng er en brilliant utøver på det lille, men lidenskapelige instrumentet bandoneon. Om dette instrumentet kan karakteriseres som selve lyden av argentinsk tango, er Astor Piazzolla tangokomponisten over alle. Hans nuevo tango banet veien for tangoen inn i konsertsalene.

Strykerne alene spiller et ikonisk verk av Arnold Schönberg. Verklärte Nacht, inspirert av et dikt av Richard Dehmel, et dikt om den altovervinnende kjærligheten som omfavner paret som vandrer gjennom måneskinnet. Samtidig balanserer verket på kanten av en tonalitet på hell, i alle fall for den 25 år gamle Schönberg, som noen få år etter skulle bryte mange musikalske barrierer.

Konserten åpnes med musikk av Wojciech Kilar, som for mange er kjent som komponisten bak filmer som Dracula (Coppola) eller Pianisten. Orawa kan vise til både det rustikke området med samme navn (i Polen og Slovakia) eller en dans, og det er uansett lett å la seg rive med av de drivende, gjentagende rytmene som går gjennom hele stykket.

Wolfgang Plagge er gjesteprogramleder og vil på sitt sedvanlige engasjerende vis ta med publikum inn i musikken.

BILLETTER