NRK Meny
Normal

Utslippskjempene møtes i Washington

Verdens 17 største utslippskjemper starter i dag kampen om klimamålene.

Kullkraftverk i Xiangfan, Hubei i Kina

Kullkraftverk i Xiangfan, Hubei i Kina.

Foto: STRINGER/CHINA / REUTERS

Målet med den to dager lange konferansen er å samle tanker og nøste uoverenstemmelser forut for G20-toppmøtet i New York neste uke og senere samtaler i Pittsburgh.

Håpet for møtene er å komme fram til samlende mål som kan innlede diskusjoner under klimatoppmøtet i København i desember.

FN-konferansen i København tar sikte på å produsere en ny, ambisiøs avtale for å bremse den globale oppvarmingen.

Etter president-skiftet i USA har Washington tatt på seg en ny rolle i klima-debatten, og ønsker å bli et foregangsland etter mye motgang under Bushs periode i Det hvite hus.

Ban Ki-moon sender «hastemeldinger»

FN-sjef Ban Ki-moon går i tillegg ut med «hastemeldinger» overfor verdenslederne om at noe må gjøres, og det raskt.

– Det er absolutt avgjørende at verdenslederne viser sin politiske vilje, lederskap og gir sine klare politiske styringer til forhandlerne, sa Ban Ki-moon til avisa The Guardian i går.

Den europeiske unionen, Frankrike, Italia, Tyskland og Storbritannia er blant deltakerne under møtet i utenriksdepartementet i Washington i dag og i morgen. Dit kommer også Australia, Brasil, Canada, Kina, India, Indonesia, Japan, Sør-Korea, Mexico, Russland, Sør-Afrika og vertslandet USA.

Landene er alle deltakere i det nye Major Economies Forum on Energy and Climate som ble lansert av USA. Gruppen ble presentert av president Barack Obama i mars etter å han har snudd sin forgjengers miljøpolitikk på hodet.

George W. Bush trakk seg ut av Kyoto-avtalen i 2001, og USA har som et resultat lenge vært sett på som miljø-forbryter nummer 1.

Frykter at USA ikke er med

I USA ble en ny klimaavtale vedtatt av Representantenes hus i Kongressen i juni, men den venter ennå på behandling i Senatet.

Flere frykter nå at USA ikke vil ha avtalen i boks før de stiller i København.

Spesialrådgiver Hanne Inger Bjurstrøm i Miljøverndepartementet sier at USA er selve nøkkelen for å få på plass en avtale i København.

- Mulighetene for å komme noen vei forutsetter at man har noe å legge på bordet, sier hun.

Les mer: - USA er nøkkelen til klimaavtale

Leger advarer

Leger har denne uken gått sammen om en advarsel til verdens ledere.

I en felles appell offentliggjort i det britiske tidsskriftet ber 18 legeforeninger verdens regjeringer om aktiv handling mot klimaendringer.

De mener at klimatoppmøtet i København er avgjørende for verdens helse. Dersom møtene ikke fører til nødvendige steg mot en begrensning i CO2-utslipp tror de utfallet vil være «katastrofalt».

Les mer: Leger advarer mot følger av klimaendringene

Les også: 4,5 mill barn kan dø for klimatiltak

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.