Utslippskjempene møtes i Washington

Verdens 17 største utslippskjemper starter i dag kampen om klimamålene.

Kullkraftverk i Xiangfan, Hubei i Kina

Kullkraftverk i Xiangfan, Hubei i Kina.

Foto: STRINGER/CHINA / REUTERS

Målet med den to dager lange konferansen er å samle tanker og nøste uoverenstemmelser forut for G20-toppmøtet i New York neste uke og senere samtaler i Pittsburgh.

Håpet for møtene er å komme fram til samlende mål som kan innlede diskusjoner under klimatoppmøtet i København i desember.

FN-konferansen i København tar sikte på å produsere en ny, ambisiøs avtale for å bremse den globale oppvarmingen.

Etter president-skiftet i USA har Washington tatt på seg en ny rolle i klima-debatten, og ønsker å bli et foregangsland etter mye motgang under Bushs periode i Det hvite hus.

Ban Ki-moon sender «hastemeldinger»

FN-sjef Ban Ki-moon går i tillegg ut med «hastemeldinger» overfor verdenslederne om at noe må gjøres, og det raskt.

– Det er absolutt avgjørende at verdenslederne viser sin politiske vilje, lederskap og gir sine klare politiske styringer til forhandlerne, sa Ban Ki-moon til avisa The Guardian i går.

Den europeiske unionen, Frankrike, Italia, Tyskland og Storbritannia er blant deltakerne under møtet i utenriksdepartementet i Washington i dag og i morgen. Dit kommer også Australia, Brasil, Canada, Kina, India, Indonesia, Japan, Sør-Korea, Mexico, Russland, Sør-Afrika og vertslandet USA.

Landene er alle deltakere i det nye Major Economies Forum on Energy and Climate som ble lansert av USA. Gruppen ble presentert av president Barack Obama i mars etter å han har snudd sin forgjengers miljøpolitikk på hodet.

George W. Bush trakk seg ut av Kyoto-avtalen i 2001, og USA har som et resultat lenge vært sett på som miljø-forbryter nummer 1.

Frykter at USA ikke er med

I USA ble en ny klimaavtale vedtatt av Representantenes hus i Kongressen i juni, men den venter ennå på behandling i Senatet.

Flere frykter nå at USA ikke vil ha avtalen i boks før de stiller i København.

Spesialrådgiver Hanne Inger Bjurstrøm i Miljøverndepartementet sier at USA er selve nøkkelen for å få på plass en avtale i København.

- Mulighetene for å komme noen vei forutsetter at man har noe å legge på bordet, sier hun.

Les mer: - USA er nøkkelen til klimaavtale

Leger advarer

Leger har denne uken gått sammen om en advarsel til verdens ledere.

I en felles appell offentliggjort i det britiske tidsskriftet ber 18 legeforeninger verdens regjeringer om aktiv handling mot klimaendringer.

De mener at klimatoppmøtet i København er avgjørende for verdens helse. Dersom møtene ikke fører til nødvendige steg mot en begrensning i CO2-utslipp tror de utfallet vil være «katastrofalt».

Les mer: Leger advarer mot følger av klimaendringene

Les også: 4,5 mill barn kan dø for klimatiltak