Hopp til innhold

Norske ungdommer sikret fremgang i Mexico

Det er duket for større deltakelse av ungdom i de internasjonale klimaforhandlingene. Vedtaket kom i Cancun denne helga, og seieren står norske Kari-Anne Isaksen for.

Kari-Anne Isaksen og Markus Nilsen

Kari-Anne Isaksen delte denne helgen ut gule stjerner til landene som hadde vedtatt endringer under Klimakonvensjonens artikkel 6 som blant annet omhandler ungdoms deltakelse. Her sammen med Markus Nilsen (LNU).

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

24-åringen fra Arendal representerer Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon, Spire, og har jobbet iherdig de siste dagene med å overtale delegater fra en rekke land om at ungdom må få mer å si i klimakampen.

- Det er et utrolig viktig vedtak. Ikke bare vil det gjøre en eventuell klimavtale bedre og mer rettferdig, det er også et tiltak som styrker unges påvirkningskraft og deltakelse i politisk utvikling og prosjekter relatert til klima, sier Isaksen.

- Overraskende utvikling

Toppmøtet i Cancun i Mexico er nå snart inne i sin andre forhandlingsuke, og fredag ettermiddag fikk de oppmøtte en overraskende utvikling i forhandlingene.

- Vi fikk endelig en bekreftelse på det det internasjonale ungdomsnettverket har arbeidet med i mange år, og etter møter med delegater fra blant andre USA og EU er det tydelig at vi nå blir sett på som legitime aktører i klimaforhandlingene.

Isaksen gleder seg nå til å se at vedtaket følges opp i alle landene som nå har blitt enige.

Les også: Norge kåret til «Fossil of the Day»

- Kan påvirke forhandlingene

Markus Nilsen sitter som ungdomsdelegat i den norske forhandlingsdelegasjonen for Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

25-åringen har fulgt forhandlingene tett, og han håper det overraskende vedtaket kan ha en innvirkning på resten av toppmøtet, der diskusjonene beveger seg i sneglefart.

- Når de viser at man kan få igjennom et vedtak på 90 minutter, bør vi kunne se positive utfall andre steder i forhandlingene også, sier han.

Les: – Fullt mulig å gjøre klimaframskritt i Mexico

Kari-Anne Isaksen og Adriana Valenzuela

Kari-Anne Isaksen sammen med G77+Kinas forhandler Adriana Valenzuela i et fornøyd øyeblikk.

Foto: LNU/Markus Nilsen/Privat