NRK Meny
Normal

Norske ungdommer sikret fremgang i Mexico

Det er duket for større deltakelse av ungdom i de internasjonale klimaforhandlingene. Vedtaket kom i Cancun denne helga, og seieren står norske Kari-Anne Isaksen for.

Kari-Anne Isaksen og Markus Nilsen

Kari-Anne Isaksen delte denne helgen ut gule stjerner til landene som hadde vedtatt endringer under Klimakonvensjonens artikkel 6 som blant annet omhandler ungdoms deltakelse. Her sammen med Markus Nilsen (LNU).

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

24-åringen fra Arendal representerer Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon, Spire, og har jobbet iherdig de siste dagene med å overtale delegater fra en rekke land om at ungdom må få mer å si i klimakampen.

- Det er et utrolig viktig vedtak. Ikke bare vil det gjøre en eventuell klimavtale bedre og mer rettferdig, det er også et tiltak som styrker unges påvirkningskraft og deltakelse i politisk utvikling og prosjekter relatert til klima, sier Isaksen.

- Overraskende utvikling

Toppmøtet i Cancun i Mexico er nå snart inne i sin andre forhandlingsuke, og fredag ettermiddag fikk de oppmøtte en overraskende utvikling i forhandlingene.

- Vi fikk endelig en bekreftelse på det det internasjonale ungdomsnettverket har arbeidet med i mange år, og etter møter med delegater fra blant andre USA og EU er det tydelig at vi nå blir sett på som legitime aktører i klimaforhandlingene.

Isaksen gleder seg nå til å se at vedtaket følges opp i alle landene som nå har blitt enige.

Les også: Norge kåret til «Fossil of the Day»

- Kan påvirke forhandlingene

Markus Nilsen sitter som ungdomsdelegat i den norske forhandlingsdelegasjonen for Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

25-åringen har fulgt forhandlingene tett, og han håper det overraskende vedtaket kan ha en innvirkning på resten av toppmøtet, der diskusjonene beveger seg i sneglefart.

- Når de viser at man kan få igjennom et vedtak på 90 minutter, bør vi kunne se positive utfall andre steder i forhandlingene også, sier han.

Les: – Fullt mulig å gjøre klimaframskritt i Mexico

Kari-Anne Isaksen og Adriana Valenzuela

Kari-Anne Isaksen sammen med G77+Kinas forhandler Adriana Valenzuela i et fornøyd øyeblikk.

Foto: LNU/Markus Nilsen/Privat
Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.