NRK Meny
Normal

Norge kåret til «Fossil of the Day»

Norge ble i går tildelt verstingpris i Cancun sammen med flere andre oljeland som Saudi-Arabia, Kuwait og Irak. Grunnen er at den norske delegasjonen fremmer karbonfangst og -lagring som del av en ny klimaavtale.

Cancun plakater

Plakater av miljøvernere ved forhandlingssalene i Cancun.

Foto: IISD Reporting Services

Saudi-Arabia har lenge vært et av de absolutt verste landene når det kommer til å blokkere en fremgang i klimaforhandlingene på et internasjonalt plan.

Saudi-araberne mener en ny avtale vil være ødeleggende for landets økonomi, som i stor grad er basert på oljeutvinning.

Les mer: Verstingene holdt seg unna

Under klimatoppmøtet i Cancun i Mexico som pågår denne uka, fremmet Saudi-Arabia forslaget om at karbonfangst og -lagring (CCS) skal inkluderes som en grønn utviklingsmekanisme. De mener det er en utprøvd og gjennomførbar teknologi - og Norge stemmer i.

– Bare for oljelandene

Framtiden i våre hender er kritisk til at Norge jobber så hardt for å få CCS inn i en ordning som skal fremme grønn teknologi i utviklingsland.

– Med tanke på hvordan det har gått med månelandingen i Norge er det underlig at Norge kan påstå at teknologien er utprøvd og gjennomførbar, sier leder Arild Hermstad.

Les mer: Mongstad blir stadig dyrere

De mener CCS bidrar til å fremme fortsatt bruk av fossil energiproduksjon, ikke en overgang fra fossil til fornybar energi.

– Karbonfangst og -lagring er også en svært dyr teknologi og vil derfor være uaktuell i mange utviklingsland. De som har interesse av dette forslaget er land som Norge og andre oljeproduserende land, sier Hermstad.

Les mer om karbonfangst og -lagring:

Negative innspill

«Fossil of the Day Award» er en daglig utdeling under FNs klimatoppmøte, der prisen går til det landet eller landene som har utpekt seg negativt i forhandlingene den dagen.

Kåringen arrangeres av The Climate Action Network (CAN) som er et verdensomspennende nettverk med rundt 500 medlemsorganisasjoner.

Med Saudi-Arabias innspill i forhandlingene har også Kuwait, De forente arabiske emirater (UAE), Jordan, Algerie, Irak og Qatar vist støtte til dette forslaget og mottar prisen samtidig som Norge.

Se også: Her skal de bo over 60 000 tonn flytende CO2
Les: Samarbeider for internasjonal CO2-håndtering

Japan fikk verstingprisen på tirsdag for å ha vist motstand mot en forlengelse av Kyotoprotokollen, en klimaavtale som ble vedtatt i den japanske byen Kyoto.

Les mer: Japan dreper Kyoto på andre dag av forhandlingene

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.