Hopp til innhold

Norge kåret til «Fossil of the Day»

Norge ble i går tildelt verstingpris i Cancun sammen med flere andre oljeland som Saudi-Arabia, Kuwait og Irak. Grunnen er at den norske delegasjonen fremmer karbonfangst og -lagring som del av en ny klimaavtale.

Cancun plakater

Plakater av miljøvernere ved forhandlingssalene i Cancun.

Foto: IISD Reporting Services

Saudi-Arabia har lenge vært et av de absolutt verste landene når det kommer til å blokkere en fremgang i klimaforhandlingene på et internasjonalt plan.

Saudi-araberne mener en ny avtale vil være ødeleggende for landets økonomi, som i stor grad er basert på oljeutvinning.

Les mer: Verstingene holdt seg unna

Under klimatoppmøtet i Cancun i Mexico som pågår denne uka, fremmet Saudi-Arabia forslaget om at karbonfangst og -lagring (CCS) skal inkluderes som en grønn utviklingsmekanisme. De mener det er en utprøvd og gjennomførbar teknologi - og Norge stemmer i.

– Bare for oljelandene

Framtiden i våre hender er kritisk til at Norge jobber så hardt for å få CCS inn i en ordning som skal fremme grønn teknologi i utviklingsland.

– Med tanke på hvordan det har gått med månelandingen i Norge er det underlig at Norge kan påstå at teknologien er utprøvd og gjennomførbar, sier leder Arild Hermstad.

Les mer: Mongstad blir stadig dyrere

De mener CCS bidrar til å fremme fortsatt bruk av fossil energiproduksjon, ikke en overgang fra fossil til fornybar energi.

– Karbonfangst og -lagring er også en svært dyr teknologi og vil derfor være uaktuell i mange utviklingsland. De som har interesse av dette forslaget er land som Norge og andre oljeproduserende land, sier Hermstad.

Les mer om karbonfangst og -lagring:

Negative innspill

«Fossil of the Day Award» er en daglig utdeling under FNs klimatoppmøte, der prisen går til det landet eller landene som har utpekt seg negativt i forhandlingene den dagen.

Kåringen arrangeres av The Climate Action Network (CAN) som er et verdensomspennende nettverk med rundt 500 medlemsorganisasjoner.

Med Saudi-Arabias innspill i forhandlingene har også Kuwait, De forente arabiske emirater (UAE), Jordan, Algerie, Irak og Qatar vist støtte til dette forslaget og mottar prisen samtidig som Norge.

Se også: Her skal de bo over 60 000 tonn flytende CO2
Les: Samarbeider for internasjonal CO2-håndtering

Japan fikk verstingprisen på tirsdag for å ha vist motstand mot en forlengelse av Kyotoprotokollen, en klimaavtale som ble vedtatt i den japanske byen Kyoto.

Les mer: Japan dreper Kyoto på andre dag av forhandlingene