Laget klimautkast i natt

Stats- og regjeringssjefer fra 28 land brukte natten på å utarbeide utkast til klimaavtale.

Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen

PÅ OVERTID: Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen har tatt over lederstolen i klimaforhandlingene i København. I natt var han med å lage utkast til avtale.

Foto: SOREN BIDSTRUP / Scanpix/AFP

Jo nærmere slutten på klimatoppmøtet i København man har kommet, jo mer usannsynlig har det virket at verdens ledere skulle klare å komme til en enighet om en avtale.

Les også: Nå gjenstår kun 24 timer
Les også: EU ber om krisemøte
Les også: - Vi har ikke gitt opp

Natten til avslutningsdagen 18. desember kom imidlertid det som kan bli starten på et gjennombrudd.

På overtid

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal nemlig statsledere og ministere i 28 land ha brukt natten på å utarbeide et forslag til avtale som skal bekjempe global oppvarming og hjelpe fattige nasjoner til å tilpasse seg en mer miljøvennlig økonomi og hverdag.

– Vi hadde en fruktbar og konstruktive dialog, sa den danske statsminister Lars Lokke Rasmussen til nyhetsbyrået Reuters.

Samtalene mellom statslederne ble avsluttet klokken 02.30 fredag morgen, bare fem og en halv time før de 130 delegatene som er samlet på klimatoppmøtet i København tar fatt på konferansens siste dag.

De timene skal de respektive lands rådgivere bruke på å skrive de endelige formuleringene i forslaget.

Flikker på teksten

– Rådgiverne skal utforme det politiske forslaget til avtaletekst som skal presenteres av statslederne klokken 08.00. Alle tilstedeværende har forstått at man må ha en tekst å gå ut fra, og tanken er at man skal få på plass en politisk avtale så snart som mulig. Men det kommer til å bli tøft, sier en kilde til AFP.

Avtalen inneholder sannsynligvis en målsetning om å hindre den globale temperaturen fra å stige med mer enn 2 grader i forhold til før-industriell tid.

Den kommer også til å appelere til rike nasjoner om at disse skal kutte drivhusgasser innen 2020.