NRK Meny
Normal

Hard kamp om klimagjester i København

Arrangørene av klimatoppmøte i København venter over 15.000 gjester. Det har ført til hard kamp mellom københavnere, hvor noen leier ut sine hjem gratis, mens andre tar opp til 15.000 kroner døgnet.

Illustrasjonsbilde utleie av private hus og leiligheter i København.

Illustrasjonsbilde, utleie av private hus og leiligheter i København.

Foto: Colourbox

Bella Centeret i København er stedet for klimatoppmøtet der diplomater, stats- og regjeringssjefer, NGO-ere og pressefolk kommer i dagene 7 til 18. desember i år.

15.000 kroner døgnet

Utsikten til å tjene opp mot 15.000 kroner døgnet gjør at henvendelsene strømmer på fra københavnere som bor i nærheten av Bella Centeret, skriver Berlingske Tidende .

På den offisielle hjemmesiden til COP15housing , som det danske utenriksdepartementet har tatt initiativ til, lå det i juli ute 100 tilbud om privat overnatting, nå er tallet steget til 2349 tilbud om innkvartering.

Vanlig pris er rundt 1000 danske kroner per person per natt. Utenriksdepartementet har ingen oversikt over hvor mange som har lykkes med å leie ut boligen.

Leier ut gratis

Bella Center i København.

Bella Center i København.

Foto: JENS DIGE / AP

Men ifølge kontorsjef i Udenriksministeriet, Svend Olling, er det ingen tvil om at tilbudet har møtt konkurranse fra andre bysborgere.

2700 københavnere har nemlig gjennom hjemmesiden til New Life Copenhagen reklamert med GRATIS overnatting i Kongens by.

Det kan komme til å slå heldig ut med hensyn til Københavns omdømme.

- Vi er veldig glade for initiativet. Vi kan merke at det fører til mange positive reaksjoner ute i verden, sier Olling, som ikke ser den økende konkurransen som et problem.

Vil vise at Danmark er gjestfritt

Sixten Kai Nielsen prosjektleder i New Life Copenhagen ser heller ingen problemer med konkurransen.

- Dette prosjektet handler om gjestfrihet. Vi skal finne ut om Danmark igjen kan bli et gjestfritt land, sier Nielsen.

Og ikke overraskende, tilbudet om gratis overnatting har fått en overveldende mottakelse - og det ikke bare blant NGO-ere og aktivister, men også embedsmenn og andre offisielle delegater til toppmøtet.

Delegater fra Ungarn

- I forrige uke fikk vi en henvendelse fra miljødepartementet i Ungarn som heller ville bo gratis i en privat leilighet nær Bella Centeret enn på et hotell som lengre unna, sier Nielsen.

Tilbud om gratis losji kommer fra studenter som har en ekstra sofa, men også fra villaeiere i Klampenborg.

En familie som meldte seg som utleiere i våres kan se fram til å bytte ut fjorten kalde dager i København i desember med tilsvarende dager i Thailand.

- For oss er det en gyllen mulighet til å tjene en ekstra slant penger, slik at vi selv kunne dra på reise, sier en kvinne som ønsker å være anonym.

«Flytter» til Thailand

Engelske gjester legger beslag på tre av husets soveværelser og med en pris på 450 kroner op værelse i 14 dager, skaffer det familien i Roskilde reisepenger på nær 19.000 kroner.

Huset ble leid ut på to dager, huseierne tror den relativt lave prisen var noe av årsaken.

Utenriksdepartementet har selv reservert 8500 hotellværelser i København og Malmö.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.