NRK Meny
Normal

Nå drar biskopene på danskebåten

Hele ledelsen i Den norske kirke kaster seg på danskebåten en lørdag midt i julestria.

Skjevesland

GLEDER SEG: Biskop Olav Skjevesland under pressekonferansen etter bispemøtet i Oslo gleder seg til dansketur med miljøbevisste kolleger.

Årsaken er at en samlet ledelse skal ta seg en klimahelg i København i anledning klimatoppmøtet i den danske hovedstaden i midten av desember.

Den norske kirke sender sine folk til toppmøtet fordi de mener klimatrusselen er vår tids viktigste sak.

Varmer opp på danskebåten

Det er Kirkens Nødhjelp og Fremtiden i våre hender som står bak initiativet om en klimaseilas til den danske hovedstaden.

På vei ned varmer biskopene opp med diskusjoner, faglige seminarer og foredrag av kjente klimaforskere og politikere.

– Kirken er sterkt opptatt av klimaet. Vi mener det bærer helt galt av sted og at toppmøtet må få konkrete resultater. Den norske kirke har diskutert klima i mange runder, og det er stort engasjement i menighetene, sier preses og biskop i Agder og Telemark, Olav Skjevesland, til NTB.

Ny klimaavtale

Klimatoppmøtet i København, det såkalte COP15, avholdes i tidsrommet 7. til 18. desember 2009.

Dette er, ifølge Innovasjon Norge, ansett for å være det mest betydningsfulle klimatoppmøtet siden tilsvarende møte i Kyoto i 1997.

Målet er å fremforhandle en ny klimaavtale for verdens land før Kyoto-protokollens første forpliktelsesperiode utløper i 2012.

Det forventes ministerdeltagelse fra mer enn 189 land, samt opptil 10.000 embetsmenn og representanter fra frivillige organisasjoner og næringsliv.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.