Hopp til innhold

Tiltalt i menneskehandel-sak: – Jeg har aldri vært hallik

Fire personer er tiltalt for å ha utnyttet kvinner til prostitusjon og tatt fra dem pengene de tjente. En av de tiltalte nektet for dette da han forklarte seg i Glåmdal tingrett.

Menneskehandel i tingretten

TINGRETTEN: Det er satt av flere uker til rettssaken i Glåmdal tingrett, på grunn av plassmangel går rettssaken på Eidsvoll.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Fire personer er tiltalt for menneskehandel. Politiet mener at de kontrollerte fire kvinner og utnyttet dem til prostitusjon. Ifølge tiltalen ble de lokket til Norge med lovnad om en bedre økonomisk framtid.

En av de fornærmede forklarte i retten at hun som regel tjente 6000/7000 kroner hver dag og fikk beholde 200 kroner.

Nekter

De første to ukene av rettssaken har de fire fornærmede forklart seg. Tirsdag satte den første av de tiltalte seg i vitneboksen. En bulgarsk mann i 50-årene som skal ha organisert prostitusjonen fra et sted sør i Hedmark. Han har sittet fengslet siden han ble pågrepet i 2015.

Cathrina Cecilie Gjesti og Vegard Hunstad

FORSVARERE: Advokatene Cathrina Cecilie Gjesti og Vegard Hunstad fra Advokatfirmaet Furuholmen forsvarer mannen i 50-årene.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han forklarte at han kom til Norge for 14 år siden etter at han ble forespurt om å komme hit.

– Alle drar til Norge med en drøm om å tjene penger for å kjøpe seg hus.

Han kjente en av de tiltalte fra før og traff henne igjen i Norge. De flyttet sammen i et hus i Hedmark. Her jobbet de på et spisested i samme bygning.

Politiet mener at de administrerte prostitusjonen fra Hedmark og at de fornærmede også bodde her, mens prostitusjonen foregikk i Oslo.

– Jeg har aldri i mitt liv vært hallik. Det er løgn, forklarte den tiltalte i retten.

Ifølge tiltalen skal kvinnene ha blitt slått og truet, men tiltalte nektet for noen gang å ha slått en kvinne.

Jobbet svart

Han ga flere ganger uttrykk for at han ikke skjønte hvordan noen kunne leve av å selge kroppen sin. Han forklarte at han hadde hørt om fedre som solgte døtrene sine til halliker, noe han fant utenkelig.

Iris Storås, Ove Herman Frang

Aktor i saken er statsadvokat, Iris Storås, i samtale med en av forsvarerne Ove Herman Frang fra Elverum.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Jeg har døtre og har jobbet hardt for å tjene penger slik at de skulle ha det bra. Hvis jeg ikke hadde gjort det hadde de kanskje blitt prostituerte.

Han er også tiltalt for heleri fordi han skal ha overført minst 457 000 kroner til Bulgaria, og ifølge tiltalen skal disse pengene ha stammet fra prostitusjonen.

Tiltalte forklarte i retten at pengene hadde han tjent svart hos flere arbeidsgivere, og at han sendte dem til familien sin.

Ulik forklaring

Fornærmede har forklart at flere prostituerte bodde i huset, men tiltalte benekter dette. I det første politavhøret nektet han for at det bodde andre enn han og den tiltalte kvinnen der.

I retten forklarte han at flere av de fornærmede bodde der i en periode, og at den tiltalte kvinnen han delte leilighet med rett som det var hadde besøk av venninner.

– Dette var prostituerte jeg ikke kjente. Det kom et par jenter på overnatting et par ganger hver måned. De var bare på besøk.

Han har forklart seg ulikt om blant annet dette og hvorfor han hadde kjørt 153 ganger gjennom en bomstasjon i Oslo i løpet av et år i politiavhør, men sa i retten at det han forklarte nå var sannheten.

– Hvorfor skal vi tro på deg nå?, spurte aktor Iris Storås.

– Jeg var redd. Jeg var redd for å havne i fengsel, og var redd jeg ikke skulle komme ut fra varetekt derfor fortalte jeg ikke sannheten. Jeg kunne ikke norske lover, men i fengslet har jeg lært meg det.

Flere saker fra Innlandet