Hopp til innhold

Mann siktet for menneskehandel løslatt

En av personene som er siktet og som har vært varetektsfengslet i den store menneskehandel-saken sør i Hedmark, ble løslatt i romjula. Mot politiets vilje.

Kongsvinger politistasjon

ETTERFORSKER: Politiet i Kongsvinger har i nesten et år etterforsket en omfattende menneskehandel-sak med utspring sør i Hedmark.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det er politiadvokat i Kongsvinger, Ann Elisabeth Billa, som bekrefter at Eidsivating lagmannsrett har løslatt mannen.

Politiet ønsket å holde mannen i 40-årene fengslet fram til rettssaken i høst, men det var altså ikke retten enig i.

Anker ikke

– Vi er sterkt uenig i rettens avgjørelse, men vi kommer ikke til å anke videre til Høyesterett, sier Billa.

Ann Elisabeth Billa

HØST: Saken er forhåndsberammet i Glåmdal tingrett i høst, og det er satt av ti uker til saken, ifølge politiadvokat Ann Elisabeth Billa.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Saken startet i februar da en mann og en kvinne fra Bulgaria, bosatt i Glåmdalsdistriktet, ble pågrepet og siktet for hallikvirksomhet og menneskehandel.

De ble varetektsfengslet og har sittet fengslet hele tiden. I juni ble nok en mann pågrepet og siktet for menneskehandel. Han ble også varetektsfengslet, men har hele tiden ønsket å bli løslatt og nekter straffskyld.

– Flere grunner til fengsling

I desember ønsket politiet å forlenge varetektsfengslinga til mannen, men fikk ikke medhold i Glåmdal tingrett. Politiet anket videre til Eidsivating lagmannsrett, men fikk heller ikke her medhold. Dermed ble mannen løslatt i jula.

– Han er veldig lettet. Han har begjært seg løslatt hele veien, og mener at det ikke har vært noen grunn til å holde ham varetektsfengslet og det mener han fortsatt. Han begynner nå å se fram mot hovedforhandling, sier mannens forsvarer, advokat Tom-Daniel Karlstad.

Det er flere grunner til at politiet vil ha mannen varetektsfengslet.

– Vi mener det fortsatt er fare for bevisforspillelse siden vi ikke har avhørt alle de fornærmede i saken. De befinner seg i utlandet og det har vært vanskelig å få tak i dem. Jeg mener også det er en fare for at mannen vil rømme fra landet, sier Billa til NRK.

– Vil ikke påvirke vitner

Forsvarer Karlstad er ikke enig.

– Han har hele tiden sagt at han ikke vil påvirke vitner eller rømme landet. Han mener det ikke er hold i politiets bekymringer. Han mener at i perioden han har vært løslatt og fram til i dag, har bevist at han verken akter å forspille bevis eller unndra seg straffeforfølgelse.

Politiet har så langt fem fornærmede i saken de mener har blitt fraktet inn i Norge for så å bli tvunget til å prostituere seg. Seks personer er siktet. Saken er svært omfattende og har krevd mye tid og politiressurser. Trolig må politiet til utlandet for å avhøre flere fornærmede.

– Min klient er forferdet over hvor alvorlig og stor denne saken er. Han er bare en ubetydelig del i dette, og har hele tiden tatt avstand fra det. Han blir ofte forbauset over hvor omfattende saken er.

Politiet har hele tiden vært sparsomme med opplysninger, og det fleste fengslingskjennelsene har vært unntatt offentlighet. Det er satt av ti uker til saken i Glåmdal tingrett i høst.