Hopp til innhold

Fornærmet i menneskehandel-sak: - Tvunget til å gi fra seg det hun tjente

Fire personer er tiltalt for å ha truet kvinner til å prostituere seg i Oslo. En av kvinnene forklarte at hun tjente 6000–7000 kroner, men fikk kun beholde 200 kroner sjøl.

Glåmdal tingrett i Eidsvoll tinghus

-To kvinner og to menn er tiltalt for å ha tvunget fire kvinner til å prostituere seg og ta det meste av pengene de tjente fra dem. Det er satt av ti uker i Glåmdal tingrett til saken, som på grunn av plassmangel går i tinghuset i Eidsvoll-

Foto: Linda Vespestad / NRK

To menn og to kvinner er tiltalt for grov menneskehandel, men nekter straffskyld.

Kvinnene skal ha bodd på et spisested sør i Hedmark, og ble fraktet til Oslo der de prostituerte seg på gata. De skal ha blitt tvunget til å gi fra seg mer eller mindre alt de tjente til de tiltalte.

– Vi fikk beholde 200 eller 300 kroner. Jeg kunne tjene 6000–7000 kroner på en dag, forklarte en av de fornærmede i retten.

– Giftet bort som 13-åring

Iris Storås, Carl Konow Rieber-Mohn

TINGRETTEN: Aktor Iris Storås og advokat Carl Konow Rieber-Mohn i samtale i Glåmdal tingrett. Han forsvarer kvinnen som skal ha fått en av de fornærmede kvinnen til Norge. Hun nekter straffskyld.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Fire fornærmede skal forklare seg og deres forklaring er de viktigste bevisene.

En av kvinnene forklarte seg i Glåmdal tingrett på mandag. 27-åringen fortalte at hun vokste opp i fattige kår på landsbygda i Bulgaria.

Hun gikk ikke på skolen og måtte gifte seg som 13-åring, da dette var en tradisjon i miljøet hun tilhører. Etter tre år skilte hun seg, og hadde da en liten gutt.

– Tilbudt jobb i Norge

Hun reiste deretter til Nederland og begynte å prostituere seg, men reiste hjem igjen etter noen måneder. Der traff hun, via venner, en mann og en kvinne som tilbød henne jobb i Norge. Kvinnen er en av de tiltalte.

– Jeg visste at mannen drev med prostitusjon. De visste at jeg hadde prostituert meg og trengte en jobb. De sa jeg skulle tjene penger med dem. De skulle kjøpe hus til meg og sende penger til min sønn. Vi skulle dele det jeg tjente 50/50, men slik ble det ikke, forklarte kvinnen.

Hun ble med paret hjem. Etter en uke reiste de til Norge i 2011. Hun ble tatt med til strøket, og den nå tiltalte kvinnen forklarte hvor mye penger hun skulle ta av kundene.

– Jeg kunne ikke norsk. Jeg ga pengene jeg tjente til kvinnen, men jeg visste ikke hvor mye det var. Det kom flere jenter og vi var på jobb sammen. De tok alltid alle pengene våre, forklarte kvinnen og begynte å gråte.

Jørn Mejdell Jakobsen

BISTANDSADVOKAT: Advokat Jørn Mejdell Jakobsen er bistandsadvokat for to av de fornærmede. Han sier at en av dem nekter å vitne med de tiltalte til stedet fordi hun er livredd.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Hvordan følte du deg da?, spurte aktor Iris Storås.

– Ikke bra.

– Tok pengene

Fornærmede forklarte at den tiltalte kvinnen kjørte henne til og fra jobb, og tvang henne til å jobbe sju dager i uken.

Hun nevner flere av de tiltalte i sin forklaring og at de skal ha slått henne ofte og tatt penger fra henne og andre kvinner.

Da hun tok kontakt med politiet var hun lei av å bli slått og ikke få beholde penger hun tjente.

– Jeg vil bare jobbe for meg selv.